10/3/16

Και Τούρκος παρατηρητής στα hot spot


H επανεισδοχή των μεταναστών στην Τουρκία θα γίνεται μέσα σε λίγα 24ωρα, ενώ στη fast track διαδικασία θα συμμετέχει και η Frontex, δήλωσε η στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, διευκρινίζοντας πτυχές της συμφωνίας που υπεγράφη στη Σμύρνη μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα και Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η ίδια επιβεβαίωσε ότι στα ελληνικά hot spot θα βρίσκεται ως παρατηρητής και τούρκος αστυνομικός, προκειμένου να επιβεβαιώνει στην τουρκική πλευρά ότι υπάρχουν μετανάστες που θα πρέπει να επαναπροωθηθούν.
Η Αντιστράτηγος τόνισε: «Υποβάλουμε το αίτημα επανεισδοχής σε 48 ώρες. Η τουρκική πλευρά θα ολοκληρώσει τη διαδικασία σε επτά ημέρες».

Αναφορικά με τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Frontex, τονίζει ότι «θα υποστηρίξει την ελληνική αστυνομία με δικούς της εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα βοηθούν στην καταγραφή των αιτημάτων αλλά ταυτόχρονα σχεδιάζουμε να παραχωρήσουν πλοιάρια ή αεροπλάνα με πτήσεις τσάρτερ για ταχεία επιστροφή, την ίδια ημέρα σχεδόν, στην Τουρκία».
Στα ελληνικά hot spots θα βρίσκεται ως παρατηρητής και τούρκος αστυνομικός. «Θα παρατηρεί τη διαδικασία και για εμάς θα είναι μια επιβεβαίωση προς την τούρκικη πλευρά ότι, ναι, υπάρχουν 200-400 οικονομικοί μετανάστες που θα πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία» ανέφερε η κ. Τσιριγώτη.
Επαναπροώθηση 240 μεταναστών μέσω τελωνείου Κήπων
Συνολικά 240 παράτυποι μετανάστες θα επαναπροωθηθούν μέσω της Τουρκίας, σε διάρκεια τριών ημερών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ/ΜΠΕ. Ο προγραμματισμός επαναπροώθησης μεταναστών που κρατούνται στην Ελλάδα, προβλέπει σήμερα, Πέμπτη, την Παρασκευή και την Καθαρά Δευτέρα, τη μεταφορά στο τελωνείο των Κήπων Έβρου και παράδοση στις αστυνομικές αρχές της γείτονας χώρας, 80 μεταναστών σε κάθε επιχείρηση επαναπροώθησης.
Οι πρώτοι 80 επαναπροωθούμενοι προέρχονται από κέντρα κράτησης της Αθήνας, ενώ την Παρασκευή και την Καθαρά Δευτέρα θα μεταφερθούν στην Τουρκία, μέσω του τελωνείου των Κήπων, παράτυποι μετανάστες από τα κέντρα κράτησης Δράμας και Ξάνθης.
Πρόκειται για υπηκόους Αλγερίας, Τυνησίας και Μαρόκου, η παράδοση και παραλαβή των οποίων θα πραγματοποιηθεί επί του τουρκικού εδάφους και κατόπιν ελέγχου των εγγράφων ταυτοποίησής τους.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτή τη στιγμή έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα 36.000 πρόσφυγες και μετανάστες, μετά το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια, τη Σερβία, την Κροατία και τη Σλοβενία.