25/6/15

Στον τόπο του εγκλήματος


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα (24-06-2015), διαδικτυακό σεμινάριο του Τμήματος CEPOL της Αστυνομικής Ακαδημίας με θέμα «Συλλογή βιολογικού υλικού από σκηνή εγκλήματος (Collecting Biological Evidence from a Crime Scene)» .
Η εκπαίδευση διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας – CEPOL και αποτελεί συνέχεια των διαδικτυακών δράσεων, που προτάθηκαν, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν εξ’ ολοκλήρου από την Ελληνική Αστυνομία. Οι δράσεις αυτές απευθύνονταν σε όλα τα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύοντας τον πρωτοπόρο ρόλο της Ελληνικής Αστυνομικής Ακαδημίας σε θέματα χρήσης της τεχνολογίας στην εκπαίδευση.

Το σεμινάριο (διάρκειας 110 λεπτών), πραγματοποιήθηκε στην αγγλική γλώσσα, με τη χρήση των εργαλείων εξ’ αποστάσεως μάθησης του Ηλεκτρονικού Δικτύου της CEPOL, ενώ το ενδιαφέρον για συμμετοχή από όλα τα Κράτη – Μέλη ήταν εξαιρετικά μεγάλο, με τους συμμετέχοντες να ξεπερνούν τους 180, μεγάλο μέρος εκ των οποίων ήταν Έλληνες αστυνομικοί.
Σκοπός ήταν η ενημέρωση των συμμετεχόντων σχετικά με τα εργαλεία και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται κατά τη συλλογή βιολογικού υλικού στη σκηνή εγκλήματος. Στους συμμετέχοντες δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθούν γενικότερα για τη χρησιμότητα των πειστηρίων που προέρχονται από την ανάλυση DNA , των τεχνικών ανίχνευσης βιολογικών υλικών και συλλογής πειστηρίων καθώς και τη χρήση των Βάσεων Δεδομένων DNA σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι βασικές ενότητες που αναπτύχτηκαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ήταν:
  • «Εισαγωγή στην Ανάλυση DNA και τη συμβολή της στη διαλεύκανση εγκλημάτων», από την Α/Υ’ Αριστέα Μεθενίτη, της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.
  • «Εφαρμογές της Μεθόδου Ανάλυσης DNA στην διερεύνηση σκηνής εγκλήματος. Τεχνικές ανίχνευσης βιολογικών υλικών και συλλογής πειστηρίων» από την Α/Υ’ Μαρία Βουροπούλου, της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.
  • «Από την σκηνή εγκλήματος στην Βάση Δεδομένων DNA. Πως αποκομίζονται τα βέλτιστα αποτελέσματα από τα βιολογικά υλικά», από τον Florin Stanciu, της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της Ρουμανικής Αστυνομίας.
Με την ολοκλήρωση του διαδικτυακού σεμιναρίου δόθηκαν απαντήσεις και διευκρινίσεις στα ερωτήματα των συμμετεχόντων, προωθώντας με αυτό τον τρόπο τη βέλτιστη συνεργασία και την ανταλλαγή χρήσιμων πρακτικών και γνώσεων μεταξύ συμμετεχόντων και εκπαιδευτών.

Η Ελληνική Αστυνομία, με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας και του Εθνικού Τμήματος CEPOL της Αστυνομικής Ακαδημίας θα συνεχίσει την υλοποίηση παρόμοιων δράσεων, με την πραγματοποίηση τεσσάρων (4) ακόμα διαδικτυακών σεμιναρίων (Webinars).