15/10/15

Παρεμβάσεις ...



Ψάχνουν παρεμβολή «φιλανθρωπικών παραγόντων» στη δίκη για το «Noor 1»


Το ενδεχόμενο απόπειρας προσέγγισης της προέδρου του δικαστηρίου που θα εκδίκαζε την υπόθεση του «Noor 1» από ιδιώτες «εκκλησιαστικούς παράγοντες» ερευνούν τα τελευταία 24ωρα οι αστυνομικές και οι δικαστικές αρχές. Η δικαστική λειτουργός αποχώρησε λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης, επικαλούμενη «περιστασιακά προβλήματα υγείας» και έχει ακολουθήσει έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τη διερεύνηση της επιλογής της -με το δεδομένο της εντιμότητάς της- και για άλλες παραμέτρους της υπόθεσης.

Η περαιτέρω έρευνα φέρεται να βασίζεται σε αναφορές ότι βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης της μεταφοράς των δύο τόνων ηρωίνης που αποκαλύφθηκε τον Ιούλιο του 2014 επισκεπτόταν στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατείτο, επιχειρηματίας του Πειραιά μαζί με αστυνομικό που υπηρετεί στην Κρατική Ασφάλεια στον Πειραιά. Όπως και ότι από αυτά τα «παράτυπα επισκεπτήρια» είχε προκύψει η προσπάθεια πίεσης της ορισμένης τότε προέδρου του δικαστηρίου.

Για τα επισκεπτήρια στον Κορυδαλλό έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα η αρμόδια εισαγγελέας για το σωφρονιστικό ίδρυμα κυρία Σταματίνα Περιμένη, η οποία συνεργάζεται και με άλλους κρατικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη των αρμοδίων αρχών ερευνούν τον τυχόν ρόλο που μπορεί να είχαν υπάλληλοι της Μητρόπολης Πειραιά και άλλοι ιδιώτες που γνώριζαν την έμπειρη δικαστική λειτουργό και από την ιδιότητά της ως διοικητικού στελέχους σε μεγάλο φιλανθρωπικό ίδρυμα του Πειραιά το οποίο είχε «ανοιχτή γραμμή» με τη συγκεκριμένη Μητρόπολη.

Οι ενδείξεις σχετικής «διασύνδεσης» φαίνεται να ενισχύονται και από το γεγονός ότι οι εν λόγω υπάλληλοι της Μητρόπολης Πειραιά ή στενοί συγγενείς τους (ανάμεσά τους και πρώην στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών) είχαν αναπτύξει πολυετή συνεργασία με τον επιχειρηματία από τον Πειραιά που επισκεπτόταν τον κρατούμενο για το «Noor 1». Συνεκτιμάται ότι ο ίδιος επιχειρηματίας είναι δημοτικός σύμβουλος σε δήμο του επινείου που έχει επίσης συμμετάσχει σε δωρεές -με απολύτως βεβαίως ανθρώπινα και ειλικρινή κριτήρια- στο εν λόγω φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Ωστόσο εξετάζεται αν αναπτύχθηκε έτσι κάποιος «δίαυλος γνωριμίας» που επιχειρήθηκε να χρησιμοποιηθεί με την εν λόγω δικαστική λειτουργό.

Νέος κύκλος παρακολουθήσεων

Αξιοσημείωτο είναι ότι για εμπλεκόμενους στην υπόθεση του «Noor 1» και για τα ερευνώμενα επισκεπτήρια στις φυλακές Κορυδαλλού φέρεται να υπάρχει νέο υλικό με προσφάτως υποκλαπείσες συνομιλίες από διωκτική αρχή. Στις συνομιλίες αυτές υπάρχουν συνεννοήσεις κρατουμένων για το «Noor 1» με επιχειρηματίες για το θέμα της δικαστικής μεταχείρισής τους, για οικονομικές συναλλαγές τους, για την υποστήριξή τους από αθλητικούς παράγοντες και άλλους.

Τα στοιχεία από αυτό τον νέο κύκλο παρακολουθήσεων θα παραδοθεί στις δικαστικές αρχές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ερευνώνται και οι επαφές που είχαν στις φυλακές Κορυδαλλού κατηγορούμενοι για το «Noor 1» με βαρυποινίτες και αν από αυτές είχε προκύψει κάποια εκβίαση ή απόπειρα πίεσης σε δικαστικούς λειτουργούς - όπως είχε συμβεί σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν…