19/8/11

Τρέμουν την σκιά της!

Η Αλ-Κάιντα εξακολουθεί να είναι  «η κυρίαρχη τρομοκρατική απειλή» εναντίον των ΗΠΑ, κυρίως χάρη στα δίκτυά της στο Πακιστάν, στην Υεμένη και στη Σομαλία, αναφέρει σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ετήσια έκθεσή του.

«Μολονότι η καρδιά της Αλ-Κάιντα στο Πακιστάν έχει εξασθενήσει, η οργάνωση διατηρεί την ικανότητά της να διεξάγει περιφερειακές και διασυνοριακές επιθέσεις», σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση για την Τρομοκρατία κατά Χώρα, έκδοση 2010.

«Η Αλ-Κάιντα παρέμεινε η κυρίαρχη τρομοκρατική απειλή εναντίον των ΗΠΑ το 2010», καταλήγει το έγγραφο, στο οποίο διατυπώνεται η εκτίμηση πως το επίπεδο κινδύνου στη Νοτιοανατολική Ασία είναι "αυξημένο".

Η εξτρεμιστική οργάνωση παραμένει απειλητική κυρίως χάρη στη βοήθεια συμάχων της στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, όπως το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (TTP) και το δίκτυο Χακάνι.

Το TTP προσέφερε την υποστήριξή του στον Φαϊζάλ Σαχζάντ, ο οποίος το Μάιο του 2010 επιχείρησε να ανατινάξει ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στην Τάιμς Σκουέρ.

Η Αλ-Κάιντα βρίσκεται επίσης πίσω από την αποτυχημένη επίθεση της 25ης Δεκεμβρίου 2009, όταν ο Ούμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουτάλαμπ είχε αποτύχει να ανατινάξει εν πτήσει ένα αεροπλάνο που κατευθυνόταν στο Ντιτρόιτ.

Πολλές βόμβες βρέθηκαν επίσης σε αεροπλάνα μεταφοράς φορτίων τον Οκτώβριο του 2010.

Αλλες οργανώσεις που συνδέονται με την εξτρεμιστική οργάνωση, όπως η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQPA), "ενισχύθηκαν", προειδοποιεί η έκθεση.

Στη Σομαλία, οι ισλαμιστές σεμπάμπ πραγματοποίησαν τον Ιούλιο του 2010 μια διπλή επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπάλα της Ουγκάντας που στοίχισε τη ζωή σε 76 ανθρώπους. Ήταν «η πρώτη επίθεση μεγάλης έκτασης» της οργάνωσης έξω από τη Σομαλία.

Το Εθνικό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο καταμέτρησε περισσότερες από 11.500 επιθέσεις το 2010 σε 72 χώρες με απολογισμό περίπου 13.200 νεκρούς, αναφέρεται σ' ένα παράρτημα της έκθεσης.

«Παρόλο που ο αριθός των επιθέσεων αυξήθηκε σχεδόν 5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ο αριθμός των νεκρών μειώθηκε για τρίτη διαδοχική χρονιά, κατά 12% σε σχέση με το 2009», διευκρινίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πάνω από τα τρία τέταρτα των επιθέσεων και των νεκρών σημειώθηκαν στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά.