13/10/11

Πρόσωπο κελιδί ο "ποινικός" για τον αρχιδιαιτητή



Του Βασίλη Λαμπρόπουλου
Επιβαρυντικά στοιχεία για δύο άτομα - από τους οποίους ο ένας έχει ποινικό παρελθόν - προκύπτουν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» για τον ξυλοδαρμό του πρώην διεθνούς διαιτητή κ. Κύρου Βασσάρα, στην δικογραφία που απέστειλε την Πέμπτη το πρωί η Ασφάλεια Αττικής στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά.

Κλειδί για την εξιχνίαση της υπόθεσης αποτελούν τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν τη νύχτα της επίθεσης και οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ μιλούν για «στοιχεία που προκύπτουν κυρίως από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας κοντά στο σημείο της επίθεσης στον κ. Βασσάρα, τα οποία καλούνται τώρα να αξιολογήσουν οι δικαστικοί λειτουργοί».
Η επίθεση κατά του πρώην διεθνούς διαιτητή και διευθυντή ανάπτυξης διαιτησίας Κύρου Βασσάρα σημειώθηκε στις 11.30 μμ το βράδυ της 30ης Οκτωβρίου στα Καμίνια.
Ο κ. Βασσάρας ήταν παρατηρητής διαιτησίας στο ντέρμπι Παναθηναϊκού Ολυμπιακού (2-1) και αμέσως μετά κατευθύνθηκε, με ταξί, στο σπίτι του πεθερού του. Οταν όμως αποβιβάσθηκε από το αυτοκίνητο δέχθηκε χτυπήματα σε όλο του το σώμα από δύο αγνώστους.
Σύμφωνα με μαρτυρίες λίγο πιο πίσω κοντοστέκονταν άλλα τρία άτομα που έδιναν εντολές σε αυτούς που είχαν επιτεθεί στον κ. Βασσάρα. Ο διαιτητής τραυματίστηκε ελαφρά και μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο. Εν τω μεταξύ βίντεο από κάμερα γειτονικού πρατηρίου βενζίνης δεν κατέγραψε κανένα στοιχείο χρήσιμο για την εξιχνίαση της ταυτότητας των δραστών.
Ωστόσο τον Φεβρουάριο στους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ δόθηκαν ορισμένες πληροφορίες από άτομα τα οποία αρνήθηκαν να καταθέσουν επισήμως ότι στην επίθεση κατά του κ. Βάσσαρα συμμετείχαν ένας 41χρονος που έχει ποινικό παρελθόν και ένας ή δύο σωματοφύλακες πρώην μεγαλοπαράγοντα ΠΑΕ.
Το όνομα του 41χρονου βρέθηκε στη λίστα των 217 νονών της νύκτας που αναδείχθηκε προ διμήνου από έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, ενώ στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί και για άλλες εγκληματικές ενέργειες αλλά είχε απαλλαγεί.
Με βάση αυτές τις πληροφορίες η Ασφάλεια Αττικής ζήτησε στα τέλη Φεβρουαρίου του 2011 την άρση απορρήτου των κινητών τηλεφώνων των τριών υπόπτων προκειμένου να διαπιστωθεί - από τις καταγραφές των κεραιών κινητής τηλεφωνίας - αν βρίσκονταν στο σημείο της επίθεσης κατά του κ. Βασσάρα, στα Καμίνια.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ένα από τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούσε ο 41χρονος είχε πράγματι καταγραφεί την επίμαχη χρονική περίοδο από κεραία κινητής τηλεφωνίας σχετικά κοντά στο σημείο που ξυλοκοπήθηκε ο πρώην διαιτητής.
Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, παραμένει άγνωστο πως ο 41χρονος βρισκόταν σε αυτό το σημείο, αφού ουδείς γνώριζε ότι ο κ. Βασσάρας θα κατευθυνόταν αμέσως μετά τον αγώνα στο σπίτι του πεθερού του στα Καμίνια.
Το άλλο τηλέφωνο του 41χρονου φέρεται να πραγματοποιούσε κλήσεις από την περιοχή της Αγίας Παρασκευής, εκείνες τις ώρες. Τα κινητά τηλέφωνα των δύο άλλων αναφερόμενων πραγματοποίησαν κλήσεις του ενός από την περιοχή του Ολυμπιακού Σταδίου και του άλλου από περιοχή του Πειραιά.
Ουσιαστικά η έρευνα για τον ξυλοδαρμό του κ. Βασάρα είχε ολοκληρωθεί προ δύο μηνών. Ομως τις τελευταίες εβδομάδες οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ προχώρησαν, μετά από συνεννόηση με τις δικαστικές αρχές, σε μία ακόμη ενέργεια: ζήτησαν από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να προχωρήσει σε «σάρωση» των τηλεφωνικών κλήσεων, που καταγράφηκαν από τις κεραίες στα Καμίνια μισή ώρα πριν και μισή ώρα μετά την επίθεση. Από αυτήν τη διαδικασία φαίνεται να προέκυψαν νέα στοιχεία.
Οπως επισημαίνουν, πάντως, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που ασχολούνται με την υπόθεση «από την ανάλυση των κλήσεων δεν έχει προκύψει κάτι ως προς τον εντολέα αυτής της επίθεσης. Πιθανόν τις επόμενες εβδομάδες να καλέσουμε - αν υπάρξει σχετική δικαστική παραγγελία - για ανωμοτί κατάθεση τα πρόσωπα που έχουν πραγματοποιήσει τις επίμαχες κλήσεις»  [τοβημα].