1/10/11

Δείχνουν τον Ανακριτή



Του Βασίλη Λαμπρόπουλου
«Πιστεύουμε ότι ο Μάκης Ψωμιάδης θα συλληφθεί σύντομα. Εκτιμούμε ότι από την πρώτη στιγμή που αφέθηκε ελεύθερος σχεδίασε τη διαφυγή του ακριβώς για την περίπτωση που θα προέκυπτε τελικά η προφυλάκισή του. .
Αυτή τη δήλωση έκανε στο «Βήμα» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ που παρακολουθεί τη νέα προσπάθεια εντοπισμού του πρώην μεγαλοπαραγοντα της ΠΑΕ Καβάλας. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει δημιουργηθεί μία νέα ομάδα, περίπου δέκα αστυνομικών, οι οποίοι άρχισαν πάλι την αναζήτηση του Μάκη Ψωμιάδη, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με την προηγούμενη επιχείρηση ανακάλυψής του, πριν από δύο εβδομάδες στην Ανάβυσσο. Παράλληλα έχει ενεργοποιηθεί ξανά το σύστημα παρακολούθησης τηλεφώνων με τη συνεργασία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Οπως αναφέρουν αστυνομικοί, «είναι προφανές ότι ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας από την πρώτη στιγμή που αφέθηκε ελεύθερος άρχισε να μελετά πώς θα διαφύγει σε περίπτωση που αποφασιζόταν η σύλληψή του. Πιθανόν είναι να χρησιμοποίησε άλλα άτομα για να βρει ένα νέο κατάλυμμα. Ομως είναι φανερό ότι αιφνιδιάστηκε γιατί η απόφαση του συμβουλίου βγήκε σχεδόν τρεις ημέρες μετά την απόφαση του ανακριτή για τη μη προφυλάκισή του ενώ συνήθως αυτές οι αποφάσεις εκδίδονται μετά από έναν ως τρεις μήνες. Εκτιμούμε λοιπόν ότι με βάση και ορισμένα στοιχεία που έχουμε αντλήσει από την προηγούμενη αναζήτησή του θα τον εντοπίσουμε σύντομα...».
Από την άλλη πλευρά ο δικηγόρος του Μάκη Ψωμιάδη, κ. Χρήστος Στάθης ανέφερε ότι «ο πελάτης μου έχει να τακτοποιήσει κάποιες εκκρεμότητες και θα εμφανισθεί οικειοθελώς στις δικαστικές αρχές». Ο καταζητούμενος επιχειρηματίας φέρεται να έχει εκφράσει σε συνεργάτες του την οργή του για την απόφαση προφυλάκισής του αφού υποστηρίζει ότι «από πουθενά δεν προκύπτει εμπλοκή του σε υποθέσεις στημένων αγώνων ή παρανομου στοιχήματος».

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ επιρρίπτουν ευθύνη στις δικαστικές αρχές για την καθυστερημένη ενημέρωσή τους περί της απόφασης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για την προφυλάκιση του Μάκη Ψωμιάδη την οποία πληροφορήθηκαν από δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης. Επιτελείς επισημαίνουν ότι «δεν μπορούσαμε όλο αυτό το διάστημα να παρακολουθούμε το σπίτι ή τις μετακινήσεις του Ψωμιάδη, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν παράτυπο ενώ πολλοί αστυνομικοί θα αποσύρονταν από άλλες κρίσιμες υποθέσεις. Αυτό που έπρεπε να γίνει είναι οι δικαστές να ενημέρωναν από την πρώτη στιγμή ότι θα ζητηθεί τελικώς η προφυλάκισή του, ώστε να πάμε αμέσως στο σπίτι του και πριν μάθει οτιδήποτε ο ίδιος. Εγινε όμως το ακριβώς αντίστροφο» [τοβημα].

Ωστόσο υπήρξε μεγάλο πρόβλημα από την καθυστερημένη ενημέρωσή μας από τις δικαστικές αρχές για την απόφαση προφυλάκισής του. Το μάθαμε από την... τηλεόραση με πολλές ώρες καθυστέρηση και τότε ήταν αργά...»