5/5/10

Ανακοίνωση της Γ.Α.Δ.Α. σχετικά με συμβάντα

Kατά τη διάρκεια των σημερινών διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, ομάδες ατόμων, που είχαν παρεισφρήσει σε διάφορα σημεία κατά μήκος των πορειών, εξαπέλυσαν ιδιαίτερα βίαιες επιθέσεις με πέτρες, ξύλα, βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων και προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και κτίρια, καθώς και εμπρησμούς, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών συνανθρώπων μας.
Ειδικότερα:
· Επιτέθηκαν διαδοχικά και με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, που περιφρουρούσαν το Κοινοβούλιο, επιχειρώντας να εισέλθουν στον υπερυψωμένο προαύλιο χώρο. Οι ομάδες απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις με τη χρήση δακρυγόνων.
· Την 14.03 ώρα, ομάδα ατόμων, με σφυριά και πέτρες, έσπασε την τζαμαρία του υποκαταστήματος της MARFIN BANK , επί της οδού Σταδίου 23, και έριξε στο εσωτερικό βόμβες μολότοφ προκαλώντας μεγάλης έκτασης πυρκαγιά στο ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εργαζόμενοι και να χάσουν τη ζωή τους, από ασφυξία, τρεις υπάλληλοι της Τράπεζας.
· Επιπλέον, άγνωστα άτομα προκάλεσαν εμπρησμό σε ξύλινο περίπτερο στην είσοδο του Ζαππείου, επί της οδού Αμαλίας, καθώς επίσης και σε κτίριο της Νομαρχίας στη Λεωφόρο Συγγρού 15, σε κτίριο της Υπηρεσίας Τελωνειακών Ελέγχων, στην οδό Αμαλίας 40 και σε κτίριο που στεγάζονται ιδιωτικές επιχειρήσεις στη Λεωφόρο Συγγρού 1. Ζημιές υπέστη επίσης από πυρκαγιά, ένα πυροσβεστικό όχημα, μπροστά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.
· Επίσης, σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας, όπως στις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου, στις πλατείες Συντάγματος και Κοραή, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, άτομα προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων με πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν είκοσι εννιά (29) αστυνομικοί.
Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί συνολικά εβδομήντα (70) άτομα, εκ των οποίων έχουν συλληφθεί εικοσιπέντε (25) για διάφορα αδικήματα (επιθέσεις κατά αστυνομικών, πρόκληση φθορών, διατάραξη κοινής ειρήνης κλπ.). Από τους συλληφθέντες τρία (3) άτομα κατελήφθησαν να έχουν αφαιρέσει είδη από κατάστημα, στο οποίο νωρίτερα είχαν προκαλέσει φθορές, ενώ άλλα δέκα (10) άτομα συνελήφθησαν μετά από έλεγχο, που πραγματοποίησαν αστυνομικοί παρουσία εισαγγελέα σε οίκημα το οποίο είχαν καταλάβει παράνομα επί της οδού Ζαΐμη.