5/3/10

Απο το Ρήγα Φεραίο στον Μανώλη Γλέζο

Σοβαρά τραυματισμένος στο κεφάλι νοσηλεύεται στο "401" στρατιωτικό νοσοκομείο ο αστυνομικός διευθυντής Κώστας Στεργιόπουλος. Ο αξιωματικός που υπηρετεί στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, χτυπήθηκε με πέτρα ενώ περιπολούσε στον πεζόδρομο της οδού Ρήγα Φεραίου, στα προπύλαια του Πανεπιστημίου.
Ο αστυνομικός διευθυντής που έφερε "στολή εξόδου" και φυσικά δεν φορούσε κράνος, εκτελούσε τη συνήθη υπηρεσία και ενημέρωνε μέσω ασυρμάτου το κέντρο της Άμεσης Δράσης, για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή όπου εκείνη την ώρα βρισκόταν.
Είχε δηλαδή το ρόλο που ανατίθεται σε ελάχιστους αξιωματικούς που βλέπουμε να τοποθετούνται διακριτικά στην κεφαλή μιας πορείας και οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι να ειδοποιούν τη ΓΑΔΑ ιδίως για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Aπο τα έκτροπα πάντως που έγιναν το μεσημέρι στη βουλή, ξεχώρισε το "γιαούρτωμα" και το "μπουγέλο" στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο. Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου, δυστυχώς πλήρωσε και τη δυσαρέσκεια κάποιων διαδηλωτών, που βλέπουν τα τελευταία χρόνια, το κρίσιμο αυτό πόστο να γίνεται ο βατήρας για την είσοδο στη Βουλή των Ελλήνων. Όπως είχε παλαιότερα συμβεί με τον Λάμπρο Κανελλόπουλο και τελευταία με τον Χρήστο Πολυζωγόπουλο.
Ιδιαίτερη αίσθηση όμως προκάλεσε η ρίψη δακρυγόνου στο πρόσωπο του Μανώλη Γλέζου, του μετριοπαθούς στελέχους της Αριστεράς, που στη μνήμη ακόμη και του πιο απλού ανθρώπου είναι ταυτισμένος όχι τόσο για τα πολιτικά του πιστεύω, αλλά όσο για με την ηρωική του πράξη όταν ήταν αμούστακο αγόρι, να κατεβάσει τη Γερμανική σημαία εν καιρώ πολέμου απο την Ακρόπολη.
Μόνο σε άγνοια και όχι σε πρόθεση θα μπορούσε να αποδοθεί η ενέργεια του αστυνομικού των ΜΑΤ να ψεκάσει με δακρυγόνο αυτόν τον ήρωα της αντίστασης.
Τα επεισόδια πήραν ακόμη μεγαλύτερη έκταση επειδή οι κατασταλτικές δυνάμεις φοβήθηκαν μη τυχόν και επαναληφθεί η ντροπιαστική ενέργεια με τον εμπρησμό στο φυλάκιο του 'Αγνωστου Στρατιώτη και έτσι έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, ξεπερνώντας τα όρια.