18/2/23

Κολομβιανές για "φίλημα" ...

 

Η 1η επίσημη παρουσίαση του Γιάννη Σκούρα, νέου Διοικητή Ασφαλείας Αττικής, δίπλα στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ κ. Κώστα Σκούμα

Κολομβιανές  έρχονταν στην Ελλάδα ως συνοδοί VIP προσώπων και κατέληγαν φυλακισμένες σε ξενοδοχείο της Αθήνας να εκπορνεύονται κάτω από άθλιες συνθήκες από Αλβανούς μαφιόζους που τις διαφήμιζαν μέσω γνωστής σελίδας ερωτικών ραντεβού. Μια «ροζ» βιομηχανία που είχαν στήσει από τον Μάιο του 2022, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη αυτών των γυναικών, που όμως «κάρφωσε» στις αρχές «βαθύ λαρύγγι» της πιάτσας τον περασμένο Αύγουστο και σήμανε την αρχή του τέλους για το κύκλωμα των Αλβανών μαστροπών. Οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων σε συνεργασία με αξιωματικούς της Εθνικής Αστυνομίας και αξιωματούχους της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Κολομβίας (Policía Nacional de Colombia), της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, HSI – Homeland Security Investigations), καθώς και των δυο Μ.Κ.Ο. κατάφεραν με μια κινηματογραφική επιχείρηση να «ξεδοντιάσουν» την εγκληματική οργάνωση και να απελευθερώσουν τις Κολομβιανές καλλονές.

Οι Λατινοαμερικάνες «πούλαγαν» ….

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η αρχή του τέλους για τη «ροζ» δράση των Αλβανών βαρόνων ήταν όταν «τον Αύγουστο του 2022, περιήλθαν στην Υπηρεσία μας πληροφορίες αναφορικά με τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην εμπορία γυναικών, προερχόμενων από χώρες της Λατινικής Αμερικής, με σκοπό την οικονομική και σεξουαλική τους εκμετάλλευση. Σύμφωνα με τις παρασχεθείσες πληροφορίες, τα μέλη της οργάνωσης στρατολογούσαν αλλοδαπές γυναίκες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τις οποίες μετέφεραν στη χώρα μας και τις εγκαθιστούσαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της περιοχής των Αθηνών, όπου διέμεναν υπό άσχημες συνθήκες, επιτηρώντας πλήρως τις κινήσεις τους. Εν συνεχεία, τις εξανάγκαζαν να πραγματοποιούν ερωτικά ραντεβού με «πελάτες» έναντι χρηματικής αμοιβής, τα οποία (ραντεβού) κανονίζονταν μέσω «γραφείου» που λειτουργούσε σε ιστοσελίδα του διαδικτύου, προβαίνοντας με τον τρόπο αυτό στην κατ’ επάγγελμα γενετήσια εκμετάλλευσή τους. ​Η περαιτέρω έρευνα της Υπηρεσίας μας συμπεριέλαβε, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή ειδικών ανακριτικών πράξεων (άρση απορρήτου επικοινωνιών – καταγραφή δραστηριότητας εκτός κατοικίας με συσκευές ήχου και εικόνας)».

Με εμπειρία οι προαγωγοί

Η αξιοποίηση του συνόλου των καταγεγραμμένων τηλεφωνικών επικοινωνιών, σε συνδυασμό με το λοιπό προανακριτικό υλικό (καταγραφή δραστηριότητας εκτός κατοικίας, ένορκες καταθέσεις, αναζητήσεις στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων της Υπηρεσίας μας κ.λπ.), κατέδειξε την ύπαρξη εγκληματικής ομάδας, δομημένης και με διαρκή δράση, αποτελούμενης από περισσότερα των τριών πρόσωπα, τα μέλη της οποίας, από μη επακριβώς προσδιορισμένο στην προανάκριση χρόνο και πάντως τουλάχιστον από το Μάιο του 2022, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτή και, εντός του πλαισίου δράσης της, επεδίωκαν τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων («Εγκληματική οργάνωση» και «Εμπορία Ανθρώπων»). Οι  αξιωματικοί και profilers της Ασφάλειας, στην «ακτινογραφία» της εγκληματικής οργάνωσης διαπίστωσαν πως τo modus operandi ειχε ως εξής: «Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν εγκαταστήσει τηλεφωνικό κέντρο (call center) στην Αθήνα και επί της οδού (σ.σ: αναφέρεται η οδός). Εκεί εργάζονταν οι «τηλεφωνήτριες» της οργάνωσης, δυο αλλοδαπές και τρεις Ελληνίδες, κάθε μέρα και σε βάρδιες από την 11:00 ώρα έως την 06:00 ώρα της επομένης. Προς τούτο, χρησιμοποιούσαν εκ περιτροπής συγκεκριμένες τηλεφωνικές συνδέσεις αποκλειστικά για να κανονίζουν ερωτικά ραντεβού μεταξύ υποψήφιων «πελατών» και μεγάλου αριθμού εκδιδομένων γυναικών, που διαφημίζονταν μέσω της ιστοσελίδας (σ.σ: αναφέρεται η «ροζ» σελίδα). Οι ως άνω «τηλεφωνήτριες» επικοινωνούσαν με τους Αλβανούς μαφιόζους προς λήψη οδηγιών και κατευθύνσεων σχετικά με θέματα που αφορούν την εν γένει λειτουργία του γραφείου, τους οδηγούς-μεταφορείς των εκδιδόμενων γυναικών, σχετικά με τις μεταφορές των εκδιδόμενων γυναικών στα προκαθορισμένα ραντεβού με τους «πελάτες», την παρακράτηση από αυτές της εκάστοτε αμοιβής του γραφείου και λοιπά θέματα πληρωμών εξωτερικών συνεργατών και τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου (σ.σ.: αναφέρεται το ξενοδοχείο) ή τους εξουσιοδοτημένους υπάλληλους του, σχετικά με τα ζητήματα διαμονής των εκδιδόμενων γυναικών, πληρωμής του ξενοδοχείου και χρήσης των δωματίων αυτού για ερωτικά ραντεβού των γυναικών με τους «πελάτες».

 

Στις επικοινωνίες τους με τους υποψήφιους «πελάτες», οι «τηλεφωνήτριες» τους ενημέρωναν για την ιστοσελίδα στην οποία μπορούσαν να δουν τα προφίλ των εκδιδόμενων γυναικών, τα οποία (προφίλ) περιελάμβαναν ημίγυμνες φωτογραφίες και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την εξωτερική εμφάνιση, την καταγωγή, τις τιμές και τις υπηρεσίες που παρείχαν. Επιπλέον, οι «τηλεφωνήτριες» τους εξηγούσαν τις επιλογές συνεύρεσης με τις εκδιδόμενες γυναίκες τόσο στο ξενοδοχείο όπου αυτές διέμεναν («incall»), όσο και σε δικό τους χώρο ή άλλο ξενοδοχείο που αυτοί θα επέλεγαν («outcall»).

Ο «διαχειριστής» του γραφείου

Ο ένας εκ των κατηγορούμενων ήταν υπεύθυνος για την εν γένει λειτουργία του επίδικου γραφείου ερωτικών ραντεβού και είχε συντονιστικό ρόλο σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του γραφείου. Προς ευχερέστερο συντονισμό των επιμέρους ενεργειών για την εύρυθμη λειτουργία του γραφείου, ο κατηγορούμενος είχε αναθέσει συγκεκριμένα καθήκοντα στους εκάστοτε υπαλλήλους, ενημερωνόταν τακτικά είτε τηλεφωνικά είτε δια ζώσης για όλες τις πτυχές της παράνομης δραστηριότητας και παρενέβαινε όποτε αυτό απαιτείτο για την επίλυση τυχόν ζητημάτων. Προς τούτο, είχε αναθέσει σε κατηγορούμενη το ρόλο της εποπτείας του τηλεφωνικού κέντρου και τον καθορισμό των ωραρίων του προσωπικού (τηλεφωνήτριες, οδηγοί). Επίσης, είχε επιφορτίσει τις «τηλεφωνήτριες» να ενεργούν για λογαριασμό του γραφείου σε θέματα πληρωμών εξωτερικών συνεργατών και επίλυσης ζητημάτων με υποψήφιους «πελάτες». Οι αξιωματικοί μόλις ολοκλήρωσαν τη χαρτογράφηση της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης και διαπίστωσαν τον βαθμό εμπλοκής εκάστου μέλους και οπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό «την εξακρίβωση των επίδικων χώρων (ξενοδοχείο, τηλεφωνικό κέντρο, κατοικίες κλπ), εκπονήθηκε επιχειρησιακό σχέδιο, με σκοπό αφενός τον εντοπισμό των ευάλωτων γυναικών, αφετέρου τη σύλληψη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, βραδινές ώρες της 17-02-2023, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή και την παρουσία εκπροσώπων της Εθνικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Κολομβίας (Policía Nacional de Colombia), της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα- HSI – HomelandSecurity Investigations), καθώς και των δυο Μ.Κ.Ο, εξειδικευμένες στην αρωγή και προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Τους καταπολέμησε γυναίκα στρατηγός

Επικεφαλής της Κολομβιανής αποστολής, η οποία προσκλήθηκε μέσω του διαύλου του Τμήματος Interpol την οποία συντόνιζε γυναίκα στρατηγός - διευθύντρια της Υπηρεσίας Έρευνας Εγκλημάτων και INTERPOL (DIJIN - Investigación Criminal e INTERPOL). Κατά τη διάρκεια της Αστυνομικής επιχείρησης, κανονίστηκαν ερωτικά ραντεβού με εκδιδόμενες του «γραφείου» σε ξενοδοχεία των Νοτίων και Βορείων Προαστίων, καθώς και εντός του ξενοδοχείου όπου ήταν εγκατεστημένες οι εκδιδόμενες. Οι Αστυνομικοί προσποιούμενοι τους πελάτες μετέβησαν σε δωμάτια των ξενοδοχείων όπου τους παρουσιάστηκαν οι εκδιδόμενες. Αφού αυτές παρέλαβαν τα συμφωνηθέντα - προσημειωμένα χρηματικά ποσά για την πραγματοποίηση των ερωτικών συνευρέσεων, τους γνωστοποιήθηκε η ιδιότητα των Αστυνομικών και προσήχθησαν στην Υπηρεσία μας. Ταυτόχρονα, εντοπίστηκαν οι οδηγοί της οργάνωσης, οι οποίοι είχαν προηγουμένως μεταφέρει τις γυναίκες για την πραγματοποίηση των ερωτικών ραντεβού και οδηγήθηκαν στην Υπηρεσία μας.

Οι «εργολάβοι» ήταν μαστροποί

Περαιτέρω, εντοπίστηκε το πλήρως εξοπλισμένο τηλεφωνικό κέντρο (call center) της οργάνωσης που είχε ως «βιτρίνα» κατασκευαστική εταιρεία, ενώ ομάδες αστυνομικών που είχαν θέσει σε διακριτική επιτήρηση λοιπούς κατηγορούμενους σε διάφορές περιοχές της Αττικής, συνέλαβαν τόσο το αρχηγικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης όσο και τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Επίσης, στο χώρο του ξενοδοχείου που χρησιμοποιούσε η οργάνωση εντοπίστηκαν οι υπόλοιπες γυναίκες, οι οποίες ήταν υπό τον έλεγχο της οργάνωσης και τους παρασχέθηκε αρωγή και προστασία». Κατά τις έρευνες κατασχέθηκαν 19.450 ευρώ και 2.510 δολαρίων Η.Π.Α., 4 αυτοκίνητα, ως μέσα τέλεσης αδικημάτων,1 πιστόλι μάρκας GLOCK μετά γεμιστήρα και 16 φυσιγγίων διαμετρήματος 9 mm, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φορητοί υπολογιστές και φορητά μέσα αποθήκευσης, καταμετρητής χρημάτων, καταγραφικά επιτήρησης, 16 κινητά τηλέφωνα, πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων».