16/10/15

... Κοντός ο Γερμανός πρέσβης

Τελετή παράδοσης εξοπλισμού ταυτοποίησης προσφύγων-μεταναστών Eurodac

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παρέλαβε σήμερα, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, από τον Πρεσβευτή της Γερμανίας Peter Schoofτον εξοπλισμό ταυτοποίησης προσφύγων-μεταναστών Eurodac .
Στη διάρκεια της σχετικής επίσημης τελετής στο Υπουργείο, παρόντες ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας ΤάξηςΔημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος, καθώς και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ΑντιστράτηγοςΔημήτρης Τσακνάκης, ο Υπαρχηγός του Σώματος Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Κατριαδάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νότιας Ελλάδας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, η προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της ΕΛ.ΑΣ, υποστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και ανώτατοι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ.

Η γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία ενίσχυσε την ΕΛ.ΑΣ με δώδεκα (12) συνολικά συστήματα ταυτοποίησηςΕurodac, τα οποία μέσα στις επόμενες μέρες θα τοποθετηθούν στα νησιά του Βορειοανατολικού και Ανατολικού Αιγαίου όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές.
Παρατίθεται διαδικτυακός σύνδεσμος με το βίντεο της εκδήλωσης:

Ο κ. Τόσκας, κατά την ομιλία του είπε τα εξής:
«Κύριε Πρέσβη,
Σας ευχαριστούμε πολύ για την τεχνική βοήθεια και την παροχή δώδεκα συσκευών ταυτοποίησης EURODAC, η οποία δόθηκε σε ελάχιστο χρόνο από την γερμανική κυβέρνηση μετά από αίτησή μας.
Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, είναι πρόβλημα ανθρωπιστικό και η Ευρώπη σύσσωμη πρέπει να εργαστεί για μια δίκαιη και δημοκρατική λύση στην υποδοχή των προσφύγων πολέμου, στην κίνηση των προσφύγων διά μέσου των χωρών μας και φυσικά στην επίλυση των προβλημάτων στις εστίες πολέμου.
Υπάρχει ανάγκη μιας ευρωπαϊκής δράσης, που περιλαμβάνει ενίσχυση της FRONTEX , αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ, την ενίσχυση των χωρών διέλευσης, όπως κάνετε τώρα, στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου, του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής και της συμφωνίας επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.
Δεν σκεφτόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις ή να δεχτούμε κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες σε θαλάσσιο χώρο. Προσπαθούμε με ήπιους τρόπους και ανθρώπινους τρόπους να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Υποστηρίζουμε όμως, την πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τουρκία, ειδικά σε θέματα πληροφοριών και επανεισδοχής. Καλωσορίζουμε την υποστήριξη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών και στη βάση των αξιών του πολιτισμού μας και την υποστήριξη για ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών ταυτοποίησης των προσφύγων.
Η συνεισφορά σας σε αυτή την κοινή προσπάθεια, είναι συνεισφορά για μια καλύτερη στήριξη, για καλύτερες λύσεις και για καλύτερη στήριξη των ευρωπαϊκών αξιών.
Σας ευχαριστούμε πολύ».
Από την πλευρά του, ο κ. Schoof είπε:
«Κύριε Υπουργέ, κύριε Αρχηγέ,
Με μεγάλη ευχαρίστησή μου βρίσκομαι εδώ με την ευκαιρία της παράδοσης 12 μηχανημάτων Eurodac , μαζί με τον συνοδευτικό τους εξοπλισμό όπως τους υπολογιστές.
Με την αφορμή αυτή, θα επιθυμούσα να προσθέσω λίγα λόγια. Η υπάρχουσα κρίση σε ένα αριθμό από χώρες, όπως η Συρία και το Αφγανιστάν, μας έχει θέσει ενώπιον μιας πολύ δύσκολης κατάστασης σε όλη την Ευρώπη. Μερικούς μήνες ή μερικά χρόνια πριν, βλέπαμε τις εικόνες από όλες αυτές τις χώρες στην τηλεόραση σαν κάτι πολύ μακρινό. Όμως τώρα βλέπουμε ότι αυτές οι κρίσεις και οι επιπλοκές που δημιουργούν βρίσκονται πια μέσα στις χώρες μας και μέσα στις κοινωνίες μας σε όλη την Ευρώπη.
Επιτρέψτε μου να υποστηρίξω ότι ίσως η Ελλάδα και η Γερμανία είναι οι περισσότερο επιβαρυμένες χώρες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξεπερνά τις 400.000 ο αριθμός των προσφύγων που έφθασαν στην Ελλάδα αυτό το χρόνο. Στη Γερμανία δεν ξέρουμε ακόμα πόσοι θα φθάσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά πάρα πολλοί πιστεύουν ότι θα έχουμε από 800.000 μέχρι και 1 εκατομμύριο πρόσφυγες. Οφείλουμε λοιπόν να δημιουργήσουμε κατάλληλες και αποδεκτές υποδομές στέγασης και υγιεινής και περίθαλψης.
Είναι δύσκολο να πεις έναν αριθμό, όμως νομίζω ότι ένας παράγων που θα βοηθήσει την κατάσταση, είναι η καταγραφή των ανθρώπων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να ξέρουμε ποιός είναι ποιός και γιατί ήρθε στην ΕΕ. Είναι αυτό, από ό,τι γνωρίζω, βασική προϋπόθεση από την πλευρά και των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών για την αποδοχή μέρους του συνολικού αριθμού των προσφύγων.
Επιπλέον του εξοπλισμού που μπορούμε να σας προσφέρουμε σήμερα, η γερμανική κυβέρνηση έχει φέτος διαθέσει το ποσό των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ( UNHCR ). Πρόκειται για ένα απλό δείγμα της αλληλεγγύης μας μπροστά σε αυτό το πολύ δύσκολο εγχείρημα που πρέπει όλοι να φέρουμε σε πέρας με σεβασμό.
Πριν από δυόμιση περίπου εβδομάδες επισκέφθηκα τη Λέσβο και απέκτησα άμεση αντίληψη της κατάστασης. Οποιοσδήποτε βλέπει τί συμβαίνει, κατανοεί ότι η μία χώρα πρέπει να βοηθήσει την άλλη ώστε να διευθετηθεί αυτή η πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση.
Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω προσθέτοντας ότι η σημερινή τελετή είναι ένα σύμβολο της συνεργασίας μας στην πράξη μεταξύ των αστυνομικών υπηρεσιών των δύο χωρών μας. Και δράττομαι της ευκαιρίας να σας ευχαριστήσω θερμά για όσα κάνετε για να αντιμετωπίσετε την συγκεκριμένη κατάσταση, κάτι που αποβαίνει προς όφελος όλης της Ευρώπης. Ελπίζω ότι ο συγκεκριμένος εξοπλισμός ταυτοποίησης θα βοηθήσει την κατάσταση και θα χρησιμοποιηθεί έτσι ώστε να ανταπεξέλθουμε στο ύψος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε και να μεταχειριστούμε τους πρόσφυγες και μετανάστες με σεβασμό και ανθρωπισμό, όπως επίσης να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αποτελεσματικά, ενθαρρύνοντας και τις άλλες χώρες να πράξουν περισσότερα από όσα μέχρι σήμερα πράττουν οι δύο χώρες μας.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».