17/11/15

Παγκράτι-Παρίσι


Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ: Αυτοί στην Ελλάδα καμιά σχέση με τα σχέδιά μας

«Εκείνοι για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι είχαν επαφή μαζί μου στην Ελλάδα δεν είχαν απολύτως καμιά σχέση με τα σχέδιά μας». Αυτό είχε δηλώσει προ μερικών μηνών o θεωρούμενος ως «εγκέφαλος» της αιματηρής επίθεσης στο Παρίσι Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Dabiq», το οποίο θεωρείται ότι έχει σχέση με τον ISIS. Η συγκεκριμένη δήλωση του «υψηλόβαθμου» στελέχους του Ισλαμικού Χαλιφάτου αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που συνεκτιμούν οι ελληνικές αλλά και οι ξένες διωκτικές αρχές προκειμένου να αντιληφθούν αν υπάρχει «εμπλοκή» της χώρα μας στο μακελειό της γαλλικής πρωτεύουσας.
 Ο Αμπαούντ προχώρησε σε αυτή τη συνέντευξη από συριακό έδαφος λίγο καιρό μετά τον θάνατο δύο συνεργών του, μελών του ISIS, από τη βελγική αστυνομία στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν σε ένοπλη επίθεση στην πόλη Βερβιέ στα μέσα Ιανουαρίου 2015. Τότε, όπως είχε αναφέρει στη συνέντευξή του, «μελετούσε επί μήνες πώς θα κατορθώσει να εισέλθει στην Ευρώπη χωρίς να γίνει αντιληπτός από τις διωκτικές αρχές», καθώς και όταν προσπαθούσε να επιστρέψει στη Συρία τον είχε σταματήσει ένας αστυνομικός, πιθανόν βέλγος, αλλά δεν τον αναγνώρισε. Δεν αποκάλυψε ωστόσο, για προφανείς λόγους, το δρομολόγιό του. Κάτι που είχε θεωρήσει «δώρο του Αλλάχ και δείγμα ότι οι μαχητές του ISIS όλα μπορεί να τα καταφέρουν», ειρωνευόμενος παράλληλα τις ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας.

 Εκείνη την περίοδο οι διωκτικές αρχές είχαν πληροφορίες ότι ο Αμπαούντ είχε δώσει το «παρών» στη χώρα μας και είχε τηλεφωνική επαφή με τους συνεργούς του από το Βέλγιο.
 Το σπίτι στο Παγκράτι
 Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι «από την ανάλυση των κινήσεων του Αμπαούντ και των συνεργών του φέρεται να προκύπτει ότι είχαν συμπορευθεί. Ωστόσο βέλγοι αξιωματούχοι είχαν έλθει στη χώρα μας και προ του περιστατικού στη Βερβιέ και αναζητούσαν τον τωρινό “εγκέφαλο” της πολύνεκρης επίθεσης στο Παρίσι. Εντοπίσαμε άτομο αλγερινής καταγωγής στο Παγκράτι, από το κινητό του οποίου φέρεται να έγινε μία από τις επίμαχες κλήσεις προς τους “μαχητές του ISIS” στο Βέλγιο. Όμως δεν προέκυψε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση μαζί τους. Σε δεύτερη φαση ωστόσο οι Βέλγοι ζήτησαν την έκδοση του Αλγερινού. Ακόμη, λίγες ημέρες αργότερα εντοπίσαμε δεύτερο διαμέρισμα, ύστερα από αυτό του Παγκρατίου, κοντά στον σταθμό Λαρίσης, που χρησιμοποιείτο από Αλγερινούς οι οποίοι φέρεται να σχετίζονταν με τους τζιχαντιστές που ταξίδεψαν από τη Συρία στο Βέλγιο. Μέσα στο διαμέρισμα βρήκαμε επτά γαλλικά διπλώματα οδήγησης, τα στοιχεία των οποίων στάλθηκαν στο εξωτερικό. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει υπάρχει κάποιο απτό στοιχείο που να δείχνει ότι υπήρχε υποστηριξη από “εν Ελλάδι τζιχαντιστές” στη δράση ενόπλων του ISIS στην Ελλάδα. Το αντίθετο μάλιστα».
 Η υπόθεση του Βελγίου και οι τότε κινήσεις του οργανωτή της σφαγής στο Παρίσι αποκτούν νέα σημασία μετά και τον εντοπισμό, δίπλα από νεκρό καμικάζι στο Σταντ ντε Φρανς, διαβατηρίου ενός 25 χρονου Σύρου για τον οποίο είχε διαπιστωθεί ότι είχε καταγραφεί σαν πρόσφυγας στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου. Όμως οι ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι ο 25χρονος είχε πλαστό διαβατήριο, είναι «σεσημασμένο» μέλος του ISIS και ίσως είναι άλλης εθνικότητας και στενός συνεργάτης του Αμπαούντ. Δεν αποκλείεται να ήταν και ευρωπαίος πολίτης.
 Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι και στην επίθεση στο Παρίσι δεν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν παρουσία ομάδας υποστήριξης και επιμελητείας του ISIS από τη χώρα μας. Όπως επισήμαναν πολλοί από τους υπόπτους για «φιλικές σχέσεις» με τον ISIS που παρέμεναν στη χώρα μας, αναχώρησαν από την Ελλάδα προς τη βόρειο Ευρώπη με το τελευταίο προσφυγικό κύμα».
 Σύμφωνα με τις ξένες διωκτικές αρχές, από εκμυστηρεύσεις συλλφθέντων μελών του ISIS, ο Αμπαούντ εκπαιδεύει τζιχαντιστές για επιθέσεις στην Ευρώπη σε στρατόπεδο στη Ράκα και τους δίνει στη συνέχεια εντολές πώς θα εισέλθουν σε ευρωπαϊκά κρατη χωρίς να συλληφθούν. Τους δίνει γενικές εντολές για τους στόχους ώστε να προκληθεί μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων. Κάποια τέτοια αποστολή φέρεται να εκτελούσε και ο 25χρονος «πρόσφυγας» στη Λέρο.