8/7/15

Eδώ ΕΚΑΜ









Ολοκληρώθηκε το Σαββάτο (04-07-2015) το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού, που θα στελεχώσει την επίλεκτη Μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας, την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.).
Συνολικά είκοσι ένα (21) αστυνομικοί (17 Αστυφύλακες και 4 Ειδικοί Φρουροί), μετά την ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία επιλογής (μεταξύ 287 υποψηφίων, που διήρκησε δύο μήνες) εντάσσονται πλέον στο δυναμικό της Ε.Κ.Α.Μ.
Χθες το απόγευμα (07-07-2015), στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (Δ.Ε.Α.Δ.) στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκόπουλου Αττικής, πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή για τη λήξη του Σχολείου και την απονομή των διπλωμάτων στους επιτυχόντες αστυνομικούς.

Στη τελετή χοροστάτησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης - Υποστράτηγος ε.α. Νεκτάριος Κιούλος, ενώ ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Ψωμάς, απηύθηνε σχετική ομιλία .
Σύντομο χαιρετισμό απήυθυνε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης, ο οποίος απένειμε και τα διπλώματα επιτυχόντων στους (21) αστυνομικούς και Ειδικούς Φρουρούς.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός, στον χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Είναι μια ευχάριστη στιγμή για εσάς, για τις οικογένειες, για τους εκπαιδευτές, για όλη την αστυνομική οικογένεια. Θέλουμε μαζί με το γυμνασμένο σώμα σας, να έχετε ψυχρό μυαλό. Και να έχετε στην καρδιά σας την Ελλάδα και τη Δημοκρατία. Γιατί είστε φύλακες του Συντάγματος. Ποτέ στην Ελλάδα δεν ήταν εχθρός ο λαός. Άρα θα πρέπει να προστατεύσετε τον καθένα από οποιονδήποτε κίνδυνο προέρχεται, αλλά κυρίως να προστατεύσετε τη χώρα από κινδύνους, που καμιά φορά προκύπτουν και από δικά μας λάθη. Θέλω να πιστέψετε ότι η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία είναι στο πλευρό σας. Θέλω να έχετε τόλμη, αλλά όχι απερισκεψία. Το μέτρο και η σύνεση είναι και αυτά μέρος της εκπαίδευσης. Μιας εκπαίδευσης ενός σώματος που μπορεί να διαθέτει τη δύναμη, αλλά αυτή τη δύναμη πρέπει να την κατευθύνει και σε σωστό στόχο. Έτσι λοιπόν στις δύσκολες ώρες που περνάει η πατρίδα είμαστε όλοι ενωμένοι σαν γροθιά, για να τις διαχειριστούμε. Κι εσείς σαν γροθιά να είστε πάντα έτοιμοι να στηρίξετε το λαό, τη δημοκρατία, τις αξίες και τις αρχές αυτών που κυβερνούν τη χώρα αυτή. Να είστε καλά, καλή δύναμη».
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς Δημόσιας Τάξης και Πολιτικής Προστασίας κ.κ. Δημήτριος Αναγνωστάκης και Τάσος Μαυρόπουλος, καθώς και ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Βασίλης Μαστρογιάννης.
Από πλευράς Φυσικής Ηγεσίας παρευρέθησαν, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Κατριαδάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νότιας Ελλάδας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής Υποστράτηγος Ιωάννης Διαμαντόπουλος, η Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας Υποστράτηγος Σταματίνα Μίζη, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρωπίνου Δυναμικού του Αρχηγείου, Υποστράτηγος Δημήτριος Δήμου, καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί του Σώματος.
Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι της Ζ’ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών (Μ.Α.Κ.) και της Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧ.ΑΛ.) του Στρατού Ξηράς, της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης (Μ.Ε.Ε.Δ.) της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α.) του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. Παράλληλα παρευρέθη εκπρόσωπος του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας Αττικής, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών Φορέων της Ελληνικής Αστυνομίας και συγγενείς των επιτυχόντων αστυνομικών.
Μετά το πέρας της τελετής οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σειρά εξειδικευμένων ασκήσεων και επιδείξεων κλιμακούμενης δυσκολίας, από επίλεκτες Ομάδες της Ε.Κ.Α.Μ., με τη συνδρομή ελικοπτέρου της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι ασκήσεις και οι επιδείξεις εκτελέστηκαν με τρόπο υποδειγματικό και επιβεβαίωσαν, σε απόλυτο βαθμό, το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο της Ε.Κ.Α.Μ.
Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (Δ.Ε.Α.Δ.) της Ελληνικής Αστυνομίας μετεγκαταστάθηκε πρόσφατα στις σύγχρονες κτιριακές υποδομές του πρώην Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου Μαρκοπούλου, οι οποίες πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη βελτιστοποίηση της εκπαίδευσης και τον άρτιο συντονισμό των Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, με στόχο να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο η επιχειρησιακή τους ετοιμότητα και ανταπόκριση.
Υπενθυμίζεται ότι η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.) αποτελεί την επίλεκτη Ειδική Μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ανήκει στην Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (Δ.Ε.Α.Δ.) και εποπτεύεται από τον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Στη ίδια Διεύθυνση υπάγονται η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Ελληνικής Αστυνομίας και η Υπηρεσία Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων.
Η Ε.Κ.Α.Μ. έχει ως αποστολή την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων (όπως τρομοκρατικές ενέργειες, πειρατείες σε μέσα μεταφοράς, απαγωγές ομήρων, συλλήψεις επικίνδυνων κακοποιών, αντιμετώπιση οχυρωμένων προσώπων, προστασία σε πρόσωπα υψηλής επικινδυνότητας κ.λπ.), καθώς και την επέμβαση σε επικίνδυνες περιοχές που έχουν σκόπιμα μολυνθεί από χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες ή έχουν ρυπανθεί από ραδιολογικές ή πυρηνικές ουσίες.
Στο ευρύτερο πλαίσιο της αποστολής της η ΕΚΑΜ υποστηρίζει και συμμετέχει όταν κληθεί στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε δύσβατες ή επικίνδυνες περιοχές, καθώς και στον απεγκλωβισμό θυμάτων σε μεγάλες φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές ή μεγάλα ατυχήματα.