23/4/10

Αρχαία μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Γρεβενών στην αγροτική περιοχή «Πέτρα» του Δ.Δ. Μοναχιτίου του Δήμου Θεοδώρου Ζιάκα, κατόπιν αξιολόγησης σχετικών πληροφοριών, κατελήφθησαν επ’αυτοφώρω τρεις [3] ημεδαποί, οι οποίοι με τη χρήση ανιχνευτή μετάλλων και σκαπτικών εργαλείων, άνοιξαν πλειάδα μικρών λάκκων, βάθους έως [1] μέτρο και έφεραν στην επιφάνεια δύο [2] πήλινα αγγεία, ύψους [20] και [13] εκατοστών αντίστοιχα, προχριστιανικών χρόνων [πιθανόν της εποχής του χαλκού], σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση των αρμοδίων υπαλλήλων της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Τα κατασχεθέντα αντικείμενα είναι ιδιαίτερης τέχνης, μοναδικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας και εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν .3028/2002 για την προστασία αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς .
2.- Εκ των ανωτέρω συνελήφθη ένας [1] ημεδαπός ενώ οι άλλοι δύο [2] στη θέα των αστυνομικών τράπηκαν σε φυγή σε παρακείμενη δασική περιοχή και αναζητούνται από την Υπηρεσία μας, προκειμένου να συλληφθούν στα πλαίσια των ορίων του αυτοφώρου, καθ ’ όσον προανακριτικά προέκυψαν τα στοιχεία ταυτότητάς τους .
3.- Ο συλληφθείς με την κατ ’αυτού σχηματισθείσα δικογραφία θα παραπεμφθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Γρεβενών. Ο ανιχνευτής μετάλλων, τα σκαπτικά εργαλεία και τα αρχαία αντικείμενα κατασχέθηκαν.
Αργά το βράδυ και ώρα 10:00΄ ύστερα απο αναζητήσεις της αστυνομίας τελικά συνελήφθη ο ένας [1] εκ των δύο [2] ημεδαπών, που αναζητούνταν από την Υπηρεσία μας για παράβαση την νομοθεσίας περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Επίσης κατόπιν νομότυπων ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν στις κατοικίες τους ανευρέθησαν:
α) μία [1] σπάθα συνολικού μήκους [69] εκατοστών με μήκος λάμας [47] εκατοστών,
β] ένα [1] χάλκινο ψέλιο [βραχιόλι] διαμέτρου [6] εκατοστών ,
γ] μία [1] βάση χάλκινης φιάλης διαμέτρου [5,5] εκατοστών ,
δ] μία [1] χάλκινη συμπαγής βάση χάλκινου αγγείου διαμέτρου [8] εκατοστών,
ε] τρεις [3] χάλκινες τοξοτές πόρπες ελλιπείς στην περόνη,
στ] μία [1] χάλκινη περόνη ελλιπής στο μυτερό άκρο της ,
ζ] μία [1] χάλκινη αμφικωνική χάντρα με οπή στη μία πλευρά ,
η] δύο [2] συμπαγή χάλκινα τμήματα λαβών ,
θ] ένα χάλκινο αντικείμενο πιθανόν ενώτιο
ι] μία [1] σιδερένια αιχμή δόρατος μήκους [8,5] εκατοστών.
Τα προαναφερθέντα αντικείμενα εντάσσονται στην αρχαϊκή–κλασική εποχή, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση των αρμοδίων υπαλλήλων της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Επίσης ανευρέθησαν
ένα [1] τυφέκιο εμπροσθογεμές μάρκας “SPRINGFIELD” εμφανώς οξειδωμένο και
μία [1] τρίπτυχη θρησκευτική εικόνα που απεικονίζει στο κέντρο τη «Ζωοδόχο Πηγή» και παραπλεύρως δεξιά και αριστερά τους Αγίους « Αθανάσιο, Γεώργιο, Βλάσιο και Δημήτριο ».
2.- Οι συλληφθέντες με την κατ’αυτών σχηματισθείσα δικογραφία παραπέμφθηκαν από την Κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Γρεβενών στον Ανακριτή .