16/9/11

Ελέγχεται πρώην ανώτατος αξ/κος



Του Βασίλη Λαμπρόπουλου
Πρώην ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ που έχει πολυετή παρουσία στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εμφανίζεται εμπλεκόμενος στην υπόθεση του νέου παραδικαστικού κυκλώματος!  Ο πρώην αξιωματικός εμφανίζεται να είχε σειρά τηλεφωνικών κλήσεων με μια δικηγόρο που θεωρείται πρωταγωνίστρια της υπόθεσης και η οποία φέρεται να επικαλείτο «άνωθεν παρεμβάσεις» του.«είχε προσωπική γνωριμία με τη δικηγόρο αλλά ποτέ δεν προχώρησε σε καμία παράτυπη συνεννόηση».
Παράλληλα για την ίδια υπόθεση κλήθηκαν να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Πέτρος Μαντούβαλος, ένας γνωστός δικηγόρος αλλά και ένας εφέτης, τα ονόματα των οποίων προέκυψαν τις τελευταίες εβδομάδες. Συνολικά περίπου 30 άτομα έχουν δώσει έγγραφες εξηγήσεις - με τη μορφή απολογητικών υπομνημάτων - στον κ. Ντογιάκο, όμως τις τελευταίες ημέρες στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης υπάρχουν εκπλήξεις...


Μεγάλο κύκλωμα
Την έρευνα για την δράση του νέου παραδικαστικού κυκλώματος διεξήγαγε την περίοδο 2009-2010 η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛΑΣ Το κύκλωμα στο οποίο συμμετείχαν κυρίως δικηγόροι, ιερείς και ιδιώτες φέρεται να συνέστησε, από το 1997 ως σήμερα, 158 εταιρείες προκειμένου να ιδιοποιείται ακίνητα που εισέρχονταν σε διαδικασία πλειστηριασμού. Ο τζίρος του κυκλώματος υπολογίσθηκε από αστυνομικούς ότι ξεπερνούσε τα δύο δις ευρώ Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας εξετάσθηκε διεξοδικά ο ρόλος εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι μετείχαν σε συνθέσεις δικαστηρίων και εξέδιδαν αμφιλεγόμενες αποφάσεις.
Ενα μεγάλο τμήμα της έρευνας για το παραδικαστικό κύκλωμα αφορά την έκδοση, στις 26 Φεβρουαρίου 2010, αθωωτικής απόφασης για τον δικηγόρο και πρώην βουλευτή κ. Πέτρο Μαντούβαλο, ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι είχε δώσει το 2001 6.000.000 δραχμές (περίπου 18.000 ευρω) στον πρώην εισαγγελέα κ. Ευάγγελο Καλούση. Από συγκατηγορούμενους του κ. Μαντούβαλου είχαν υπάρξει καταγγελίες ότι υπήρξε χρηματισμός του προέδρου του δικαστηρίου που τον αθώωσε. Ως εμπλεκόμενος σε αυτή τη «συναλλαγή» εμφανιζόταν ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσακης που ήδη κατηγορείται για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα.
Στο μικροσκόπιο του κ. Ντογιάκου μπήκαν λοιπόν τηλεφωνικές συνομιλίες που κατέγραψε το σύστημα υποκλοπών της ΕΥΠ στις οποίες υπήρχαν αναφορές για τη δίκη με κατηγορούμενο τον κ Μαντούβαλο και για «χρηματισμό» δικαστών της έδρας. Ο πρώην βουλευτής στις έγγραφες εξηγήσεις του αρνήθηκε ότι έδωσε οποιοδήποτε χρηματικό ποσό για την απαλλαγή του και ότι προχώρησε σε κάποια παράνομη ενέργεια.
Εγγραφες εξηγήσεις κλήθηκε να δώσει και ένας εκ των δικηγόρων κατηγορουμένων σε αυτή τη δίκη, ο οποίος εμφανίζεται στις 9 Ιουνίου 2010 να τηλεφωνεί - διάρκεια κλήσης 14 δευτερολέπτων - στο κινητό τηλέφωνο του προέδρου του συγκεκριμένου δικαστηρίου. Ο δικηγόρος ανέφερε στον κ. Ντογιάκο ότι «αυτή η κλήση έγινε κατά λάθος και στόχος του ήταν να τηλεφωνήσει σε έναν πελάτη του που είχε παρεμφερές όνομα». Επιπλέον είπε ότι είχε καταχωρισμένο το τηλέφωνο του συγκεκριμένου δικαστή από μια παλαιότερη αστική υπόθεση για την οποία υπήρχε καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης. Σύμφωνα με πληροφορίες έγγραφες εξηγήσεις για την συγκεκριμένη υπόθεση καλείται να δώσει κι ο πρόεδρος του συγκεκριμένου δικαστηρίου.
Επιπλέον η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για έναν άλλον εφέτη για τον οποίο ακούγεται σε τηλεφωνικές συνομιλίες να πηγαίνει με τον κατηγορούμενο αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσακη να... αγοράσει αυγά από ορνιθοτροφείο της Χαλκίδας! Ο δικαστής αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε συνάντηση με τον κ Γιοσακη.
Ο πρώην ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ ανέφερε στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών κ. Ισίδωρο Ντογιάκο, που χειρίζεται την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, ότι