24/5/16

Μεγαλεία ο Τζανέτος


Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος συμμετείχε ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας σε συνάντηση εργασίας που έλαβε χώρα μεταξύ 18 και 20 Μαΐου 2016 στη Χάγη, στο πλαίσιο της τρέχουσας Ολλανδικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η επίσκεψη συνδιοργανώθηκε από την Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και τις αντίστοιχες Αρχές του Υπουργείου Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της Ολλανδίας, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης ( AMIF ). Σκοπός του προγράμματος είναι η υποστήριξη των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. στην ανάπτυξη κοινού συστήματος ασύλου/μετανάστευσης, κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ένταξης νομίμων μεταναστών και δικαιούχων διεθνούς προστασίας, καθώς και αποτελεσματικής πολιτικής επιστροφών, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και της λειτουργίας προαναχωρησιακών κέντρων και δομών φιλοξενίας, ανοικτού και κλειστού τύπου.
Η διήμερη συνάντηση εργασίας ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία καθώς και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την ανταλλαγή απόψεων και το επίπεδο εμβάθυνσης στη θεματολογία των παρουσιάσεων.
Οι ολλανδικές Αρχές επέδειξαν ιδιαίτερα θετική διάθεση και αναγνώρισαν την αναγκαιότητα ύπαρξης περαιτέρω αλληλεγγύης και στήριξης προς την Ελλάδα σε θέματα επιστροφών και ασύλου, τόσο σε διμερές κυβερνητικό επίπεδο, όσο και σε ευρύτερο ευρωπαϊκό. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερο θερμό και ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση επιθυμίας εκ μέρους των Ολλανδών Αξιωματούχων να επισκεφθούν σύντομα την Ελλάδα και την πρωτοβουλία να παράσχουν υποστήριξη σε έμψυχο δυναμικό και μέσα σε θέματα επιστροφών και ασύλου.