24/8/10

Επιασαν τους κλέφτες των καλωδίων του ΟΣΕ







Συνελήφθησαν τέσσερις (4) αλλοδαποί πολίτες Βουλγαρίας, ηλικίας 44, 26 ,27 και 25ετών αντίστοιχα, κάτοικοι Θηβών Βοιωτίας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν δικογραφίες για διατάραξη ασφάλειας σιδηροδρόμων και κλοπή.
Η σύλληψή τους επετεύχθη, στα πλαίσια στοχευμένης δράσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας, για την πρόληψη και καταστολή εγκληματικών πράξεων σε βάρος του Ο.Σ.Ε, που αφορούν την κοπή-κλοπή εναερίων χάλκινων καλωδίων ηλεκτροκίνησης, του σιδηροδρομικού δικτύου περιφερείας μας.
Ειδικότερα, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, ενεργώντας περιπολία κατά μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου του Ο.Σ.Ε , εντόπισαν πρωινές ώρες της 21-08-2010, πλησίον της χ/θ 38,800 της Επαρχιακής Οδού Θηβών-Λιβαδειάς, δύο (2) εκ των δραστών να εξέρχονται από παρακείμενους αγρούς, να εισέρχονται στην επαρχιακή οδό και πεζοί να κατευθύνονται προς Θήβα.
Σε γενόμενο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων και σε σωματικές έρευνες επ’ αυτών διαπιστώθηκαν μακροσκοπικά, εμφανή εντυπώματα στα μπουφάν τους, προερχόμενα από τριβή εξαιτίας μεταφοράς εναερίων καλωδίων ηλεκτροκίνησης Ο.Σ.Ε.
Κατά την διάρκεια έρευνας, προέκυψε ότι οι ανωτέρω πρωινές ώρες της ιδίας προέβησαν στην κοπή και κλοπή εξακοσίων (600) μέτρων εναερίων καλωδίων στο Χ/Σ 137+200 του σιδηροδρομικού δικτύου, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί για μια ώρα και σαράντα πέντε περίπου λεπτά, εμπορική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αθήνα.
Ο ένας εκ των δραστών υπέδειξε και τους έτερους συνεργούς τους, ενώ σε γενόμενη έρευνα στην οικία τους, εντός του καταυλισμού Βουλγάρων ROMA στη Θήβα, ανευρέθηκε εξωτερικά αυτής, τμήμα εναερίου καλωδίου μήκους πέντε (5) μέτρων, ένας κόφτης μετάλλων και ένα ΙΧΦ αυτοκίνητο όπου, στα εσωτερικά τοιχώματα αυτού στην καρότσα, είχαν αποκρύψει σε ειδικές κρύπτες πενήντα (50) κομμάτια χαλκού σε ράβδους ενός (1) μέτρου περίπου έκαστο.
Ομοίως καθ’ υπόδειξη των δραστών ανευρέθηκαν πλησίον του Χ/Σ 137+500 του σιδηροδρομικού δικτύου εξακόσια (600) μέτρα περίπου χάλκινα καλώδια και ένας κόφτης μετάλλων.
Όπως προέκυψε από την προανάκριση, οι συλληφθέντες, σε άγνωστο χρόνο, είχαν συστήσει σπείρα και αφαιρούσαν τα εναέρια χάλκινα καλώδια ηλεκτροκίνησης του σιδηροδρομικού δικτύου κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Θεσσαλονίκης.
Οι δράστες δρούσαν νυχτερινές κυρίως ώρες και κινούμενοι πεζοί κατέφθαναν επί του δικτύου. Εκεί με χειροκίνητους κόφτες που από προηγούμενες δράσεις τους είχαν αποκρύψει εγγύς του δικτύου, προέβαιναν στην κοπή των καλωδίων και τη συγκέντρωση αυτών σε προεπιλεγμένο από αυτούς σημείο και στη συνέχεια την μεταφορά τους με το ανωτέρω ΙΧΦ αυτοκίνητο στη Βουλγαρία.
Ανωτέρω συλληφθέντες, με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν ενώπιον του κ Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λιβαδειάς.