14/10/15

Γκάφα ολκής από Τόσκα

 "Μονοπώλιο στη βία έχει μόνο η αστυνομία"
Υπουργός: Το πρόβλημα συνεχίζεται. Το πρώτο, αναφέρομαι στη Χρυσή Αυγή και αναφέρομαι κύρια, σε ακροδεξιές ομάδες που υιοθετούνται από κάποιες άλλες ομάδες και προσπαθούν να δείξουν ότι υποκαθιστούν τα Σώματα ασφαλείας και ότι προσπαθούν να επιβάλλουν την τάξη. Ευθύνη για την αποκατάσταση της τάξης ή για τη διατήρηση της τάξης έχουν μόνο τα Σώματα Ασφαλείας και για να χρησιμοποιήσω έτσι κι έναν όρο του KarlSchmidt «το μονοπώλιο της βίας σε ένα Κράτος το έχει η Αστυνομία και ο Στρατός και κανένας άλλος».
Δημοσιογράφος : Αυτό το υιοθετείτε;
Υπουργός: Γιατί εσείς υιοθετείτε κάτι άλλο; Εγώ είπα τη φράση κάποιου φιλοσόφου.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝ/ΞΗ
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε σήμερα Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015, συνέντευξη Τύπου στους διαπιστευμένους συντάκτες.
Παρόντες ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος, καθώς και οι Αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης και του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλης Παπαγεωργίου.
Παρατίθεται ο διαδικτυακός σύνδεσμος με το βίντεο της συνέντευξης και ακολουθεί το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο:

Υπουργός: «Καλησπέρα σε όλους.
Μετά την πολύ γρήγορη επικοινωνία που είχαμε την πρώτη μέρα ουσιαστικά που ήρθα εδώ, έκρινα ότι σήμερα πρέπει να συζητήσουμε, να σας πω κάποια πράγματα και να συζητήσουμε στη συνέχεια. Βέβαια ο χρόνος και η τεράστια πίεση που υπάρχει σε όλους μας και εσείς στις δουλειές σας και εμείς, μας αναγκάζει να μπαίνουμε κατευθείαν στο θέμα, αλλά θα έχουμε τη δυνατότητα για κάποια πιο ανθρώπινη επαφή σε κάποια άλλη στιγμή.
Επομένως αρχίζουμε. Το σύντομο χρόνο που έχω εδώ στο Υπουργείο, μου δόθηκε η ευκαιρία και να γνωρίσω ανθρώπους και να μάθω κάποια πράγματα. Να γνωρίσω άξιους ανθρώπους και άξιο προσωπικό και προσωπικό που δίνει όλο το είναι του. Αλλά να γνωρίσω και λειτουργίες και προβλήματα.
Και επειδή έχω ταξιδέψει αρκετές φορές στα νησιά, όπου εκεί υπάρχει το έντονο πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών και άρα εκεί δοκιμάζεται και η Αστυνομία και το Κράτος μας και όλοι, μου δόθηκε ακόμη μία ευκαιρία, ακόμη πιο καλή να δω τους ανθρώπους αυτούς σαν το Διοικητή του καταυλισμού, του hot spot , στη Μόρια της Μυτιλήνης. Έναν άνθρωπο ταλαιπωρημένο, κουρασμένο, αλλά με τεράστιο ηθικό και με τεράστια προσφορά. Να δω χθες έναν άλλο Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος, στη Λέρο, νεαρό παιδί, έτσι; Ε γώ λόγω ηλικίας βλέπω όλους σας νεαρά παιδιά, αλλά τέλος πάντων. Ο οποίος και αυτός δίνει όλο του το είναι, με ροές μεταναστευτικές τεράστιες, για τα δεδομένα και του πληθυσμού εκεί και της δύναμης του Αστυνομικού Τμήματος και παρόλα αυτά να δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο και να μην το βάζουν κάτω και να τηρούν και τους κανόνες και να προσφέρουν.
Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν ενίσχυση, αυτοί οι άνθρωποι θέλουν καλύτερη λειτουργία από όλους μας, έτσι ώστε να μπορέσουν και να εκτελέσουν την αποστολή τους και να ανταποκριθούν στις εντολές, στις κατευθύνσεις, στις αποστολές, που τους έχει δώσει η Κυβέρνηση και να είναι και ήσυχη με την συνείδηση τους, ότι προσφέρουν και συνεπείς με τους προϊσταμένους τους φυσικά.
Στις προγραμματικές δηλώσεις, λοιπόν, πριν λίγες μέρες στη Βουλή, έθιξα ορισμένα θέματα, όπως το θέμα της αναδιοργάνωσης, το θέμα της αλλαγής κάποιου νομοθετικού πλαισίου όπως είναι ο 4249 του 2014 που αφορά τις δομές και της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, το θέμα του πως δρα μία σύγχρονη αστυνομία σε ένα περιβάλλον δύσκολο και πολυδιάστατο και πως πρέπει να σέβεται, γνωστά αυτά θα μου πείτε, αλλά ο καθένας κάπου δίνει το βάρος κάπου βάζει τις προτεραιότητες και εκεί κρινόμαστε όλοι.
Λοιπόν, τι γίνεται με το θέμα του σεβασμού των ελευθεριών έκφρασης και των εκδηλώσεων ελευθερίας και το πώς αντιμετωπίζεται η καθόλου αποδεκτή βία. Τι γίνεται στις περιπτώσεις που συλλαμβάνονται κάποιοι; Τι γίνεται με αυτούς που θέλουν να υποκαταστήσουν την Αστυνομία και που καθόλου είναι αποδεκτοί και που δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτοί. Τι γίνεται λοιπόν με την διάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, με την Αστυνομική Ακαδημία, με το Γραφείο Αντιμετώπισης των περιστατικών αυθαιρεσίας και τι θα κάνουμε με τα περιστατικά, ταλίγα αλλά υπαρκτά περιστατικά αυθαιρεσίας, σε ένα γραφείο το οποίο υποτίθεται ότι υπάρχει; Γιατί στα χαρτιά υπάρχει, στο νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει, αλλά επειδή ξέρετε ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες, το νομοθετικό πλαίσιο έχει κάποια σημεία που εμποδίζουν την υλοποίησή του και εμείς έχουμε σκοπό να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσχέρειες.
Σε ό,τι αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο θα πρέπει να γίνει αποδοτικότερο γιατί, ξέρετε κάτι, πριν λίγα χρόνια την Πυροσβεστική την θυμόμαστε μόνο το καλοκαίρι για τις πυρκαγιές. Η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών μας επέβαλε λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος 365 μέρες, γιατί τα κλιματολογικά δεδομένα έχουν αλλάξει, οι καταστροφές είναι πλέον τεράστιες και το χειμώνα και άρα πρέπει να μπούμε σε άλλες δομές, άλλες λειτουργίες διαφορετικές.
Και φυσικά το θέμα της ΕΥΠ, ή Υπηρεσίας Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας, όπως είναι να αλλάξει, όπου θα πρέπει να μπει προσωπικό με τεράστιες ικανότητες, με τεράστια μόρφωση, εφάμιλλο και με διαδικασίες που τηρούν προηγμένες χώρες, που σημαίνει διαφάνεια, προκειμένου να επιτευχθεί η ικανότητα του προσωπικού, γιατί, όπως είπα εκεί στις προγραμματικές αυτές δηλώσεις, για μας, για αυτή την Κυβέρνηση, το αγαθό της ελευθερίας και το αγαθό της ασφάλειας δεν τίθεται απέναντι. Μπορούν και πρέπει να συνυπάρξουν και συνυπάρχουν για μας και θα συνδυαστούν.
Τώρα από ‘κει και πέρα και είμαι πολύ σύντομος σε αυτά που λέω, γιατί συγγνώμη αλλά 17:20 πρέπει να φύγω, έχουμε 18:00, νομίζω το ξέρετε, 18:00 έχουμε μια σύσκεψη για το μεταναστευτικό.
Δημοσιογράφος: Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δεχτείτε κάποιες ερωτήσεις από εμάς;
Υπουργός: Αυτό σημαίνει ότι θα δεχτώ ερωτήσεις μέχρι πέντε και είκοσι. Βιαζόσαστε να βγάλετε συμπεράσματα.
Δημοσιογράφος: Από τα λόγια σας πιάνομαι. Βιάζεστε μάλλον να μας διώξετε από το Υπουργείο.
Υπουργός: Καλό είναι να…
Δημοσιογράφος: Να το αφήσουμε να περάσει και να συνεχίσουμε.
Υπουργός: Ναι, εγώ όμως δεν το αφήνω να περάσει και σας παρακαλώ να περιμένετε να τελειώνω αυτά που έχω να πω και μετά να πείτε ό,τι έχετε να πείτε.
Λοιπόν, σε ό,τι αφορά το που το πάμε για την Αστυνομία, το που το πάμε για το Πυροσβεστικό Σώμα, το που το πάμε για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, δεν το πάμε στο να δημιουργήσουμε, στο να καθιερώσουμε έναpolice state , ένα κράτος αστυνομικό , γιατί κάτι τέτοιο δεν αρμόζει στο δημοκρατικό μας πολίτευμα, δεν αρμόζει και στο Σύνταγμα μας και στους Νόμους μας. Πάμε να καθιερώσουμε, να βελτιώσουμε, γιατί υπάρχει ικανότατη Αστυνομία, ικανότατο Πυροσβεστικό Σώμα και λοιπές λειτουργίες, αλλά θέλουμε να βελτιώσουμε αυτές τις λειτουργίες.
Οι προκάτοχοι μας έκαναν εξαιρετική δουλειά. Οι προκάτοχοι μου έκαναν εξαιρετική δουλειά. Πάμε να βελτιώσουμε λοιπόν αυτές τις Υπηρεσίες, προκειμένου να υπάρξουν, να τηρηθούν οι κανόνες που βάζει το Σύνταγμα, οι Νόμοι και το Κράτος μας και να κάνουμε τη Δημοκρατία μας να είναι λειτουργικότερη και ασφαλέστερη για τους πολίτες. Επομένως, ναι στους κανόνες και όχι στις αυθαιρεσίες και αυτό το εννοώ, παρότι σε κάποιους δεν αρέσουν οι κανόνες, πλην όμως συγγνώμη, η δημοκρατία έχει κανόνες και η οικογένεια μας έχει κανόνες και στη δουλειά μας έχουμε κανόνες, αλλιώς δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε.
Σε ό,τι αφορά λοιπόν την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, η οποία ετοιμάζεται, προκειμένου η Αστυνομία να γίνει όχι οικονομικότερη στη λειτουργία, δεν πάμε να κάνουμε αναδιοργάνωση με λογιστικό τρόπο, αλλά να γίνει αποτελεσματικότερη για τον πολίτη.
Και εκεί ήδη τα επιτελεία προσπαθούν να βρουν τέτοια σχήματα, που να μην είναι Αστυνομικά Τμήματα των οκτώ και δέκα ανθρώπων, αστυνομικών, όπου ξέρετε τι σημαίνει αυτό. Πέντε φυλάνε σκοποί, ένας ο διοικητής, δύο ασχολούνται με τις ταυτότητες και κανένας δεν κάνει αστυνόμευση. Μακριά από μας τέτοια σχήματα. Αυτά θα αλλάξουν.
Η καταστολή έχουμε σκοπό να είναι λιγότερη και να υπάρχουν περισσότερες υπηρεσίες για τον πολίτη. Περισσότερη αστυνόμευση, ειδικά στις υποβαθμισμένες και φτωχές συνοικίες, περιοχές, δηλαδή εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.
Δεν πρόκειται να δεχτούμε περιοχές που δεν υπάρχει πρόσβαση στην Αστυνομία, γιατί αυτό δεν εξυπηρετεί τον πολίτη.
Δεν μπορεί να ανεχτούμε υποβάθμιση υπηρεσιών, όπως η Τροχαία για παράδειγμα, που θέλει ενίσχυση, θέλει βελτίωση.
Δεν μπορεί να ανεχτούμε να μην υπάρχει προτεραιότητα στο θέμα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών και δεν αναφέρομαι στους χρήστες, αναφέρομαι στους εμπόρους, όπου δεν θα υπάρχει καμία ανοχή.
Σε ό,τι αφορά τα κουκουλώματα και τις απειθαρχίες, νομίζω έχετε καταλάβει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχτούμε τέτοιες καταστάσεις και κρύψιμο προβλημάτων «κάτω από το χαλί».
Κάποιες δομές που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και δημιούργησαν κάποιες ελίτπου δεν είναι χρήσιμες πλέον, αυτές θα αλλάξουν, προφανώς. Γιατί δεν μπορεί να αφήσουμε τον αστυνομικό που σας είπα στη Μόρια ή τον άλλο στη Λέρο αβοήθητους, επειδή κάποιοι θέλουνε να περνάνε καλά. Θα μοιραστεί το βάρος, γιατί έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί η αποστολή καλύτερα.
Στο θέμα του μεταναστευτικού, είναι τεράστιες οι ροές, δεν είναι μόνο θέμα δικό μας, είναι κύρια του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, είναι όλης της Κυβέρνησης, είναι όλης της κοινωνίας μας. Όλο το κράτος εμπλέκεται. Εμείς έχουμε πρόθεση να βοηθήσουμε όλους τους μηχανισμούς που έχουν την κύρια ευθύνη για αυτό το πρόβλημα και μια και η Αστυνομία ξέρετε ότι έχει πολύ καλή οργάνωση, ξέρουν οι αστυνομικοί πώς να συμπεριφερθούν στους ανθρώπους, είτε είναι πολίτες αυτού του κράτους, είτε είναι πολίτες άλλων κρατών, που έρχονται για να σώσουν το κεφάλι τους στη χώρα μας. Περνάνε, μάλλον, από τη χώρα μας. Επομένως θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε σε αυτό το θέμα. Δεν θα κοιτάξουμε τα δικά μας συμφέροντα, τη δική μας ησυχία, σε βάρος της γενικότερης προσπάθειας.
Από ‘κει και πέρα μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αρχίζοντας αυτήν την αναδιοργάνωση που σας είπα πριν και που νομίζω καταλάβατε που το πάμε, αποφασίσαμε να αναδιοργανωθούν οι Ομάδες Δέλτα, η Δύναμη Δέλτα, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη αποτελεσματικότητα, να επιτύχουμε καλύτερο δημοκρατικό έλεγχο, να έχουμε καλύτερη αστυνόμευση, να υλοποιηθούν, να εξυπηρετηθούν οι προτεραιότητες που σας είπα πριν, καλύτερη ευελιξία και φυσικά οι όποιες αλλαγές κάνουμε και τώρα και στο μέλλον είναι αλλαγές με ευελιξία, όπως είπα. Δηλαδή, βλέπουμε εάν κάτι δεν πάει καλά το διορθώνουμε και προχωράμε. Μακριά από μας τα στερεότυπα, μακριά από μας δομές και κανόνες που γράφτηκαν κάποτε, πριν χίλια χρόνια και τηρούνται ακόμη. Επομένως, σε ότι αφορά την αναδιάταξη την αναδιοργάνωση της Δύναμης ΔΕΛΤΑ, ένα μέρος της δύναμης αυτής θα ενισχύσει τις ΟΠΚΕ, τις ομάδες αυτές οι οποίες έχουν μεγαλύτερη δυναμική για την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος, ένα μέρος θα ενισχύσει την κοινή αστυνόμευση που ξέρετε και ένα μέρος θα ενισχύσει την Υπηρεσία Αποκατάστασης Τάξης, προκειμένου να μπορέσει με πιο ευέλικτο τρόπο να αντιμετωπίσει τις διάφορες καταστάσεις.
Δημοσιογράφος: Καταρχήν κάνατε μία αναφορά στους δυο Αξιωματικούς στη Λέρο και στη Κω, πολύ πρόσφατα όμως είχαμε ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο με Αξιωματικό της ΥΜΕΤ να έχει απαθανατιστεί σε φωτογραφικό στιγμιότυπο εκείνης της στιγμής και το τονίζω αυτό, να έχει προτάξει το πόδι σε μια ομάδα μεταναστών την ώρα που μεταφέρονται στο πλοίο της γραμμής για να φύγουν. Για αυτό διατάχθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής αστυνομίας Ένορκη Διοικητική Εξέταση, χωρίς ωστόσο ο αξιωματικός μέχρι να διερευνηθεί η υπόθεση να τεθεί σε διαθεσιμότητα. Την επόμενη μέρα, όμως, τίθεται σε διαθεσιμότητα. Υπήρχανε κύκλοι μέσα στους υπηρετούντες της Αστυνομίας οι οποίοι ανέφεραν ότι το παλιό «θα σε στείλω στην πινέζα του Έβρου» το κάνανε πλέον «θα σε βγάλω σε διαθεσιμότητα». Ως πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας τι έχετε να πείτε γι’ αυτό; Και σε ό,τι αφορά το κομμάτι της ΔΕΛΤΑ, ουσιαστικά αυτό το οποίο προαναγγείλατε είναι η κατάργηση, η διάσπαση, το τέλος της ΔΕΛΤΑ, για να συνεννοούμαστε και τα στελέχη αυτά της Ομάδας θα διατεθούν σε άλλες υπηρεσίες και σε άλλες μορφές αστυνόμευσης αν το αντιλαμβάνομαι σωστά; Ευχαριστώ.
Υπουργός: Λοιπόν. Καταρχάς το παράδειγμα του αστυνομικού, ο οποίος έκανε αυτή την ενέργεια, την καταδικαστέα ενέργεια, όσο και αν ήταν κουρασμένος, όσο και αν ήταν σε ένταση, καταδικαστέα και νομίζω αυτό το αναγνωρίζουμε όλοι, δεν απηχεί, δεν απεικονίζει την προσπάθεια που καταβάλει το σύνολο των εργαζόμενων στα Σώματα Ασφαλείας, που ξέρετε εσείς καλά, που έχετε χρόνια σε αυτό το χώρο, πόσο τεράστια είναι και πόσο απέχει από τέτοιες συμπεριφορές. Επομένως, σας καλώ να μην πιανόμαστε από ένα παράδειγμα που βλέπετε πόσο γρήγορα αντιμετωπίστηκε, από μια περίπτωση που βλέπετε πόσο γρήγορα αντιμετωπίστηκε, αλλά να βλέπουμε το γενικότερο σύνολο και την προσφορά του και να βλέπετε αν θέλετε και τις παραβατικές συμπεριφορές κάποιων ανθρώπων, οι οποίες αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται και όχι με λογική πινέζας, που λέτε. Δεν είναι εκδικητικό, ούτε το κράτος, ούτε εγώ, ούτε ο Αρχηγός της Αστυνομίαςμ αλλά δε μπορεί να δεχτούμε ασυδοσίες, απειθαρχίες και παραβατικές συμπεριφορές.
Δημοσιογράφος: Συγνώμη για τη διόρθωση. Μια παρένθεση. Προφανώς δεν έγινε κατανοητό. Αυτό που σας είπα είναι ότι υπάρχει μια δυσθυμία για την ενέργεια της πολιτικής ηγεσίας, την επόμενη να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο συγκεκριμένος αστυνομικός και γενικότερα υπάρχει μια αναταραχή σε αυτό το πράγμα, ότι εμείς κάνουμε ότι μπορούμε, δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, προσπαθούμε και υπερβάλουμε πολλές φορές των δυνατοτήτων μας. Τι γίνεται όμως από την πλευρά της διοίκησης; Αυτή ήταν η ερώτηση. Όχι ότι δεν αναγνωρίζεται το έργο των αστυνομικών.
Υπουργός: Ξαναλέω. Οι αστυνομικοί, καταρχάς, εκφράζονται όχι μέσω των δημοσιογράφων, αλλά μέσω της Ηγεσίας τους ή θα θέλετε και των συνδικαλιστικών τους οργάνων, σε ό,τι αφορά τα συμφέροντά τους, επομένως διευκρινίζω πάλι ότι το μεγαλύτερο μέρος, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος αστυνομικών, όπως και των πυροσβεστών, όπως και των υπολοίπων, καταβάλει τεράστια προσπάθεια και καταδικάζει τέτοιες συμπεριφορές. Δεν αναζητά την δικαίωση των παραβατών, αλλά την τιμωρία των παραβατών, προκειμένου να μην φορτώνεται ευθύνες που δεν της ανήκουν. Εννοώ η πλειοψηφία. Από κει και πέρα σε ό,τι αφορά τη Δύναμη ΔΕΛΤΑ, η Δύναμη ΔΕΛΤΑ παύει να υπάρχει από τη στιγμή που βγει διαταγή. Δεν ξέρω αν κυκλοφόρησε αυτή τη στιγμή κ. Αρχηγέ. Το προσωπικό της δύναμης ΔΕΛΤΑ με το δυναμικό που έχει, υπάρχουν στην δύναμη ΔΕΛΤΑ άνθρωποι με εξαιρετικές ικανότητες, άνθρωποι που ξέρουν τι ζητά η αστυνομία και μπορούν να προσφέρουν σε πάρα πολλούς τομείς. Λοιπόν αυτό το δυναμικό εμείς δεν θα το αφήσουμε να πάει χαμένο. Δεν θα το αφήσουμε είτε να υποαπασχολείται, είτε να μη δίνει τις δυνατότητες που πρέπει εκεί που πρέπει και αν καταλάβατε τι είπα πριν, μίλησα για προτεραιότητες. Και προτεραιότητες είναι πρώτα η αστυνόμευση, πρώτα η αντιμετώπιση ορισμένων αποστολών όπως τις έχω θέσει και τις έχουμε συζητήσει με τον κύριο Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και μετά όλα τα άλλα. Επομένως πρώτα αστυνόμευση, πρώτα εξυπηρέτηση του πολίτη και μετά όλα τα υπόλοιπα. Μια παράκληση να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια. Καλύψτε κενά όπου δεν απάντησα. Το λέω προτού ρωτήσετε. Μην παρεξηγηθώ.
Δημοσιογράφος: Για να ολοκληρώσουμε λίγο με τη ΔΕΛΤΑ διότι η κατάργηση της συγκεκριμένης ομάδας απ’ ότι γνωρίζουμε οι περισσότεροι τη ζητούσαν και ομάδες πολιτών αλλά και κοινωνικοί φορείς τουλάχιστον όσοι ανήκουμε στο ρεπορτάζ στο πεζοδρόμιο είχαμε δει πως δρούσε η συγκεκριμένη ομάδα και τι ακριβώς έκανε. Νομίζω αρκετοί από όσους ανήκουμε στο πεζοδρόμιο του ρεπορτάζ έχουμε υποστεί στο πετσί μας τι σημαίνει ομάδα ΔΕΛΤΑ. Υπάρχουν έρευνες και είχαμε και τις Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις σε βάρος αστυνομικών της Δέλτα, αυτές τι θα γίνουν; Θα προχωρήσουν τώρα με τη κατάργηση της συγκεκριμένης Ομάδας ή θα συνεχιστούν;
Υπουργός: Νομίζω είναι προφανές. Δεν σημαίνει ότι επειδή καταργείται μια μονάδα, κατάγεται μία Ομάδα ότι σταματάει και η όποια έρευνα για παραβατική συμπεριφορά. Ίσως δεν έχετε ενημερωθεί ότι την πρώτη ημέρα, ημέρα Τετάρτη, που ανέλαβα την πολιτική ηγεσία αυτού του Υπουργείου, έψαξα, ρώτησα και συνεργάστηκα πάρα πολύ καλά σ΄ αυτό το θέμα με τον κ. Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Προχωράει έρευνα, γιατί μάλλον αναφέρεστε σε συγκεκριμένα γεγονότα που είχαν γίνει προεκλογικά, στα Εξάρχεια. Δεν μασάω τα λόγια μου, μη φοβάστε θα τα πω εγώ. Ίσως δεν τα μασάω κι εκεί που πρέπει.
Δημοσιογράφος: Και καλά κάνετε και δεν τα μασάτε.
Υπουργός: Επομένως, είναι σε εξέλιξη, νομίζω τέλειωσε χθες η προανάκριση και θα ενημερωθείτε γι’ αυτό το θέμα.
Δημοσιογράφος : Κύριε Υπουργέ, εφόσον μιλάμε για διάσπαση της προηγούμενης Ομάδας Δέλτα και τον χωρισμό της σε άλλες υπηρεσίες. Για παράδειγμα στην ΟΠΚΕ θα μεταφερθεί ως εποχούμενη ΟΠΚΕ με μοτοσικλέτα, με τον εξοπλισμό της, όπως ήταν με τα μηχανάκια όπως ήτανε; Στα ΥΑΤ θα μεταφερθεί επίσης, ως δύναμη ΥΑΤ εποχούμενη; Και στις υπόλοιπες, φαντάζομαι και στις Αστυνομικές Διευθύνσεις όταν μιλάμε για αστυνόμευση, στις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις θα μεταφερθούν πάλι ως δύναμη αστυνομικών των κατά τόπους Τμημάτων;
Υπουργός: Ξέρετε τον 17ο αιώνα, τον 18ο αιώνα ήταν ένα κίνημα οι Λουδίτες, τους έφταιγαν οι μηχανές και κατέστρεφαν τις μηχανές, επειδή δε βρίσκανε δουλειά γιατί δημιουργήθηκε η βιομηχανία, η πρώτη υφαντουργία με μηχανές και πηγαίνανε και κατέστρεφαν τις μηχανές. Δεν μας φταίνε ούτε οι μηχανές, ούτε οι άνθρωποι έτσι; Πιθανόν να μας φταίνε κάποιες κατευθύνσεις, κάποιες πολιτικές , άλλα δε θα αρχίσουμε να σπάμε τα μηχανάκια προφανώς. Επομένως, χρειαζόμαστε και τα μηχανάκια και τους ανθρώπους αυτούς και θα πρέπει να τους βάλουμε να κάνουν αυτά που σας είπα. Όμως, να προχωρήσω εγώ παραπέρα. Δεν θα έχει δυνατότητα συλλήψεων η αστυνομία; Δεν θα έχει δυνατότητα αστυνόμευσης η αστυνομία; Και τα δύο θα τα έχει και γι’ αυτό διατηρούμε και ένα τμήμα αυτών των μονάδων. Επομένως θα έχουν το υλικό τους, δεν θα είναι ξεχωριστά, δεν θα είναι Δέλτα νούμερο 2. Θα υπάγονται εκεί που πάνε, θα είναι ΟΠΚΕ τέρμα, αλλά το μηχανάκι μπορεί να το έχουν, όπως οι άλλοι έχουν μοτοσικλέτα. Δεν μας φταίει το μηχανάκι, ούτε οι άνθρωποι.
Δημοσιογράφος : Διάβασα με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή την ομιλία σας στη Βουλή στις προγραμματικές δηλώσεις όσον αφορά το Υπουργείο το δικό σας. Ομολογώ ότι επειδή είχα διαβάσει και τις προγραμματικές του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το Υπουργείο ΔΤ, άποψή μου ότι το πήγατε απ΄έξω, απ΄έξω που λένε στο χωριό μου. Το δικαιολογώ όμως και δε θα μείνω σ’ αυτό. Διαβάζω με μεγάλη προσοχή μια παράγραφό σας στην οποία μιλάτε για συμβαλλόμενους; Λέτε, Θα ελέγξουμε τα περιστατικά της δυσανάλογης, της αδικαιολόγητης βίας σε βάρος των συλλαμβανομένων. Πρέπει και εδώ να εμπνεύσουμε στους αστυνομικούς μας ορισμένες ιδέες και αντιλήψεις, όπως π.χ. ότι είναι σωφρονιστικά ακατάλληλο το να εξαντλούμε με υπερβολή όλο το τιμωρητικό οπλοστάσιο του ποινικού κώδικα σε κάθε ανήλικο που συλλαμβάνεται. Εγώ λοιπόν θέλω να αναφερθώ σ’ αυτό. Επειδή είπατε προηγουμένως ότι η δημοκρατία έχει κανόνες. Καταρχάς θέλω να μου πείτε από πού ορμώμενος και πίσω από ποιο νόμο, αν θέλετε, ο οποίος δε μπορώ να καταλάβω που μπορεί να το λέει στο σύνταγμα ή κάποιος άλλος νόμος, θα πούμε στον αστυνομικό ο οποίος στοιχειοθετεί αδικήματα, σήμερα στοιχειοθέτησε στον ανήλικο πέντε, τη Τετάρτη τέσσερα και το Σάββατο τρία. Κι επίσης θέλω να σας πω και μια ενδιάσταση. Ξέρετε, το τελευταίο διάστημα στα Εξάρχεια, δε ξέρω αν σας το έχουνε πει αλλά γίνονται συνεχώς συλλήψεις ανηλίκων που προφανώς στο χώρο μπαίνει νέο αίμα στρατολόγησης ανηλίκων που τελευταία φορά που συνελλήφθησαν ήταν ακόμη και 12χρονα που πήγαν να κάψουν το Τμήμα. Ερωτώ λοιπόν πως υπάρχει παρέμβαση από έναν Υπουργό ο οποίος μου άρεσε που είπε ότι η δημοκρατία έχει κανόνες και η τοπική κοινωνία έχει κανόνες. Από πού λοιπόν ο Υπουργός αυτός κάνει παρέμβαση στα αστυνομικά όργανα που είναι να στοιχειοθετούν ένα αδίκημα και όχι να επιβάλουν τις κατηγορίες, αυτό θα το κάνει η δικαιοσύνη. Πώς λοιπόν τους λέει ότι έναν ανήλικο βρε παιδί μου, εντάξει μη του βάλεις κι όλο τον Ποινικό Κώδικα βάλτου τον μισό.
Υπουργός: Μη λέτε επιπλέον από αυτά που λέω εγώ.
Δημοσιογράφος: Ξεκαθαρίστε λοιπόν.
Υπουργός: Την ερώτησή σας τη κατάλαβα. Από εκεί και πέρα εδώ είναι όλος ο κόσμος για να ερμηνεύσει όλους μας. Είμαι ξεκάθαρος κι αν θέλετε να το ξαναδιαβάσω αυτό που λέω. Σε καμία περίπτωση δε πρέπει κάποιον που πιάνουμε για το συγκεκριμένο αδίκημα να του φορτώνουμε όλο τον Ποινικό Κώδικα. Οι νομικοί το λένε παντού αυτό, ότι θα πρέπει κάποιος να κατηγορείται γι΄αυτό για το οποίο συνελλήφθη και δε θα πρέπει να γίνεται αυθαίρετη, υπερβολική ερμηνεία από το όργανο της τάξης και να του φορτώνεται τιμωρητικά, εκδικητικά. Μου πέταξες την πέτρα, μου πέταξες μολότοφ, άρα εγώ σε φορτώνω στο κατηγορητήριο με επιπλέον ή κάνω μια διασταλτική ερμηνεία του Ποινικού Κώδικα και σε φορτώνω με πολλά αδικήματα. Θα πρέπει ο καθένας να κατηγορηθεί για το παράπτωμα για την παράβαση, για το αδίκημα για το οποίο συνελήφθη. Αυτό λέω. Και είμαι ξεκάθαρος.
Δημοσιογράφος: …..
Υπουργός: Από την περίοδο εκείνη όπου διογκώθηκαν κάποιες Υπηρεσίες γιατί υπήρχαν οι ανάγκες τότε για να διογκωθούν π.χ. πυροτεχνουργοί, νομίζατε ότι θα μασήσω τα λόγια μου, και υπάρχουν για παράδειγμα εβδομήντα (70) πυροτεχνουργοί ενώ στο Λονδίνο υπάρχουν δεκαπέντε (15) δημιουργούνται ξέρετε, δημιουργούνται ‘’ελίτ’’, όπως και να ΄χει δεν φταίει αυτός που υπηρετεί, καλά κάνει αυτός και απολαμβάνει κάποιων προνομίων ή απολαμβάνει κάποιων ιδιαιτεροτήτων ή κάποιων καταστάσεων πολλοί άνθρωποι θα το δεχόντουσαν αυτό ή όλοι μας, όμως αυτό δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του συνόλου της Αστυνομίας και της αποστολής της.
Όταν σας λέω ότι στη Μόρια, ο άνθρωπος αυτός με την εξαιρετική αντοχή αλλά με το περίλυπο ύφος προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τους χιλιάδες μετανάστες απέναντί του, δεν μπορώ να τον αφήσω εγώ έτσι σαν Πολιτική Ηγεσία και να έχουμε και να σπαταλούμε το προσωπικό από την άλλη μεριά. Γιατί ξέρετε κάτι, αστυνομικούς έχουμε πολλούς σε αυτή τη χώρα, αλλά εγώ θα πω και κάτι άλλο και για μια άλλη ελίτ, τους δύο χιλιάδες εφτακόσιους (2.700) αστυνομικούς που φυλούν πολιτικούς, μη πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους κ.λ.π…
Μην κοροϊδευόμαστε, σ’ αυτόν τον κόσμο ξέρουμε τι γίνεται, που τους υποτιμούν, γιατί ο αστυνομικός έχει αξιοπρέπεια, ο αστυνομικός έχει προσωπικότητα, ο αστυνομικός δεν είναι ‘’ορντινάτσα’’ κανενός μας. Και αν δείτε αστυνομικό να μου ψωνίζει εμένα, να με βγάλετε εμένα στα μανταλάκια. Δεν θα το αφήσουμε αυτό έτσι. Έχω υποχρέωση και την αξιοπρέπεια του αστυνομικού του, του κάθε αστυνομικού να προστατέψω και την αποστολή να εξυπηρετήσω, μιλάω από την μεριά της Πολιτικής Ηγεσίας και φυσικά οι Αρχηγοί και οι Ηγεσίες κάναν κάτι αντίστοιχο γιατί πρέπει, γιατί καταλαβαίνετε τώρα μη λέω το αυτονόητο είναι ντροπή να υπάρχει ανάγκη αστυνόμευσης και να υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που γυροφέρνουν από δω και από εκεί, γιατί έτσι τους βολεύει.
Δημοσιογράφος: Αναφερθήκατε στην αντιτρομοκρατική...
Υπουργός: Όχι, όχι όχι. Αλλά ξέρετε, έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε και τον αστυνομικό για να μην διαφθαρεί, αυτές οι καταστάσεις διαφθείρουν κάποια νεαρά παιδιά, εμείς πρέπει να προστατέψουμε, όπως ο πατέρας νουθετεί το παιδί του κι εμείς πρέπει να το πάρουμε από το χέρι τον αστυνομικό αυτόν, το νεαρό αυτό παιδί και να του πούμε η δουλειά σου είναι αυτή κι έτσι θα προστατεύσεις και την Υπηρεσία σου και την αξιοπρέπειά σου. Συγγνώμη για διακοπή.
Δημοσιογράφος: Να φυλάνε μόνο όσοι θεωρούνται στόχοι;
Υπουργός: Εμείς αυτό θα προσπαθήσουμε, έτσι; Δεν σας λέω και δεν έχω στόχους τόσο μεγαλόπνοους, έχω ρεαλιστικούς στόχους όμως. Θα προσπαθήσουμε, θα τους μειώσουμε και θα κριθούμε ξέρετε στο κάτω κάτω της γραφής.
Δημοσιογράφος: Δεν θα υπάρχουν τμήματα με έξι αστυνομικούς. Η συγχώνευση τμημάτων έχει ξαναγίνει…
Υπουργός: Ναι, ναι ξέρετε όλοι από τί πιέσεις ανοίγουν και κλείνουν τα διάφορα τμήματα, έχουμε ευθύνη όλοι μας σε αυτά τα θέματα, έχω ευθύνη εγώ σαν μέλος του Κοινοβουλίου να πείσω τους συναδέλφους μου ασχέτως Κομμάτων ότι δεν πρέπει να πιέζουν και κάποιοι που πήραν τηλέφωνο για κάποιες περιπτώσεις, πήραν την ανάλογη απάντηση, και έχουμε υποχρέωση όχι με λογιστική αντίληψη όπως σας είπα πριν γιατί υπάρχουν και ιδιαιτερότητες, έτσι; Υπάρχει και ο Αϊστράτης, υπάρχει και η Λέρος, τί θα πει δηλαδή; Ενοποιείς την Λέρο με την Κω, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα αυτά, έτσι; Υπάρχουν γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, υπάρχουν άλλες ιδιαιτερότητες, υπάρχουν ιστορικοί τόποι. Ή καταργώ το Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης γιατί το ενοποιώ ξέρω ‘γω με του Συντάγματος; Υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Αλλά υπάρχουν το ξέρετε όλοι και δυνατότητες συγχώνευσης που μπορεί να πετύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Σ’ αυτό καλώ όλους σας να συμβάλλετε γιατί η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να γίνει ούτε μόνο από μένα συν τους Γενικούς Γραμματείς συν την Ηγεσία της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Εάν δεν υπάρξει προσπάθεια συλλογική, συγγνώμη δεν πετυχαίνουν αυτά, αυτές προσπάθειες, έτσι; Ξεκάθαρα πράγματα.
Δημοσιογράφος: Στους Δημάρχους πείτε τα, όχι σε μας. Στους Δημάρχους.
Δημοσιογράφος: Να κάνω έναν πρόλογο. Επειδή καταλαβαίνω ότι δεν έχετε κλείσει ούτε μήνα εδώ και επειδή είναι ανθρωπίνως αδύνατο μέσα σε δύο εβδομάδες να έχετε ενημερωθεί για τα πάντα
Υπουργός: Προφανώς
Δημοσιογράφος: Ναι. Εντάξει. Κατανοητό. Ενδεχομένως θα μπορούσε να απαντήσει και κάποιος άλλος ή ο Αρχηγός.
Υπουργός: Βεβαίως.
Δημοσιογράφος: Έχει να κάνει με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Επειδή η Αστυνομία το τελευταίο τρίμηνο τετράμηνο διατυμπανίζει τις μεγάλες της επιτυχίες. Πώς κατάφερε να διαχειριστεί τον κόσμο στα νησιά. Γνωρίζω ότι είναι τεράστια η ροή.
Υπουργός: Δε λύσαμε το θέμα έτσι.
Δημοσιογράφος: Ναι, ναι, ναι. Θέλω να ρωτήσω όμως κάτι. Στην Ελλάδα έχουν έρθει σ’ αυτό το καλοκαίρι περίπου 150.000 άνθρωποι. Η Αστυνομία δεν έχει καταφέρει να ταυτοποιήσει ούτε τους λιγότερους ούτε τους μισούς. Έχει ταυτοποιήσει λιγότερους από τους μισούς. Έχουν μπει 150.000 και έχουν ταυτοποιήσει περίπου 60.000. Σε ρεπορτάζ που έχουμε κάνει βλέπουμε και από την κάμερα τους δίνουν κάτι χαρτιά, που δεν τα λες και ακριβώς δημόσιο έγγραφο. Σ’ άλλα έχει φωτογραφία, σ’ άλλα δεν έχει, σ’ άλλα έχει τη σφραγίδα του Αστυνομικού, σ’ άλλα δεν έχει, υπογραφή έχει, δεν έχει. Με δεδομένο ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες, γιατί οι άνθρωποι παίρνουν το χαρτί και πάνε στην Ευρώπη έχουν αρχίσει και διαμαρτύρονται για τη μη ταυτοποίηση και με δεδομένο ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα και να στείλει πάλι την Ελλάδα στην επιτήρηση για το από την οποία κατάφερε να βγει πριν από λίγο καιρό. Θα θελα να μάθω γιατί δεν υπάρχει οργάνωση. Γιατί αυτό ανοργανωσιά δείχνει και να καταλάβω και μ’ αυτά τα δεδομένα ποια είναι η επιτυχία της Αστυνομίας. Που είναι;
Υπουργός: Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη. Τα προβλήματα είναι πρωτόγνωρα. Οι αριθμοί δεν είναι αυτοί που είπατε. Είναι 350.000 απ’ το Γενάρη. Καμία άλλη χώρα δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα. Και νομίζετε ότι η διπλανή Ιταλία δεν έχει προβλήματα; Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε. Θα μπορούσανε να επιτευχθούν άλλοι ρυθμοί και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα; Προφανώς. Έτσι. Προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να διορθώσουμε τα λάθη μας και να επιταχύνουμε, γιατί ξέρετε όλο το θέμα κατ’ αρχάς δεν είναι μόνο της Αστυνομίας, αλλά εγώ θα σας απαντήσω. Προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να επιταχύνουμε την καταγραφή, την ταυτοποίηση, τα χαρτιά που πρέπει να παίρνουν είναι τα προβλεπόμενα χαρτιά από την Ευρωπαϊκή Ένωση πηγαίνουν εκεί που πηγαίνουν. Ξέρετε κάτι; Πρέπει να δούμε και τα συμφέροντα της Χώρας μας και τα συμφέροντα τα γεωπολιτικά και τα συμφέροντα τα ανθρωπιστικά απ’ τη μεριά τους. Εάν δε δούμε και τους τρείς αυτούς παράγοντες το πρόβλημα δεν πρόκειται να αντιληφθούμε τις διαστάσεις του. Αυτή τη στιγμή αγοράζουμε μηχανήματα καταγραφής απ’ το εξωτερικό
Δημοσιογράφος: Eurodac
Υπουργός: Ναι, Eurodac. Έχουμε ζητήσει από άλλες Χώρες. Την Παρασκευή οι Γερμανοί θα μας δώσουν 12 μηχανήματα. Υπάρχει μια τεράστια προσπάθεια και εδώ είναι ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο κ. Φιλιππάκος, που μπορεί να σας πει περισσότερες λεπτομέρειες. Η προσπάθεια αυτή έχει αναγνωριστεί από του ξένους και από τον κ. Γκουτέρες και από τον κ. Άσελμπορν, τον Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, που προεδρεύει αυτή τη στιγμή και από τον κ. Αβραμόπουλο σαν Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επομένως μη μηδενίζουμε καταστάσεις.
Δημοσιογράφος: Δε μηδενίζουμε.
Υπουργός: Ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πράγματα Ναι θα μπορούσαν και έπρεπε.
Δημοσιογράφος: Δεν το μηδενίζουμε.
Υπουργός : Δείτε τι γίνεται αυτές τις ημέρες. Χθες ήμουν από το πρωί στο ελικόπτερο από τις έξι η ώρα στο ελικόπτερο Κω. Λέρο και Σάμο ακριβώς για να φτιάξουμε επιπλέον hot spots με τον κ. Μουζάλα τον υπεύθυνο Υπουργό για να βρούμε χώρους. Μέσα σ ένα μήνα οι χώροι αυτοί θα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί, να έχουν υλοποιηθεί και θα δείτε τεράστια διαφορά στη διαχείριση του προβλήματος.
Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να σταθώ λίγο στις δικές σας δηλώσεις. Να μου εξειδικεύσετε λίγο μια αναφορά σας που λέτε για κάποιες, για διάφορες οργανώσεις που δημαγωγούν απευθυνόμενοι σε ένστικτα, προσελκύουν προσποιούμενους ότι είναι χείρα βοηθείας στην Ελληνική Αστυνομία, σε στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και ένα δεύτερο αφορά την αναδιάταξη που είπατε, αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει κάποιες ιδιαιτερότητες και χρειάζεται πολλά βήματα ευελιξίας . Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι όπως είδα σήμερα στο Λιβάδι Ολύμπου που προβλέπεται ή προτείνεται τουλάχιστον η κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος και παράλληλα η απομάκρυνση του ΑΤΜ σε ηλικιωμένους ανθρώπους που είναι στα 1200 μέτρα.
Υπουργός: Που τα ξέρετε εσείς αυτά. Πού τα ξέρετε. Αφού δεν έχει να γίνει ακόμη τίποτα.
Δημοσιογράφος: Τέλος πάντων. Είναι μια καταγγελία.
Υπουργός: Λένε εκεί.
Δημοσιογράφος: Είναι μια καταγγελία των κατοίκων εκεί πέρα τέλος πάντων.
Υπουργός: Μην υιοθετείτε κάτι το οποίο είναι ανακριβές όμως. Και το παρουσιάζετε εδώ σαν γεγονός.
Δημοσιογράφος: …Σας ρωτώ. Υπάρχει μια καταγγελία σχετική που προφανώς και κάποιες άλλες προτάσεις υπάρχουν και άλλες ιδιαιτερότητες που μπορεί να είναι σαν κι αυτήν. Και μια ερώτηση..
Υπουργός: Γιατί πήγατε μέχρι το ΑΤΜ έτσι. Πήγατε σε λεπτομέρεια.
Δημοσιογράφος: Κατάργηση Τμήματος σε μια τέτοια περιοχή πολύ πιθανότατα μπορεί να επηρεάσει και αυτό τον τομέα σε επίπεδο ασφάλειας.
Υπουργός: Ναι αλλά πήγατε σε κάτι που…Δηλαδή συγγνώμη αλλά φτιάξατε μια πληροφορία
Δημοσιογράφος: Δεν κατασκευάζω πληροφορίες.
Υπουργός: Οι ντόπιοι, οι κάτοικοι όποιοι την έπλασαν
Δημοσιογράφος: Δεν κατασκευάζω. Απλά διάβασα από τις καταγγελίες των κατοίκων και του Δημάρχου της περιοχής. Αν είναι αλήθεια…
Υπουργός: Μα δεν είναι αλήθεια.
Δημοσιογράφος: Πάμε αλλιώς. Υπάρχουν κάποιες προτάσεις τέλος πάντων στην αναδιάταξη –αναδιάρθρωση που έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες, που πιθανότατα θα πρέπει να τις κοιτάξετε ξανά.
Υπουργός: Συμφωνώ απόλυτα. Κοιτάξτε..
Δημοσιογράφος : Να συνεχίσω λίγο την ερώτηση. Είναι ένα άλλο σκέλος, που δεν ξέρω αν μπορείτε να το απαντήσετε εσείς ή ο κ. Φιλιππάκος, που αφορά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αφορά το μπλοκάρισμα των 6 εκατ. ευρώ και αν συνεχίζετε τελικά τα τροφεία των μεταναστών από τις λέσχες της Αστυνομίας και από την Εκκλησία.
Υπουργός: Το πρόβλημα συνεχίζεται. Το πρώτο, αναφέρομαι στη Χρυσή Αυγή και αναφέρομαι κύρια, σε ακροδεξιές ομάδες που υιοθετούνται από κάποιες άλλες ομάδες και προσπαθούν να δείξουν ότι υποκαθιστούν τα Σώματα ασφαλείας και ότι προσπαθούν να επιβάλλουν την τάξη. Ευθύνη για την αποκατάσταση της τάξης ή για τη διατήρηση της τάξης έχουν μόνο τα Σώματα Ασφαλείας και για να χρησιμοποιήσω έτσι κι έναν όρο του KarlSchmidt «το μονοπώλιο της βίας σε ένα Κράτος το έχει η Αστυνομία και ο Στρατός και κανένας άλλος».
Δημοσιογράφος : Αυτό το υιοθετείτε;
Υπουργός: Γιατί εσείς υιοθετείτε κάτι άλλο; Εγώ είπα τη φράση κάποιου φιλοσόφου.
Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου : Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, όπως γνωρίζετε είναι γνωστό το θέμα. Είναι μια ιστορία που ξεκινάει από το καλοκαίρι του 2014. Όπως ξέρετε, οι εταιρείες που έχουν αναλάβει τη σίτιση κάνουν να λαμβάνουν αρκετά χρήματα, υπήρξαν κάποιες διαδικασίες οι οποίες δημιούργησαν την εμπλοκή αυτή. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έσπευσε από το Μάιο να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα. Γνωρίζετε επίσης, ότι και με προσωπική παρέμβαση και του προηγούμενου Υπουργού, αλλά και ο Υπουργός μας τώρα έχει δείξει ενδιαφέρον κι έχει γίνει η προσφυγή προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για να αρθεί το εμπόδιο αυτό και να προχωρήσει ομαλά η σίτιση. Παρά ταύτα, δύο εκ των εταιρειών συνεχίζουν, καίτοι έχουν να πληρωθούν πάνω από ένα χρόνο να προσφέρουν τη σίτιση στα δύο Προαναχωρησιακά Κέντρα της Αττικής, δηλαδή Αμυγδαλέζα και Ελαιώνα.
Σε ό,τι αφορά τα 6 εκατομμύρια που έχουν ληφθεί από εσωτερικό δανεισμό από τον προϋπολογισμό, με απόφαση του κ. Μάρδα, ξέρετε ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτή τη στιγμή, διότι έχουν πιστωθεί μεν, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα μετά από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να χρησιμοποιηθούν. Έχουν όμως συμβάλει κατά κάποιο τρόπο σε μια θετική εξέλιξη, διότι τρέχει ένας διαγωνισμός και ξέρετε ότι αν δεν υπάρχει αντίκρισμα χρημάτων δεν μπορεί να τρέξει ο διαγωνισμός.
Σε ό,τι αφορά τη σίτιση ναι η Αστυνομία, με απόφαση του Αρχηγού και του Γενικού Γραμματέα, κάλυψε σε αρκετές περιπτώσεις τη σίτιση των ανθρώπων αυτών και ότι το ελάχιστο που έχουμε να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους είναι η σίτιση τους, να μην τους αφήσουμε χωρίς τροφή. Κι επίσης, πρέπει να πω εδώ ότι είναι γνωστό και αυτό, και η Εκκλησία έχει συμβάλει. Ο Αρχιεπίσκοπος προσωπικά παρενέβη και μάλιστα μετά από μία επίσκεψη που πραγματοποίησε πριν από 15 ημέρες, ανέλαβε να καλύψει τη σίτιση εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα για ένα μήνα.
Θέλω να πιστεύω και με την παρέμβαση του κ. Υπουργού και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης ότι πολύ σύντομα θα έχει αυτό το πρόβλημα αντιμετωπιστεί. Θέλω να τονίσω ότι είναι ένα πρόβλημα, για να μην πω τίποτε άλλο, γιατί πρέπει να βλέπουμε την ουσία, και όχι να καταλογίζουμε ευθύνες και τα λοιπά – ο καταλογισμός ευθυνών ανήκει σε άλλους. Πιστεύω λοιπόν, ότι πολύ σύντομα θα έχει ξεπεραστεί αυτό το θέμα, ώστε να προχωρήσει η σίτιση κανονικά.
Υπουργός: Να συμπληρώσω για να μη νομίσετε ότι μασάμε τα λόγια. Είναι μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Αν θέλετε έχουν γίνει λάθη πολλά σε αυτό το θέμα, από διάφορους κρατικούς φορείς. Αυτή τη στιγμή μπορώ να πω είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, το οποίο προσπαθήσουμε να λύσουμε και δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι που η σίτιση των Κέντρων αυτών επαφίεται μόνο στις Μ.Κ.Ο. ή στην Εκκλησία ή σε άλλες οργανώσεις. Θέλουμε να το λύσουμε, γιατί τον κύριο ρόλο πρέπει να τον έχει το Κράτος και σε ό,τι αφορά τη σίτιση και σε ό,τι αφορά την οργάνωση και σε ό,τι αφορά τη φύλαξη αυτών των χώρων.
Δημοσιογράφος : Αναφερθήκατε στην ΕΥΠ και είπατε ότι θα πρέπει να μπει προσωπικό - άρα προσλήψεις; - με μόρφωση, περισσότερη διαφάνεια κ.λπ. Έχετε εντοπίσει κάποιο πρόβλημα στο υφιστάμενο προσωπικό και δεν υπήρχε κάποια διαφάνεια στην πρόσληψή του; Θέλετε να αλλάξετε κάτι στην ΕΥΠ;
Υπουργός: Χρειάζεται να πω κάτι που το ξέρουν τα 10 εκατομμύρια των Ελλήνων;
Δημοσιογράφος: Καλό θα ήταν.
Υπουργός: Επειδή δεν το ξέρετε, να σας το διευκρινίσω γιατί δεν το έχετε ακούσει, οι διαδικασίες μέχρι τώρα σε αυτήν την Υπηρεσία δεν ήταν οι καλύτερες σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις και είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να διορθωθεί. Σε όλο το Δημόσιο θα πρέπει να γίνονται με διαφανείς διαδικασίες οι προσλήψεις. Ειδικά, σε αυτή την Υπηρεσία που έχει αυξημένη ανάγκη ικανών ανθρώπων και με ιδιαίτερες δυνατότητες.
Δημοσιογράφος: Είπατε κάποια στιγμή ότι για την Αστυνομία δεν υπάρχει άβατο και δεν υπάρχει γκέτο, αν κατάλαβα καλά.
Υπουργός: Όχι, όχι δεν το καταλάβατε καλά. Δεν πρέπει να υπάρχουν περιοχές, στις οποίες να απαγορεύεται η πρόσβαση της Αστυνομίας για διάφορους λόγους.
Δημοσιογράφος : Θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Πρώτον, δεν φοβάστε μην διαψευστείτε κι εσείς όπως και άλλοι προκάτοχοι σας που το έχουν ξαναπεί, αλλά δυστυχώς δεν το κατάφεραν και βεβαίως, την ίδια στιγμή που σε κάποιες περιοχές, όχι τόσο επικίνδυνες και εδώ στην Αττική, οι επικοινωνίες είναι ανύπαρκτες και γίνονται με κινητά τηλέφωνα.
Υπουργός: Οι επικοινωνίες ποιων;
Δημοσιογράφος : Των πληρωμάτων, των αστυνομικών με το Κέντρο Επιχειρήσεων κ.λπ.
Υπουργός: Το πρώτο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα κοινωνικό, πολιτικό και το άλλο είναι ένα τεχνικό θέμα, έτσι; Να ξεκαθαρίσουμε το πώς θα το προσεγγίσουμε. Φυσικά φοβάμαι μήπως διαψευστώ και φυσικά βλέπω ότι η επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων δεν γίνεται με τη βία, δεν γίνεται με τανκς. Πας και εισβάλλεις σε μια περιοχή και λύνεις το πρόβλημα της κατοχής αυτής της περιοχής. Αυτό γίνεται στη Βαγδάτη, δεν γίνεται στην Αθήνα. Δεν γίνεται στις πολιτισμένες πόλεις. Όμως, νομίζω θα συμφωνήσετε ότι δεν πρέπει μικρές ομάδες να απαγορεύουν την πρόσβαση των οργάνων, τα οποία πάνε εκεί για συγκεκριμένους λόγους και μπορεί και να επιδιώκεται και πρέπει να επιδιώκεται και συνεργασία των κατοίκων μιας περιοχής με τα όργανα της τάξης. Και αυτή θα είναι η κύρια επιδίωξή μας γνωρίζοντας τα τεράστια προβλήματα εγκληματικότητας, που υπάρχουν σε κάποιες περιοχές και τα άλλα προβλήματα. Εμείς, άστε μας να φιλοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε όχι το 100%, αλλά ένα αρκετά καλό ποσοστό αυτής μας της επιδίωξης. Το 100% δεν θα το πετύχουμε σας το λέω από τώρα.
Γενικός Γραμματέας Δημοσίας Τάξης: Με την άδεια του κυρίου Υπουργού να συμβάλλω και εγώ στην ενημέρωση σας.
Υπουργός: Μα το ξέρετε καλύτερα.
Γενικός Γραμματέας Δημοσίας Τάξης: Σε ότι έχει να κάνει με το σύστημα ενδοεπικοινωνίας στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι στο τέλος του έτους θα έχουμε κάλυψη εκατό τοις εκατό, επαναλαμβάνω για το λεκανοπέδιο, από κει και πέρα υπάρχει η εντολή και η εξουσιοδότηση να χειριστούμε και πιθανή επέκταση του συστήματος σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως παράδειγμα η Θεσσαλονίκη η και κάπου αλλού.
Το δεύτερο που θέλω να σημειώσω, σε μία δεύτερη ερώτηση , που έγινε προηγούμενα για την αναδιοργάνωση και με αφορμή ένα σχόλιο που έγινε από την εκλεκτή συνάδερφο σας, σαφώς έχει γίνει μία προεργασία, έχουμε γυρίσει όλη την Ελλάδα, όλες τις περιφέρειες , έχουν γίνει συναντήσεις με αυτοδιοικητικούς πρώτου και δεύτερου βαθμού, έχουν γίνει συναντήσεις με τις ενώσεις των ενστόλων, είμαστε στη φάση, ήδη πέντε γενικές περιφερειακές διοικήσεις , να μην σας πω ποιες δεν έχει νόημα, έχουν υποβάλλει προτάσεις και μάλιστα με παρουσίαση “ powerpoint ” τόσο στην φυσική ηγεσία όσο και στην πολιτική ηγεσία, τέλος της μεθεπόμενης εβδομάδας ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία και αμέσως μετά πηγαίνουμε όχι για διαβούλευση αλλά για ενημέρωση των αυτοδιοικητικών και άλλων κοινωνικών παραγόντων, έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό που επιζητάει μία πολιτική ηγεσία την μέγιστη κοινωνική συναίνεση. Είναι ένα σχέδιο που ξεκίνησε από τον προηγούμενο Υπουργό, κύριο Πανούση και συνεχίζεται επί Υπουργίας κυρίου Τόσκα. Όπως και πολλά άλλα πράγματα ξεκίνησαν από τους προκατόχους μου, ειδικά από τον κύριο Πανούση, όπως ο Αστυνομικός της Γειτονιάς, ο Αστυνομικός με το ποδήλατο , οι κινητές αστυνομικές μονάδες και φυσικά αυτά και τα στηρίζω και τα συνεχίζω. Έγινε τεράστιο έργο.
Δημοσιογράφος: Η ερώτησή μου είναι η εξής, σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα στις Εσωτερικές Υποθέσεις, έχει μόνο η Αστυνομία . Έχει ακουστεί ότι για την ταυτοποίηση θα μπούνε και από το Στρατό. Ισχύει αυτό; Και αν συνεχίσετε το έργο του κυρίου Πανούση σε σχέση με το ιστορικό αρχείο της Αστυνομίας;
Υπουργός: Εννοείτε για η ταυτοποίηση των μεταναστών έτσι; Όχι, δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, δεν υπάρχει πρόθεση να εμπλακεί στρατιωτικό προσωπικό απλά θα ενισχυθεί το προσωπικό που βρίσκεται στα ακριτικά νησιά, τα οποία είναι είσοδοι, όπου υπάρχουν είσοδοι μεταναστών θα ενισχυθεί το προσωπικό αυτό με άλλο προσωπικό απ’ όπου μπορέσουμε. Και θα ‘ρθουν εξακόσιοι (600) ξένοι αστυνομικοί της FRONTEX , οι οποίοι από τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να έρχονται σιγά σιγά κι οι οποίοι δεν θα αναλάβουν το ρόλο της Διοίκησης, θα ενταχθούν στις Διοικήσεις τις δικές μας, υποστηρικτικά, θα επικουρούν, θα είναι υποστηρικτικό προσωπικό σε μας.
Δημοσιογράφος: Χαίρομαι πάρα πολύ που ακούω για σεβασμό στην ελευθερία και φυσικά και στους κανόνες του Συντάγματος. Θα ήθελα εδώ να σας θέσω ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα που αφορά τους διαπιστευμένους αστυνομικού συντάκτες και την πρόσβαση αυτών στην πληροφορία. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια δυσκολία στο να έχουμε σωστή ενημέρωση. Και συγκεκριμένα θέτω ένα δικό μου πρόβλημα που είχα στο παρελθόν, με έγγραφο ζητούσα να μάθω πόσες Ε.Δ.Ε. έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο, σε αριθμό, όχι ειδικών περιπτώσεων, μιλάω γενικών περιπτώσεων. Αν απαντήθηκε ποτέ. Μιλάω για διαπιστευμένους δημοσιογράφους και σειρά άλλων ερωτημάτων τα οποία απευθύνουμε και δεν παίρνουμε απάντηση ποτέ. Υπάρχει κάποιος λόγος να κρύβουμε κάποια πράγματα. Ρωτάω απλά.
Υπουργός: Όπως καταλαβαίνετε το να σας πει κάποιος πόσες Ε.Δ.Ε. έγιναν, δεν νομίζω ότι υπάρχουν και πολλοί λόγοι για να κρυφτεί κάτι τέτοιο απλά μπορεί να ξεχάστηκε, μπορεί κάτι τέτοιο να έγινε. Μου δίνετε όμως την ευκαιρία να πω και τις διαδικασίες επικοινωνίας μας. Απευθυνόσαστε στον εκπρόσωπο τύπου της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού, ανάλογα.
Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης: ... Υπάρχει και ο κύριος Κρίκος που είναι Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και υπάρχει και ο αναπληρών εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε ό,τι αφορά βέβαια το ερώτημά σας θα το αναζητήσω, έχω την εντύπωση σε ότι φτάνει σε επίπεδο Πολιτικής Ηγεσίας έχει απαντηθεί. Παρόλα αυτά όμως κρατάω μία επιφύλαξη. Ο κύριος Αρχηγός με βεβαιώνει ότι έχουν απαντηθεί. Εάν παρόλα αυτά, με την άδεια του Υπουργού υπάρχει κάτι σε εκκρεμότητα, ναι αμέσως το επόμενο να το διευθετήσουμε.
Αρχηγός: Είμαστε σε εξέλιξη της διαδικασίας επιλογής του νέου εκπροσώπου.
Δημοσιογράφος: Θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Από την προεκλογική περίοδο έχει ορφανέψει η θέση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Τελειώνει η αντιπυρική περίοδος….
Υπουργός: Θα καλυφθεί εντός της εβδομάδος.
Δημοσιογράφος: Αφού το ξέρετε θέλετε να το μοιραστείτε μαζί μας και να μας δώσετε κάποια στοιχεία;
Υπουργός: Εσείς θέλετε να μοιραστείτε μαζί μου τα μυστικά της εφημερίδας σας;
Δημοσιογράφος:…………
Υπουργός: Ούτε εγώ είμαι ιδιοκτήτης του Υπουργείου.
Δημοσιογράφος: …………
Υπουργός: Ξέρετε κάτι έχω κάνει εκπρόσωπος τύπου στο άλλο Υπουργείο. Όχι στο Υπουργείο, στο Γ.Ε.Σ.
Δημοσιογράφος: …………..εγκληματικότητας……….
Υπουργός: Και θα δω και τους υπόλοιπους σε προτεραιότητα…..
Δημοσιογράφος: ………………….ελέγχους…..συλλήψεις………πρόβλημα στη Δυτική Αττική………
Υπουργός: Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Εντονότατο πρόβλημα. Μας απασχολεί ιδιαίτερα το τόξο αυτό της Δυτικής Αττικής με τα πολλά του προβλήματα. Δεν έχουμε κανένα ραβδάκι θαυματοποιού πλην όμως θα κάνουμε ότι μπορούμε και θα καλέσουμε και τις τοπικές κοινωνίες να συζητήσουμε αυτά τα προβλήματα και θα καλέσουμε και αυτούς που ζουν στις πιο επιβαρυμένες περιοχές να συζητήσουμε αυτά τα προβλήματα γιατί δεν πιστεύω ότι ούτε με τη βία αποκαθίσταται η τάξη και η ασφάλεια, ούτε και με το σας παρακαλώ, έτσι; Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που θα συζητηθούν και θα δείτε καλύτερα αποτελέσματα, δεν εννοώ θαύματα, θα δείτε καλύτερα αποτελέσματα. Σύντομα. Θα κάνουμε προσπάθεια στο κάτω κάτω , ξέρετε δεν ήρθα εδώ να σας πω ότι θα λύσουμε όλα τα προβλήματα, ξεκάθαρα πράγματα. Εμείς θα το προσπαθήσουμε.
Δημοσιογράφος: Ωστόσο είχαμε παραβατικούς αστυνομικούς που έμπλεκε λίγο η ακροδεξιά ιδεολογία, λίγο η διαφθορά λίγο η παραβατικότητα και είχαμε ένα τέτοιο εκρηκτικό μείγμα ,θα γίνει κάτι παραπάνω , έχετε κάποιο σχέδιο συγκεκριμένο με φαινόμενα, τα οποία πολλές φορές συνδέονται και με την αστυνομική αυθαιρεσία.
Υπουργός: Κοιτάξατε και ο αστυνομικός και ο κάθε αστυνομικός άνθρωπος είναι το μονό που είναι υποχρεωμένος να ζει και να εφαρμόζει πιο αυστηρούς κανόνες οι οποίοι επηρεάζουν το κοινωνικό σύνολο και αν θέλετε και πρέπει να έντιμος και πρέπει να φαίνεται έντιμος .Η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας κάνει εξαιρετική δουλειά όπου διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα επεμβαίνει άμεσα η ηγεσία της αστυνομίας και φυσικά αν χρειαστεί και η πολιτική ηγεσία και ένα πράγμα μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι και θα το ψάξουμε παραπάνω εντατικοποιώντας τους ελέγχους και ενισχύοντας αυτούς τους μηχανισμούς αλλά και θα είμαστε αμείλικτοι στα περιστατικά εκείνα που χρειάζεται να είμαστε αμείλικτοι γιατί δεν μπορεί αυτός ο φύλακας να μην είναι φύλακας , επομένως δεν υπάρχει περίπτωση επιεικείας εκεί που δεν χρειάζεται περίπτωση επιεικείας ενώ αντίθετα σε λάθη και θεριστικά αλλά η επιείκεια επιβάλλεται, στα θέματα όμως διαφθοράς δεν υπάρχει περίπτωση να είμαστε επιεικείς ασχέτως βαθμού και ασχέτως περιστατικού και άσχετα με το ποιοι εμπλέκονται από πάνω από κάτω και παράπλευρα, και νομίζω καταλαβαίνετε τι εννοώ.
Δημοσιογράφος: Ανάμεσα στους τριάκοσους πενήντα χιλιάδες που είπατε που μπήκαν στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου έχουν διαπιστωθεί από τις Υπηρεσίας σας η την ΕΥΠ να έχουν περάσει από την Ελλάδα άτομα ύποπτα για σχέση με τους Τζιχαντιστές ή το Ισλαμικό Κράτος .
Υπουργός: Όπως ξέρετε τα περιστατικά εγκληματικότητας που προέρχονται από μετανάστες είναι σχεδόν μηδενικά, αυτοί οι άνθρωποι κοιτάζουν να σώσουν το κεφάλι τους κοιτάζουν να περάσουν από την Χωρά μας και να πάνε εκεί που έχουν προορισμό και αν θέλετε και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν και κάποια λεφτά στην τσέπη τους επομένως δεν είχαμε το αποτέλεσμα όμως δεν είχαμε περιστατικά εγκληματικότητας , σε ότι αφορά την περίπτωση να περάσουν και άνθρωποι που έχουν σχέση με οργανώσεις εξτρεμιστών Τζιχαντιστων, το παρακολουθούμε το θέμα ειδικά η ΕΥΠ και η Ελληνική Αστυνομία το παρακολουθεί φυσικά δεν πρόκυπτε να αναφερθώ σε ονόματα και περιστατικά αλλά το παρακολουθούμε στενά και συνεργαζόμαστε και με άλλες χώρες για αυτό.
Δημοσιογράφος: Και από παλαιότερες υποθέσεις που ξέρουμε και από ενημερώσεις που είχαν κάνει στην ΕΥΠ ξένες υπηρεσίες είχαν υπάρξει κάποια περιστατικά στην χωρά, για να επανέλθω
Υπουργός: Μην τα συνδέετε όλα αυτά είναι λάθος για λόγους αντικειμενικότητας
Δημοσιογράφος: Δεν τα συνδέω, απλώς τα αναφέρω στην περίπτωση του Βελγίου, η ενημέρωση που έχετε εσείς μέχρι στιγμής σας δείχνει ότι ενδεχομένως έχουν περάσει κάποια άτομα τα οποία ανήκουν σε φονταμενταλιστικές ισλαμικές οργανώσεις στην χώρα είτε την χρησιμοποίησαν ως πέρασμα για να ακριβολογούμε
Υπουργός: Έχουμε το νου μας παρακολουθούμε κάποιες καταστάσεις και κάποια πρόσωπα, υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες χώρες , αλλά δεν θα ήθελα να επεκταθώ για αυτό το θέμα.
Δημοσιογράφος: Το πρώτο μεγάλο θέμα που αντιμετώπισε ο προκάτοχος σας όταν ήρθε σε αυτό εδώ το Υπουργείο ήταν η κατάληψη της Πρυτανείας , θυμάμαι αν δεν κάνω λάθος το παρακολουθήσατε και εσείς είχατε δει τι είχε γίνει τότε . Τώρα είστε Υπουργός Δημοσιάς Τάξης μπορείτε λοιπόν να μου πείτε και με βάση και με αυτό που αντιμετωπίσανε τότε και έτσι όπως αντιμετωπίστηκε το θέμα όπως έπρεπε , εσείς δηλαδή σε μια ανάλογη περίπτωση, επειδή βλέπω πως δεν μασάτε τα λόγια σας στρατιωτικός είστε, θέλετε να μου πείτε πως πιστεύετε ότι πρέπει να ανταπεξέλθει σε ένα τέτοιο θέμα και η πολιτεία αλλά και αυτό το Υπουργείο.
Υπουργός: Κοιτάξατε προφανώς δεν θα κάνω οποιαδήποτε κριτική σε προκατόχους μου αλλά δεν υπάρχουν συνταγές όπως ξέρετε καλά για την αντιμετώπιση των διαφορών περιστατικών , ούτε για την αντιμετώπιση των εγκληματικών ενεργειών ούτε για την αντιμετώπιση εκτροπών σε διαδηλώσεις ούτε οτιδήποτε δεν βγάζεις το χαρτάκι με την συνταγή από την τσέπη και ενεργείς ανάλογα.
Δημοσιογράφος: Εγώ ρώτησα πως πιστεύετε εσείς ότι πρέπει να αντιδράσει η πολιτεία και αυτό εδώ το Υπουργείο σε όλες αυτές τις ομάδες των αντιεξουσιαστών που κατά καιρούς εισβάλουν σε διάφορους δημόσιους χώρους, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, μπαίνουν κάθε τρεις και λίγο στο Πολυτεχνείο, μπαίνουν μέσα και πετάνε μολότοφ απ’ έξω ή θέλουν να διεκδικήσουν κάτι και αυτό το κάνουν κάνοντας κατάληψη στα Πανεπιστήμια και την Πρυτανεία. Αυτό λέω.
Υπουργός: Κατάλαβα πολύ καλά και αυτό προσπαθώ να σας πω. Δεν είναι όλες οι περιπτώσει ίδιες, συνεργαζόμαστε με τα άλλα Υπουργεία, όπως ξέρετε καλά καμία ενέργεια της αστυνομίας δεν γίνεται έτσι επειδή το θέλει η αστυνομία ή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι οι περιπτώσεις αυτές που αναφέρατε που υπάρχει συντονισμός κάθε φορά, μεταξύ των Υπουργείων αλλά και δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες.
Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι για τους συνδικαλιστές. Επειδή ο συνάδελφος πριν αναφέρθηκε στην ΕΥΠ και είπατε ότι θα αλλάξει. Αν δεν κάνω λάθος είναι η μοναδική μυστική Υπηρεσία στον κόσμο που έχει συνδικαλιστικό φορέα. Νομίζω. Θα ήθελα να μου πείτε αν αυτό το πράγμα θα συνεχιστεί και σε ότι αφορά στους συνδικαλιστές της αστυνομίας, γνωρίζω ότι οι προκάτοχοι σας υπέγραψαν σε κάποια άτομα απαλλαγή από την Υπηρεσία τους 30 μέρες το μήνα. Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι κατά τη δική μου άποψη δεν είναι πια αστυνομικοί. Αυτό θα συνεχιστεί;
Υπουργός: Καταρχάς ο συνδικαλισμός είναι απόλυτα σεβαστός σε κάθε χώρο εργαζομένων, από εκεί και πέρα αν δείτε τέτοια απαλλαγή να την έχω υπογράψει εγώ, τότε φέρτε τη μου.
Δημοσιογράφος: Για την ΕΥΠ;
Υπουργός: Για την ΕΥΠ είναι πράγματι μια ιδιόμορφη κατάσταση, πράγματι δεν συναντάται τόσο συχνά στα παγκόσμια δεδομένα αλλά αυτή τη στιγμή δεν θα ήθελα να πω τίποτα παραπάνω.
Δημοσιογράφος: Για την αναδιάρθρωση. Που τα δημοσιεύματα αναφέρουν συγχωνεύσεις τμημάτων. Διαψεύδονται και πότε θα έχουμε μια εικόνα;
Υπουργός: Μα σας απάντησε ο κύριος Αναγνωστάκης. Και σας απάντησε τη διαδικασία που θα γίνει. Κοιτάξτε τώρα ξέρουμε πολλοί άνθρωποι σε τοπικές κοινωνίες πιέζουν για να μη χάσουν τη φύλαξη που έχουν. Έτσι; Είναι κατανοητό. Εγώ δεν είδα κάτι που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Στατιστικά κάπου θα πετύχαιναν, θα πέφτανε μέσα αλλά όπως είπε και ο συνάδελφός σας πριν δεν. Επομένως μην τα πιστεύετε αυτά, θα ενημερωθείτε επίσημα από τους αρμόδιους. Εντάξει;
Δημοσιογράφος: …….
Υπουργός: Επειδή είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία αυτή τη στιγμή δεν θα πάρει πολύ χρόνο αλλά δεν είμαι έτοιμος, δεν κρύβω κάτι, δεν είμαι έτοιμος να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή.
Όπως είπα και πριν ξέρουμε ότι δεν γίνονται θαύματα ξέρουμε ότι δεν κρατάμε κανένα ραβδάκι θαυματοποιού και ξέρουμε ότι στρεβλώσεις, κακή οργάνωση, κακές λειτουργίες που υπάρχουν στον κρατικό μας μηχανισμό εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν θεραπεύονται μέσα σε μια μέρα ούτε σε ένα μήνα ούτε σε ένα χρόνο. Ούτε ήρθα να σας πω εδώ ότι εμείς δεν θα κάνουμε λάθη.
Εδώ ήρθα να σας πω ότι θα προσπαθήσουμε σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης του πολίτη και από εκεί και πέρα μέσα από ένα διάλογο που γίνεται με την κοινωνία με εσάς με όλο τον κόσμο φυσικά με τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας θα προσπαθούμε να βρούμε το δρόμο μας σε αυτή την κατεύθυνση της εξυπηρέτηση του πολίτη.
Από εκεί και πέρα αν ψάχνετε τους αλάνθαστους, συγνώμη μην τους ψάχνετε σε μας. Και αν ψάχνετε αυτούς οι οποίοι εξυπηρετούν μόνο το κοινωνικό σύνολο και δεν πέφτουν σε λάθη, πάλι εμείς θα προσπαθήσουμε να εξυπηρετήσουμε και να φροντίσουμε και τους εργαζόμενους, τους σκληρά εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας, να εξυπηρετήσουμε κύρια το κοινωνικό σύνολο αλλά και τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας και να δούμε αυτοί οι άνθρωποι που δουλεύουν σκληρά πως μπορεί να εξυπηρετηθούν καλύτερα, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας τους αλλά αυτό γίνεται με δίκαιο τρόπο. Δηλαδή όχι ένας να δουλεύει μέχρι εξοντώσεως και ο άλλος να μη δουλεύει καθόλου. Εκεί λυπάμαι δεν θα φροντίσω αυτόν που δεν δουλεύει καθόλου, θα φροντίσω αυτόν που δουλεύει μέχρι εξάντλησης.
Θα έχουμε επαφή συχνή η επαφή όση χρειάζεται, από εκεί και πέρα όταν έχουμε κάτι σημαντικό όπως είναι κάποια πράγματα σήμερα, δεν ξέρω αν τα θεωρήσετε σημαντικά ή όχι, είναι θέμα δικό σας, θα σας τα ανακοινώνουμε και ελπίζω να έχουμε μια εποικοδομητική επικοινωνία και για την καλύτερη ενημέρωση του πολίτη και για να προωθήσουμε τα θέματα αυτά που σας είπα. Σας ευχαριστώ πολύ».