11/9/15

Περί οστράκων

Αλεξανδρούπολη

 Ένας τόνος και τετρακόσια ογδόντα τρία κιλά (1.483 kgr) όστρακα, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωσηεντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, πρωινές ώρες σήμερα, από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, ενώ συνελήφθησαν τέσσερις (04) άνδρες για κατοχή, μεταφόρτωση και μεταφορά από κοινού, με σκοπό την πώληση – εμπορία της ανωτέρω ποσότητας οστράκων.
Συγκεκριμένα, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και μετά από παρακολούθηση, εντόπισαν πρωινές ώρες σήμερα, στην ευρύτερη περιοχή παραλίας Αρίστεινου, σκάφος τύπου πλάβας, άνευ λοιπών στοιχείων, με δύο επιβαίνοντες, καθώς και Ε.Ι.Χ. όχημα με έναν επιβαίνοντα να διενεργούν μεταφόρτωση τριάντα έξι (36) σάκων με όστρακα του είδους αχιβάδας (Ruditapes decussatus) από το ανωτέρω σκάφος στο όχημα, προκειμένου να τα μεταφέρουν – διακινήσουν, με σκοπό την πώληση – εμπορίαΟι ανωτέρω μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τράπηκαν σε φυγή. Ακολούθησε καταδίωξη, όπου συνελήφθη ο 56χρονος ιδιοκτήτης του ανωτέρω σκάφους και ο 48χρονος οδηγός του οχήματος.

Οι δύο (02) συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης, όπου κατόπιν ζύγισης – μέτρησης, διαπιστώθηκε ότι διενεργούσαν μεταφόρτωση των τριάντα έξι (36) σάκων που περιείχαν 534 kgr όστρακα του είδους αχιβάδας (Ruditapes decussatus), υπολειπομένων διαστάσεωνδιαστάσεων από 3,8 cm έως 4,2 cm, μικρότερα του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους των 4,5 cm και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, όπως κρίθηκαν μετά από διενέργεια εξέτασης από το Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Έβρου.
Στη συνέχεια, διαπιστώθηκε ότι ο 48χρονος συλληφθείς οδηγός – ιδιοκτήτης του ανωτέρω οχήματος, οδηγούσε στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης της αρμόδιας αρχής, ενώ παράλληλα ότι δεν υπάρχουν τα προβλεπόμενα έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευση των οστράκων, καθώς και η προβλεπόμενη επισήμανση σε αυτά. Επιπρόσθετα, το όχημα στο οποίο μεταφορτώθηκε η ποσότητα των οστράκων, δεν ήταν κατάλληλο για μεταφορά οστρακοειδών.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν το ανωτέρω όχημα, το σκάφος και η ποσότητα οστράκων, η οποία πρόκειται να καταστραφεί.
Επίσης, κατόπιν νεότερου ελέγχου και αξιοποίησης πληροφοριών, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, εντόπισαν στην ίδια περιοχή, να πλέει σκάφος τύπου πλάβας, άνευ λοιπών στοιχείων, με δύο επιβαίνοντεςΟμοίως, οι ανωτέρω μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσπάθησαν να διαφύγουν, ενώ κατόπιν καταδίωξης, συνελήφθησαν ένας 53χρονος και ένας 34χρονος.
Οι ανωτέρω οδηγήθηκαν στην ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης, όπου κατόπιν ζύγισης – μέτρησης της ποσότητας οστράκων, διαπιστώθηκε ότι διενεργούσαν από κοινού, μεταφορά – διακίνηση με το ανωτέρω σκάφος, πενήντα ένα (51) σάκων με όστρακα του είδους αχιβάδας (Ruditapes decussatus), υπολειπομένων διαστάσεων, συνολικού βάρους 793 kgr., διαστάσεων από 3,8 cm έως 4,2 cm, μικρότερα του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους των 4,5 cm και έντεκα (11) σάκων με όστρακα του είδους τελλίνα (Donax trunculus), υπολειπομένων διαστάσεων, συνολικού βάρους 156 kgr., διαστάσεων από 2,5 cm έως 2,8 cm, μικρότερα του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους των 3,0 cm.
Το σύνολο των ανωτέρω οστράκων κρίθηκαν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, κατόπιν διενέργειας εξέτασης από το Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Έβρου, ενώ δεν υπάρχουν τα προβλεπόμενα έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευση των οστράκων.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν το ανωτέρω σκάφος και η ποσότητα οστράκων, η οποία πρόκειται να καταστραφεί.