7/7/16

Mitchell ο ΜΚΑρχης

Από μικρός στα βάσανα ...
Του κακόπεσε!




Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος, συναντήθηκε  με τον Διευθυντή της Διεθνούς Μ.Κ.Ο. «Διεθνής Συμμαχία για Θέματα Κράτησης» (IDC – International Detention Coalition) Grant Mitchell και την Eiri OhtaniΠεριφερειακή Συντονίστρια για την Ευρώπη της ίδιας Οργάνωσης.
Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο Προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Γρηγοράκης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, Ταξίαρχος Μενέλαος Κωστάρης.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η μελέτη προτάσεων για εναλλακτικές λύσεις κράτησης των προσφύγων-μεταναστών. Ο κ. Mitchell και η κ. Ohtani αναγνώρισαν ότι τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα δέχθηκε μεγάλη πίεση από τις προσφυγικές ροές και εξέφρασαν την πρόθεση τους να προσφέρουν υποστήριξη στην ελληνική Κυβέρνηση ως προς την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων κράτησης, στο πλαίσιο διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος/προσφυγικής κρίσης.
Πιο συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της IDC παρουσίασαν εναλλακτικές διαχείρισης μη κράτησης των μεταναστών-προσφύγων, οι οποίες στηρίζονται σε ένα σύστημα (case management), που στοχεύει σε μία πιο αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των κυβερνητικών Αρχών και Μ.Κ.Ο., εθελοντικών ομάδων και πολιτών.
Σκοπός τους, μεταξύ άλλων, είναι μέσω συγκεκριμένων μοντέλων να εντοπίζονται και να ταυτοποιούνται οι ευπαθείς ομάδες και να εφαρμόζονται βέλτιστες πρακτικές στους χώρους φιλοξενίας, όπως επίσης η παρακολούθηση και η πορεία εξέλιξης των αιτημάτων των προσφύγων-μεταναστών, καθώς και η παροχή συμβουλευτικής και υποστήριξης, ούτως ώστε να ενθαρρύνονται οι εθελούσιες επιστροφές στις χώρες προέλευσης.
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας κ. Φιλιππάκος, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της IDC για την υποστήριξη τους στην Ελλάδα και κατέστησε σαφές ότι η ελληνική Κυβέρνηση δεν είναι υπέρ των αυστηρών μέτρων κράτησης, αλλά αντιθέτως προκρίνει μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση ως προς τη διαβίωση και φιλοξενία των προσφύγων-μεταναστών, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Παράλληλα ο κ. Φιλιππάκος ενημέρωσε τους κ. κ. Mitchell και Ohtani , ότι η Ελλάδα έχει θέσει σε λειτουργία σειρά από χώρους φιλοξενίας και ανοικτές δομές στις οποίες διαμένουν μετανάστες-πρόσφυγες, ενώ ο αριθμός των ατόμων που κρατούνται είναι εξαιρετικά μικρός και περιορίζεται σε όσους αφορά σε λόγους ασφαλείας ή εμπίπτουν στα συμφωνηθέντα της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε φιλικό κλίμα και οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν για συνέχιση της συνεργασίας και ανταλλαγή απόψεων στο θέμα της εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων κράτησης των προσφύγων-μεταναστών.