9/12/11

Για τα μάτια του κόσμου

Ασφαλώς και η ΑΔΑΕ έχει ευθύνη υπουργέ μου που στο θέμα των τηλεφώνων δεν επιτηρεί την ΕΥΠ, αλλά και οι υφιστάμενοί σας τ' ακούν όλα και παράνομα βεβαίως βεβαίως  
Άσφαιρα πυρά στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αλλά και στον ίδιο τον πρόεδρό της Ανδρέα Λαμπρινόπουλο εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, κατηγορώντας τον για ανεύθυνες και αόριστες καταγγελίες στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, σχετικά με την ΕΥΠ και υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών.
Αφορμή ήταν η επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα που επικαλούμενος τις σχετικές καταγγελίες του κ.Λαμπρινόπουλου υποστήριξε ότι «η ΕΥΠ λειτουργεί ως ξέφραγο αμπέλι παρακολουθώντας ακόμα και πολιτικές συγκεντρώσεις», ενώ η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να ελέγξει τον τρόπο λειτουργίας της.

Απαντώντας ο κ.Παπουτσής, υποστήριξε ότι η ΑΔΑΕ όχι μόνο έχει από το νόμο τεράστιες αρμοδιότητες ελέγχου που δεν ασκεί, αλλά πρέπει να ελεγχθεί και γιατί δεν το κάνει.

«Ο έλεγχος της ΕΥΠ από την ΑΔΑΕ δεν είναι απλά δικαίωμα της αλλά υποχρέωση της και ο ρόλος την δεν είναι διακοσμητικός. Έχει από το νόμο τεράστιες αρμοδιότητες και μπορεί να ελέγξει οποιαδήποτε στιγμή αν μια παρακολούθηση τηλεφώνου είναι σύννομη. Τελευταία φορά που εκπλήρωσε η ΑΔΑΕ την υποχρέωση της και έκανε έλεγχο στην ΕΥΠ, ήταν 7 Ιανουαρίου του 2009. Λυπάμαι γιατί το νομικό πλαίσιο έχει θωρακίσει με τεράστιες αρμοδιότητες την ΑΔΑΕ όχι μόνο για τον ιδιωτικό τομέα αλλά και για την ΕΥΠ και πρέπει να ελεγχθεί γιατί δεν τις ασκεί» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ.Παπουτσής επιτέθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Ανδρέα Λαμπρινόπουλο, κατηγορώντας τον για γενικές και αόριστες καταγγελίες που έκανε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
«Η ΑΔΑΕ προσκλήθηκε από την ΕΥΠ για να κάνει έλεγχο και να της παρασχεθεί όποια πληροφορία θεωρεί αναγκαία και η αντίδραση της ήταν η απόλυτη σιωπή» σημείωσε.
Επικριτικός ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και για τις καταγγελίες του κ. Λαμπρινόπουλου για υποκλοπές μέσω ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Όφειλε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ που είναι και αρμόδιος για τον έλεγχο των επικοινωνιών, να γνωρίζει ότι τουλάχιστον τα 10 τελευταία χρόνια οι τηλεφωνικές συνδέσεις είναι ηλεκτρονικές και όχι ανεύθυνα να δημιουργεί θέμα».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωσε ότι η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, γίνεται κάτω από πολύ αυστηρές διαδικασίες και ότι χρησιμοποιείται από την ΕΥΠ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ραγδαίας αύξησης της βαριάς εγκληματικότητας, καθώς, όπως ανέφερε, όλα αυτά τα παράνομα κυκλώματα χρησιμοποιούν υπερσύγχρονα μηχανήματα.

Παράλληλα, διέψευσε ότι υπήρξε αύξηση των μυστικών κονδυλίων της ΕΥΠ φέτος, απέρριψε αιτιάσεις περί μη σύννομης παρακολούθησης απόρρητων τηλεφωνικών συνομιλιών, επισημαίνοντας ότι το καλοκαίρι η ΕΥΠ αγόρασε μηχάνημα εντοπισμού κινητών τηλεφώνων χωρίς δυνατότητα παρακολούθησης και δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο διοικητής της ΕΥΠ είναι στη διάθεση της Βουλής οποιαδήποτε στιγμή για να την ενημερώσουν σχετικά.

«Δεν εφησυχάζω από αυτά που είπατε» αντέτεινε ο κ.Τσίπρας, υποστήριξε ότι η ΕΥΠ λειτουργεί ως «ξέφραγο αμπέλι», παρακολουθώντας ακόμα και πολιτικές συγκεντρώσεις και κάλεσε τον υπουργό να τον διαβεβαιώσει ότι δεν παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα.

«Είναι ο ρόλος των πρακτόρων να παρακολουθούν πολιτικές ιδεολογικές συγκεντρώσεις; Αν αυτό το ντοκουμέντο είναι αληθινό τότε οδηγεί σε άλλες εποχές, τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναρωτιόταν ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο» τόνισε ο κ.Τσίπρας και επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του να υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχός για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ.

Τέλος, ο κ.Παπουτσής έκανε γνωστό ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για να λυθεί η «εμπλοκή», που δημιουργήθηκε στην είσπραξη των προστίμων που επέβαλε η ΑΔΑΕ σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, καθώς το ΣτΕ έκρινε ότι οι συνεδριάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής πρέπει να είναι ανοικτές και όχι κεκλεισμένων των θυρών.