5/3/11

Μάχες σε πόλεις και χωριά


Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μάχες δυνάμεων πιστών στον Καντάφι και αντικαθεστωτικών στο Ρας Λανούφ, την Αλ Ζαουίγια και την Βεγγάζη.
Αντικαθεστωτικοί άνοιξαν πυρ κατά ελικοπτέρου που υπερίπτατο στη Ρας Λανούφ, μετέδωσε ο ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters.
To Σάββατο δεν υπήρχαν ίχνη της παρουσίας στρατευμάτων πιστών στον Καντάφι σε όλη την πόλη, μολονότι η κυβέρνηση διαψεύδει τις ανακοινώσεις των εξεγερθέντων ότι ελέγχουν πλήρως τη συγκεκριμένη πόλη.
Η κατάσταση για το ποιος ελέγχει τη Ρας Λανούφ και την Αλ Ζαουίγια είναι αμφιλεγόμενες, αφού και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι κατέχουν τις πόλεις.
Το βέβαιο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν δεκάδες νεκροί και τραυματίες.
Στο διπλωματικό επίπεδο ο Καντάφι αποφάσισε να διορίσει νέο πρεσβευτή στον ΟΗΕ, ωστόσο, δεν είναι διόλου βέβαιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα του χορηγήσουν βίζα εισόδου στη χώρα.
Την ίδια ώρα, αρκετές χώρες της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής δηλώνουν ότι στηρίζουν το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.
Το σχέδιο, ωστόσο, έχουν ήδη απορρίψει οι αντικαθεστωτικοί, αφού εμμένουν στην άποψη ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι πρέπει να φύγει από τη Λιβύη.
Το σχέδιο αντιμετωπίζει με επιφύλαξη και ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει δεκτή βοήθεια από τη Βενεζουέλα.
Σε μία άλλη εξέλιξη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι ισχυρές δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν τα σύνορα Τυνησίας-Λιβύης, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των ανθρώπων στο συνοριακό πέρασμα.
Η εκπρόσωπος του UNHCR, Μελίσα Φλέμινγκ, δήλωσε ότι πολλοί από τους ξένους πολίτες που προσπαθούν να φύγουν, είναι τρομαγμένοι από την κατάσταση και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη μέσω Αλγερίας [tovima.gr].