8/2/10

Αδιάφθορος Αστυνόμος στο…απόσπασμα





Γράφει ο βασίλης χήτος

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ



Στην …πυρά έριξαν τον Αστυνόμο Αλέξανδρο Κόκκαλη ο οποίος ξεσκέπασε το βρώμικο κύκλωμα με τους δέκα επίορκους τελωνιακούς στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Λόγο του όγκου και της σοβαρότητας της η δικογραφία στις αρχές του φθινοπώρου διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ και η αστυνομική έρευνα, κάτω απο άκρα μυστικότητα πήρε το δρόμο της .
Το αξιοπερίεργο όμως είναι πως ο συγκεκριμένος αστυνομικός άρχισε αμέσως να παραγκωνίζεται, με ευθύνη όχι φυσικά του Αρχηγείου αλλά της αστυνομικής διεύθυνσης Ιωαννίνων στην οποία και υπηρετεί.
Ο ρόλος του Αστυνόμου Αλέξανδρου Κόκκαλη άρχισε να υποβαβμίζεται τη στιγμή που διερευνούσε άλλες σημαντικές υποθέσεις που σχετίζονταν και με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών απο την Αλβανία στη χώρας μας.
Το αποκορύφωμα του υπόγειου και εξαιρετικά ύποπτου πολέμου που δεχόταν ο ακέραιος αστυνομικός ήρθε στις 4 του περασμένου Νοεμβρίου, όταν διαπίστωσε πως κάποιος υφιστάμενος του στην Ασφάλεια Ιωαννίνων, εισέβαλε στο γραφείο του και έσπασε τις κλειδαριές απο τα συρτάρια του, αφαιρώντας χρήσιμα έγγραφα
Η κλοπή έγινε όταν ο Αστυνόμος που ήταν προϊστάμενος στο Τμήμα της Δημόσιας Ασφάλειας, βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια.
Ο αξιωματικός που έχει προσφέρει πολλά στην κοινωνία των Ιωαννίνων, καταπολεμώντας επι χρόνια το οργανωμένο έγκλημα, έχει παροπλιστεί κάτω και το…αδιάφορο βλέμμα του Διοικητή Ασφαλείας Ιωαννίνων, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν υπηρέτησε ως Διοικητής στο Μεθοριακό Σταθμό της Κακαβιάς.
Ο συγκεκριμένος Διοικητής προφανώς με άνωθεν εντολή εντός του αστυνομικού μεγάρου Ιωαννίνων, αποφεύγει να αναθέσει στον κ. Κόκκαλη την προανάκριση όταν ανακύπτουν στοιχεία ή καταγγελίες για κάποια σοβαρή υπόθεση.
Όπως ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ μόνο απο το τελωνείο της Κακαβιάς, απο τις 2/1/2006 έως της 13/1/2010, δεν επιβλήθηκε έλεγχος σε 4.780 δρομολόγια με φορτηγά που μετέφεραν εμπορεύματα προς την Αλβανία.
Απο το μικρό και …αθέατο τελωνείο της Μέρτζανης στο πανέμορφο Μπουραζάνι της Κόνιτσας, οι υπάλληλοι έκαναν τα στραβά μάτια σε 11.814 φορτηγά σε πολύ λιγότερο μάλιστα διάστημα.
Καταβάλλοντας βέβαια οι εμπλεκόμενοι οδηγοί τη σχετική ‘μίζα’ στους επίορκους τελωνιακούς, τα εμπορεύματα πέρασαν απο τις 27/9/08 μέχρι της 13 του περασμένου Ιαουναρίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως και στο παρελθόν έντιμοι τελωνιακοί υπάλληλοι έχουν κατασχέσει φορτηγά που μεταφέρουν κρυμμένα στην σκεπασμένη καρότσα τους, πολυτελή αυτοκίνητα που έχουν κλαπεί απο την Αθήνα. Δεν ήταν λίγες εξάλλου οι φορές που έχουν βρεθεί κλεμμένες μοτοσυκλέτες, οικιακές συσκευές αλλά ακόμη και έπιπλα για σαλόνι.
Οι διεφθαρμένοι υπάλληλοι είχαν κοινό ταμείο σε καθένα ξεχωριστά απο τα δύο τελωνεία και διώκονται για απιστία, κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Στα υπηρεσιακά βιβλία ανέγραφαν, για να είναι καλυμμένοι, πως τα φορτηγά ήταν κενού φορτίου ή ότι κουβαλούσαν νόμιμα εμπορεύματα για οποία δεν προβλεπόταν κάποιοι δασμοί.
Η υπόθεση έκανε πάταγο επειδή συνέπεσε με την απεργία των τελωνιακών που διεκδικούν απο το υπουργείο οικονομικών να μη γίνουν οι περικοπές που προαναγγέλθηκαν στα επιδόματα τους.
Η εκτεταμένη διαφθορά σε δυο μεθοριακά με την Αλβανία τελωνεία αποκαλύφθηκε εξαιτίας της πολύμηνης σοβαρής έρευνας που έκαναν οι άνδρες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.
Το δρόμο όμως άνοιξε ένας αδιάφθορος Αστυνόμος που τώρα οδηγείται στο…απόσπασμα