23/7/15

«Χορηγίες» στην αποστολή της ΕΛ.ΑΣ στη Βιρτζίνια

 

Νέα ερωτήματα για τις «χορηγίες» στην αποστολή της ΕΛ.ΑΣ στη Βιρτζίνια
Το σώσε και στην Αντιτρομοκρατική
 
Μία ανάρτηση σε διαδικτυακό τόπο ομογενών των ΗΠΑ με τίτλο «Βοηθήστε τους Ελληνες ήρωες» όπου υπάρχει αναφορά σε χορηγία 15.000 ευρώ -με άγνωστη κατάληξη- στην ομάδα αθλητών της ΕΛ.ΑΣ (αλλά και της Πυροσβεστικής) που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των Σωμάτων Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε προ 25 ημερών στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ, πολλαπλασιάζει τα ερωτηματικά σε σχέση με το παρασκήνιο της εν λόγω αποστολής 25 αθλητών και συνοδών της Αστυνομίας. Ηδη έχουν υπάρξει αναφορές και καταγγελίες για αδιαφανή διαχείριση των χρημάτων της αθλητικής αποστολής της ΕΛ.ΑΣ, για παράτυπη συμμετοχή συνοδών, για μη συμμετοχή στην αποστολή αθλητή που έφερε στην χώρα μας χρυσό μετάλλιο και άλλες διερευνώμενες ενέργειες. Από την άλλη πλευρά η Αθλητική Ενωση Αστυνομικών Ελλάδος χαρακτηρίζει «συκοφαντικές» τις σχετικές καταγγελίες και αναφέρει ότι υπήρξε ισότιμη μεταχείριση όλων των αθλητών και συνοδών. Όμως το ζήτημα της αποστολής των αστυνομικών αθλητών στην Βιρτζίνια έχει προκαλέσει προβληματισμό στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και είναι πιθανόν να υπάρξει εσωτερική διερεύνηση του θέματος.

 Πιο συγκεκριμένα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει αφορούν αρχικά τον τρόπο χρηματοδότησης και διάθεσης των χρημάτων για την αποστολή της ΕΛ.ΑΣ με το δεδομένο ότι λόγω οικονομικής κρίσης δεν μπορούσε να διατεθεί ποσό από τα ταμεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ετσι φέρεται χρήματα να δόθηκαν από την Αθλητική Ενωση Αστυνομικών Ελλάδος (Α.Ε.Α.Ε). Σε χθεσινή ανακοίνωση της η ΑΕΑΕ αναφέρει ότι «κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων για τη μεταφορά, διαμονή και διατροφή των παικτών. Συμμετείχαν οικονομικά και οι αθλητές. Οι συνοδοί και μέλη οικογενειών που συνόδευσαν την αποστολή κάλυψαν εξολοκλήρου τα έξοδά τους. Καμία οικονομική ενίσχυση δεν έλαβε η Α.Ε.Α.Ε από ομογενείς ιδιώτες ή επιχειρήσεις εξωτερικού. Ωστόσο οργάνωση ελλήνων ομογενών μας παρείχε (σε είδος) δύο γεύματα σε εστιατόρια, μία δωρεάν μετακίνηση με λεωφορείο κατά την τελετή έναρξης και κληθήκαμε φιλόξενα σε γεύμα σε σπίτι μιας Ελληνίδας ομογενούς».
 Όμως αυτή η αναφορά έρχεται σε αντίθεση τόσο με την προαναφερόμενη αναφορά στον διαδικτυακό τόπο των ομογενών ότι συγκέντρωσαν 15.000 ευρώ (αρχικώς ο στόχος τους ήταν 150.000 ευρώ) αλλά και με καταγγελίες αθλητών που περιήλθαν σε γνώση του «Βήματος» ότι «πολλοί συνοδοί αλλά και ορισμένοι αθλητές -κυρίως του μπάσκετ- χρησιμοποίησαν τα χρήματα της Α.Ε.Α.Ε που προέρχονται από εισφορές μελών και χορηγίες ελληνικών επιχειρήσεων. Αντιθέτως αθλητές πάλης, ταεκβοντό και άλλων αθλημάτων κλήθηκαν να πληρώσουν εξ ολοκλήρου τα χρήματα της αποστολής από την τσέπη τους. Ακόμη αθλητές που κατόρθωσαν να βρουν χορηγούς για να καλύψουν μέρος των εξόδων τους πιέσθηκαν παρατύπως από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ να δώσουν τα λεφτά στην υπηρεσία». Επιπλέον φέρεται - σύμφωνα με αναφορές αθλητών - να υπήρξαν «παράπονα» ομογενών ότι «πιέσθηκαν από ορισμένα μέλη της αποστολής για να δώσουν περισσότερα χρήματα».
 Ένα δεύτερο ζήτημα που φέρεται να ανακύπτει από τις καταγγελίες αφορά στον αριθμό και τον ρόλο των συνοδών της αποστολής. Από αθλητές θεωρήθηκαν «άσκοπα υπεράριθμοι» ενώ υπήρξαν καταγγελίες ότι σε ημέρες κρίσιμων αγώνων ορισμένοι εξ αυτών είχαν φύγει για εκδρομή στη Νέα Υόρκη! Θέμα έχει υπάρξει και με την συμμετοχή στην αποστολή ενός αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που παρουσιάστηκε ως «προπονητής της ομάδας τζούντο» ενώ ήταν παντελώς άσχετος με το άθλημα. Ακόμη υπήρξαν αναφορές ότι υπήρξαν επιλεκτικές ενέργειες στην κατανομή αθλητών στα ξενοδοχεία.
 Ωστόσο σημαντικό ηθικό ζήτημα φέρεται να έχει ανακύψει με τον αποκλεισμό από την αποστολή αθλητή της ΕΛ.ΑΣ που συμμετείχε στο Sub Grappling στην κατηγορία των 86 κιλών. Το εν λόγω άθλημα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα πάλης που περιέχει Τζούντο, Ελληνορωμαϊκή, Ελευθέρα πάλη, και άλλες πολεμικές τέχνες. Η ΑΕΑΕ είχε ανακοινώσει ότι ο εν λόγω αθλητής είχε υποβάλει αίτηση συμμετοχής την τελευταία στιγμή και γι αυτό δεν συμπεριελήφθη στην αποστολή. Όμως σύμφωνα με νεώτερα έγγραφα ο συγκεκριμένος αθλητής είχε υποβάλει σχετικό αίτημα πολλές εβδομάδες νωρίτερα. Ακόμη εντύπωση προκαλούν καταγγελίες ότι στην διάρκεια των αγώνων και ενώ ο αστυνομικός είχε κατ' ανάγκη... προσκολληθεί στην αποστολή της Πυροσβεστικής όχι μόνο τύχαινε της αδιαφορίας των συνοδών των αθλητών της ΕΛ.ΑΣ αλλά του ανέφεραν σαρκαστικά ότι «πήρε μετάταξη για την Πυροσβεστική».
Ενδεικτικό των ζητημάτων που έχουν ανακύψει για το θέμα της αποστολής της ΕΛ.ΑΣ είναι και η σχετική ανακοίνωση του Προέδρου του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής κ.Βασίλη Ντούμα ο οποίος διατυπώνει τα εξής ερωτήματα: «Όλοι οι συμμετέχοντες στην αποστολή εκτός από τους αθλητές είχαν ρόλο ή πήγαν για διακοπές με αρμοδιότητες εικονικές; Οι αθλητές χρησιμοποίησαν δικά τους χρήματα σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που χρησιμοποίησαν χρήματα του ταμείου της Ένωσης και χρήματα ομογενών και χορηγών; Υπάρχει αθλητής που δεν μπήκε στην αποστολή και τον ανακάλυψαν όταν κατάφερε χρυσό μετάλλιο; Μάλιστα τιμήθηκε μπροστά στην ηγεσία και τις κάμερες ενώ τον αγνόησαν σε όλη τη διάρκεια των αγώνων; Μάλιστα δεν του χορήγησαν ούτε μπλούζα με τα χρώματα της Ελλάδας και της Ελληνικής Αστυνομίας».