5/4/16

Περί κοριών


Ποιος και πώς υπέκλεψε τις συνομιλίες Τόμσεν - Βελκουλέσκου

Η συσκευή εξ Ιταλίας, ο έλεγχος της ΕΥΠ, οι έλληνες φρουροί του ΔΝΤ και τα προηγούμενα «μυστικά» των Wikileaks
Ποιος και πώς υπέκλεψε τις συνομιλίες Τόμσεν - Βελκουλέσκου
Φωτογραφία αρχείου με πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών να ελέγχει χώρο 

«Στην ΕΛ.ΑΣ. και στην ΕΥΠ είχε προταθεί προ διετίας ένα φορητό σύστημα υποκλοπών ιταλικής εταιρείας με κόστος περίπου 300.000 ευρώ το οποίο θα μπορούσε να υποκλέψει συνομιλίες ακόμη και μέσω του συστήματος Viber ή κρυπτογραφημένες, όπως αυτές που μπορεί να πραγματοποίησαν τα στελέχη του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου και οι οποίες αποκαλύφθηκαν από τον ιστότοπο Wikileaks. Και αυτό διότι είχε την δυνατότητα να αποστέλλει ιό και να μετατρέπει τις συσκευές σε "πομπούς" των συνομιλιών ανεξάρτητα μέσω ποιου τρόπου γίνονται αυτές.

»Το φορητό αυτό σύστημα όμως δεν αποκτήθηκε, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, επειδή είχε -σύμφωνα τουλάχιστον με την ελληνική νομοθεσία- λειτουργίες μη σύννομες. Ετσι, δεν θα μπορούσε να υπάρξει έγκριση για τη νόμιμη αγορά του.

»Επιπλέον υποκλοπή μπορεί να έγινε μέσω "κοριού" σε έναν χώρο που μπορεί να βρίσκονταν τα μέλη του ΔΝΤ ή σε υφαρπαγή δεδομένων που ανταλλάσσονται μέσω Internet. Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι τους τελευταίους μήνες η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), που είναι η ελεγκτική αρχή για την αποφυγή υποκλοπών, δεν είχε διοίκηση».

Αυτό ανέφερε μιλώντας προς «Το Βήμα» έλληνας αξιωματούχος που γνωρίζει σειρά τεχνικών ζητημάτων σε θέματα υφαρπαγής συνομιλιών σε κινητά ή μέσω διαδικτύου. Και αυτό μετά τα ερωτήματα που διατυπώνονται διαρκώς -κυρίως από το εξωτερικό- για τον τρόπο υποκλοπής των συνομιλιών της κυρίας Βελκουλέσκου και του κ. Τόμσεν.

Τα 5 ζητήματα για τη συνομιλία της 19ης Μαρτίου

Η συνομιλία φέρεται να πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου 2016 και ενώ η εκπρόσωπος του ΔΝΤ βρισκόταν σε δωμάτιο κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας.

Για το ζήτημα που έχει ανακύψει οι έλληνες αξιωματούχοι επισημαίνουν:

1. Ο ιστότοπος Wikileaks έχει δημοσιεύσει και άλλες φορές συνομιλίες από άτομα που εμπλέκονται στην «ελληνική κρίση», όπως αυτές που αποκαλύφθηκαν τον Ιούνιο του 2015 με θύμα των «υποκλοπών» τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και άλλους γάλλους αξιωματούχους. Ο ιστότοπος είχε αποδώσει αυτές τις υποκλοπές στην αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA. Παρόμοιο υλικό από υποκλοπές της NSA σε βάρος πολιτικών ηγεσιών της Ευρώπης έχει δημοσιοποιήσει πολλές φορές το Wikileaks.

Όμως στην τωρινή περίπτωση των συνομιλιών των δύο μελών του ΔΝΤ δεν προσδιορίζει ποια είναι η προέλευση της υποκλοπής, με περαιτέρω όμως διευκρίνιση ότι «δεν προέρχεται από την ΕΥΠ».

Επιπλέον το 2011 το Wikileaks είχε δημοσιεύσει απόρρητα «τηλεγραφήματα» της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα σχετικά με τις θέσεις του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης για θέματα της ΕΥΠ και δράσης ενόπλων οργανώσεων. Και πάλι δεν έχει διευκρινισθεί πώς έγινε αυτή η «υφαρπαγή».

Ένα ακόμη ζητούμενο είναι γιατί έχει υποκλαπεί ή δημοσιοποιείται μόνο αυτή η συνομιλία της 19ης Μαρτίου και όχι άλλες εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα, που μπορεί να έχουν παρόμοιο ενδιαφέρον.

2. Στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας συνοδεύουν τα μέλη των θεσμών στην Αθήνα, ενώ υπάρχει και διακριτική παρακολούθησή τους από στελέχη της ΕΥΠ.

Κατά ορισμένες πληροφορίες, που δεν επιβεβαίωναν το μεσημέρι της Δευτέρας στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «υπήρχε από μέλη της τρόικας σχετική ένσταση για τον ρόλο πρακτόρων της ΕΥΠ που βρίσκονταν στον χώρο του ξενοδοχείου ή στις μετακινήσεις των διπλωματών».

Σύμφωνα με άλλες πηγές, όταν προ μερικών ετών είχε έλθει στη Αθήνα άλλος εκπρόσωπος του ΔΝΤ, υπήρξαν καταγγελίες ότι «υπήρχε ύποπτη παρουσία στον χώρο ρώσων ιδιωτών».

Συμπληρώνεται ακόμη ότι υπεύθυνος ασφαλείας στελεχών του ΔΝΤ στην έδρα του Ταμείου και σε άλλες μετακινήσεις είναι πρώην έλληνας αστυνομικός με προηγούμενη παρουσία και στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

3. Στην ακραία περίπτωση που η επικοινωνία των μελών του ΔΝΤ γινόταν μέσω του «απλού» δικτύου κινητής τηλεφωνίας, χωρίς «δικλίδες ασφαλείας», θα μπορούσε να υπάρξει υποκλοπή μέσω του φορητού συστήματος -το επονομαζόμενο «βαλιτσάκι»- που διαθέτουν η ΕΥΠ αλλά και η ΕΛ.ΑΣ. μέσα σε κάποιο «βαν» το οποίο θα μπορούσε να είχε σταματήσει κοντά στο ξενοδοχείο.

Κάτι τέτοιο όμως θεωρείται «απίθανο», αφού συνήθως λαμβάνονται σημαντικά μέτρα για τη διασφάλιση του απορρήτου αυτών των συνομιλιών.

Με την ανακοίνωσή του το απόγευμα της Δευτέρας ο προϊστάμενος της ΕΥΠ κ. Γιάννης Ρουμπάτης διέψευσε, με έμμεσο τρόπο, την εμπλοκή του στην υπόθεση των Wikileaks.

4. Αν η συνομιλία έγινε μέσω του συστήματος Viber ή άλλης διαδικτυακής επικοινωνίας μέσω κινητών, η υποκλοπή γίνεται εξαιρετικά δυσχερής. Θα μπορούσε να γίνει μέσω της ειδικής συσκευής υφαρπαγής συνομιλιών που στέλνει τον «ιό» -όπως η προαναφερθείσα της ιταλικής εταιρείας- και μετατρέπει το κινητό σε απλό... ασύρματο. Έτσι καταγράφεται ο ήχος του χώρου και των αναφορών του συνομιλητή. Όμως αυτό το σύστημα δεν φέρεται να το διαθέτουν οι ελληνικές υπηρεσίες.

Ακόμη μπορεί να υπάρξει, σε ακόμη πιο ακραίο ενδεχόμενο, παρέμβαση μέσω server του διαδικτύου. Κάτι που θεωρείται βεβαίως ακόμη πιο δύσκολο...

5. Μπορεί όμως να υπήρξε μεταξύ των μελών του ΔΝΤ τηλεφωνική «διάσκεψη» είτε μέσω κινητών είτε μέσω του διαδικτύου. Σε αυτή την περίπτωση, επειδή πιθανόν υπήρχε ανοικτή ακρόαση των συνομιλιών, θα μπορούσε να διατυπωθεί ο ισχυρισμός ότι υπήρχε «κοριός» στο δωμάτιο της κυρίας Βελκουλέσκου που κατέγραψε τις συνομιλίες.

Η ΕΥΠ και άλλες υπηρεσίες όμως αναλαμβάνουν τον έλεγχο των χώρων που διαμένουν πολιτικοί και διπλωμάτες, όπως βεβαίως και όλα τα γραφεία και αίθουσες συσκέψεων στα οποία είναι παρόντα πολιτικά πρόσωπα. Είναι οι φορείς ελέγχου για αποτροπή υποκλοπών σε έναν χώρο. Ό,τι και αν σημαίνει αυτό...