8/12/11

Επιτέθηκαν στο τέρας



Της Πόπης Παπαδάκη
   "Ρεθυμνιώτικα Νεα"


Όπως ήταν αναμενόμενο, με ομόφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, κρίθηκε προφυλακιστέος χθες το βράδυ ο 47χρονος προπονητής-παιδεραστής Νίκος Σειραγάκης, μετά την πολύωρη απολογία του για τις πράξεις που κατηγορείται ότι διέπραττε εις βάρος ανήλικων παιδιών.
Η κατηγορία με την οποία πέρασε το κατώφλι του γραφείου της ανακρίτριας  όπως του είχε ασκηθεί από την εισαγγελέα, ήταν κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση.
Επί τρις ήμισυ ώρες η ανακρίτρια του ζητούσε απαντήσεις στα ερωτήματα που του έθετε. Ψύχραιμος, ατάραχος αλλά κυρίως αμετανόητος, εκείνος υποστήριζε τις θέσεις του για όσα κατηγορείται.

 Φαίνεται πως η υπερασπιστή γραμμή του ήταν τέτοια που προκαλεί έκπληξη αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, επ’ ουδενί δεν έδειξε στην ανακρίτρια πως έχει μετανιώσει για κάτι απ’ όσα διέπραξε, ισχυριζόμενος ότι είναι οπαδός μιας μορφής πρωτότυπης μύησης μέσω της οποίας βοηθούσε τα παιδιά να γνωρίσουν το σώμα τους, να γνωριστούν μεταξύ τους καλύτερα, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, ισχύ, να αποβάλλουν τα ταμπού και τις αναστολές τους.
Ο παιδεραστής, φέρεται να παραδέχτηκε συνευρέσεις του μόνο με εννέα ανήλικα αγόρια και περιέγραψε τι ακριβώς γινόταν στην ημίωρη περίπου διάρκειά τους, επιμένοντας ότι κατ’ εκείνον το περιεχόμενό τους δεν ήταν σεξουαλικό αλλά σεξιστικό και ούτε εμπεριείχαν οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση.
Κατά πληροφορίες, περιέγραψε στην ανακρίτρια, κατόπιν ερωτήσεών της, την πλήρη φιλοσοφία της μύησης, η οποία, όπως είπε ο 47χρονος παιδεραστής περιελάμβανε τρία στάδια.
Η εφημερίδα δεν κρίνει σκόπιμο να αναφερθεί λεπτομερώς σε όσα διαστροφικά επέμεινε ο κατηγορούμενος, ήταν αρκετά για να αντιληφθεί κάποιος με πόσο αριστοτεχνικό τρόπο κατάφερνε να κάμψει τις αντιστάσεις των ανήλικων, να τα γοητεύσει με την ρητορική του δεινότητα περί της μεθόδου επιτυχίας τους στη ζωή και να τα πείσει να υιοθετήσουν και να ακολουθήσουν στο ακέραιο, τη δική του έμπνευσης διαστροφικής φιλοσοφίας.
Αντιλαμβανόμενος φυσικά τις συνέπειες του νόμου, που ούτως ή άλλως και μόνο με τα παραπάνω είναι βαρύτατες, αρνήθηκε ένα τέταρτο στάδιο εφαρμογής της μεθόδου του, εκείνο του βιασμού των παιδιών που όμως από τα στοιχεία και το υλικό της δικογραφίας είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός.
Στο διάστημα που ο παιδεραστής ανέμενε έξω από το ανακριτικό γραφείο την απόφαση για την προφυλάκισή του, κατάφερε να τον προσεγγίσει ο 30χρονος ιδιοκτήτης του καφενείου του Δικαστικού Μεγάρου και χωρίς να γίνει αντιληπτός από τους αστυνομικούς κινήθηκε εναντίον του γρονθοκοπώντας τον 47χρονο στο πρόσωπο. Ο νεαρός συνελήφθη αλλά μισή ώρα αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.
Αναλυτικά



ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο Ν. ΣΕΙΡΑΓΑΚΗΣ
Προφυλακίστηκε ο παιδεραστής του Ρεθύμνου
• Χειροδικία οργής και αγανάκτησης εναντίον του από 30χρονο Ρεθυμνιώτη
• Ατάραχος ο κατηγορούμενος ομολόγησε εν μέρει τις πράξεις του επιμένοντας προκλητικά πως ήταν μιας μορφής μύηση
Συνοδευόμενος από ισχυρή αστυνομική δύναμη μεταφέρθηκε χθες το απόγευμα στην ανακρίτρια Ρεθύμνου ο 47χρονος προπονητής -παιδεραστής Νίκος Σειραγάκης. Η απολογία του ξεκίνησε στις 4:00 ακριβώς και ολοκληρώθηκε ύστερα από τρεις ήμισυ ώρες. Στις 7:30 το απόγευμα εξήλθε από το ανακριτικό γραφείο, παρέμεινε για μισή ώρα περίπου στο διάδρομο περιμένοντας την απόφαση για προφυλάκιση ή μη που ήταν περισσότερο μια τυπική διαδικασία, καθώς η βαρύτητα των εγκλημάτων του δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαφορετική απόφαση από αυτήν της προφυλάκισης.
Στο διάστημα του ημιώρου της αναμονής του έξω από το ανακριτικό γραφείο, ο 47χρονος παιδεραστής, ενώ καθόταν ήρεμος και ατάραχος υπό τα βλέμματα αστυνομικών, οι οποίοι γνώριζαν πως ήταν δύσκολα να προσεγγίσει κάποιος πολίτης τον δράστη, καθώς η φρούρηση του Δικαστικού Μεγάρου ήταν δρακόντεια για λόγους ασφαλείας, δεν έδωσαν πολύ σημασία στον 30χρονο νεαρό που διατηρεί το καφενείο των Δικαστηρίων που πέρασε κάποια στιγμή από μπροστά τους, στη διάρκεια της μεταφοράς νερού και αναψυκτικών στον δεύτερο όροφο του Μεγάρου. Ο νεαρός, ερχόμενος πρόσωπο με πρόσωπο με τον παιδεραστή δεν μπόρεσε να κρατήσει την ψυχραιμία του. Στο μυαλό του στριφογύρισε η εικόνα ενός κακοποιημένου ανήλικου, το αίμα του ανέβηκε στο κεφάλι και κινήθηκε αστραπιαία εναντίον του γρονθοκοπώντας τον στο πρόσωπο. Ήταν μια πράξη αγανάκτησης, της ίδιας αγανάκτησης που αισθάνεται κάθε Ρεθυμνιώτης μαθαίνοντας τι έχει διαπράξει ο 47χρονος. Ο νεαρός συνελήφθη, ωστόσο λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος, αφού δεν υπήρξε μήνυση εναντίον του.
Ο δράστης, στη διάρκεια της επί τρεις ήμισυ ωρών απολογίας του, παραδέχτηκε εν μέρει τις πράξεις του επιμένοντας όμως προκλητικά ότι δεν ήταν σεξουαλικού περιεχομένου αλλά σεξιστικού, αρνούμενος ότι υπήρξε οποιασδήποτε μορφής σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.
Ειδικότερα, παραδέχτηκε την συνεύρεσή του με εννέα ανήλικα αγόρια από το 2009 μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο μιας μύησης φιλοσοφικής, καινοφανούς, που συναντάται μάλιστα, όπως είπε, σε όλα τα αθλήματα οι προπονητές των οποίων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν υιοθετήσει και ανάλογα μυούν τους αθλητές τους. Τα όσα σοκαριστικά ισχυρίστηκε για να δικαιολογήσει τις πράξεις του, και που δεν κρίνεται σκόπιμο από την εφημερίδα μας να δημοσιευθούν, φαίνεται να προκάλεσαν την έκπληξη ακόμα και της ανακρίτριας αλλά και του δικηγόρου που τον συνόδευε.
Πάντως, τα ερωτήματα της ανακρίτριας στον 47χρονο παιδεραστή ήταν πολλά και επίμονα, ώστε να διερευνήσει κάθε πτυχή και μέγεθος των πράξεων του διεστραμμένου προπονητή.
Εκείνος, αρνήθηκε πεισματικά τον βιασμό σε παιδιά λέγοντας ότι οι συνευρέσεις του μαζί τους και μέχρι να ολοκληρώσει την μύησή τους στη φιλοσοφία του, ώστε να επιτύχει το καλύτερο αποτέλεσμα, διαρκούσαν αρκετό διάστημα αλλά ήταν περιεχομένου μόνο τρυφερότητας και θωπειών.
«Δεν διέπραξα κάτι κακό για να μετανιώσω»
Η μύηση των παιδιών στη διεστραμμένη φιλοσοφία του ευφυούς προπονητή, περιελάμβανε τρία στάδια, όπως φέρεται να είπε στην ανακρίτρια, εξηγώντας αναλυτικά τι περιεχόμενο είχε η κάθε μία. Αρνήθηκε όμως ένα τέταρτο στάδιο, αυτό του βιασμού, το οποίο έχει τεκμηριωθεί από τη συλλογή υλικού από τους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας στη διάρκεια της πολύμηνης παρακολούθησής του αλλά και έχει κατατεθεί από κάποιο αριθμό παιδιών.
Για τις συνευρέσεις του στα τρία στάδια της μύησης στα οποία αναφέρθηκε ο παιδεραστής, τις χαρακτήρισε σεξιστικού αλλά όχι σεξουαλικού περιεχομένου επιμένοντας πως όσα περιελάμβανε η μέθοδός του ήταν στο πλαίσιο της καλλιέργειας του αισθήματος της αλληλεγγύης στα παιδιά, της γνωριμίας με το σώμα τους, της υπέρβασης ταμπού, της αποβολής κάθε ανασφάλειας και φόβου τους, της εμφύσησης αυτοπεποίθησης, της εμψύχωσης και της άνδρωσής τους και της επιτυχούς πορείας τους στη ζωή ως αθλητές και πολίτες. Όπως είπε στην ανακρίτρια, όλα αυτά συντελούν στη διαμόρφωση ελεύθερων προσωπικοτήτων, δυνατών ανδρών και επιτυχημένων πολιτών σε κάθε στάδιο της ζωής τους.
«Αρνήθηκε καταρχήν τις πράξεις που του αποδίδονται με την έννοια ότι δεν είχε συνευρεθεί ποτέ ερωτικά με κανέναν από τους ανήλικους. Επέμεινε ότι οι συνευρέσεις δεν είχαν ερωτικό χαρακτήρα αλλά σεξιστικό χαρακτήρα, δηλαδή όχι αμιγώς ερωτικές πράξεις. Ότι είχε δηλαδή μια πιο ιδιαίτερη σχέση, χωρίς να καταλήγει σε ερωτικό αντικείμενο, ερωτική διάθεση. Θεώρησε ότι αυτό ήταν ένα είδος μιας ιδιότυπης μύησης σε ένα ομαδικό άθλημα όπως είναι το μπάσκετ. Ισχυρίστηκε ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει σε ανάλογα ομαδικά αθλήματα. Ζητήσαμε και του διορίστηκε ψυχιατρικός πραγματογνώμονας, ώστε να αποφανθεί για την πνευματική του διαύγεια» δήλωσε μετά το τέλος της απολογίας του δράστη ο διορισμένος από την ανακρίτρια συνήγορός του, Θωμάς Λεχωβίτης.
Ο 47χρονος ομολόγησε ότι πέραν της μύησης που ο ίδιος έκανε σε παιδιά και έφηβους, είχε εκπαιδεύσει και ήδη μυημένα παιδιά, ώστε να προσεγγίζουν φίλους τους και πλέον τα ίδια να παίρνουν την σκυτάλη και να γίνονται οι «εκπαιδευτές-μυητές» των καινούριων.
Από το περιεχόμενο της απολογίας του, ο 47χρονος προπονητής γίνεται φανερό πόσο αριστοτεχνικά φρόντιζε να προσεγγίζει τα παιδιά και βήμα βήμα κάνοντάς τους πλύση εγκεφάλου να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα της διαστροφής του, να τα κάνει υποχείριό του και να απολαμβάνει την κακοποίηση των άγουρων κορμιών αλλά και της ψυχής τους.
Σε καμία στιγμή της απολογίας του δεν εμφανίστηκε μετανιωμένος, δεν ένοιωσε την ανάγκη να ζητήσει ένα συγγνώμη για όσα διέπραξε εις βάρος παιδιών που τον εμπιστεύτηκαν ως δάσκαλο, ως παιδαγωγό ως προπονητή τους και κείνος τους προκάλεσε τέτοια τραύματα στην ψυχή.
Ο κ. Λεχωβίτης διαχώρισε την προσωπική του θέση ως προς τις πράξεις του δράστη τονίζοντας ότι «Είναι ακατανόητο το μέγεθος των πράξεων του κατηγορουμένου» ενώ ερωτηθείς αν ο 47χρονος παιδεραστής έδειξε μεταμέλεια, είπε: «Αν εννοείτε μετανοημένος διότι θεωρεί ότι έπραξε κάτι το οποίο ήταν με την έννοια της κακοποίησης παιδιών, όχι. Δεν θεωρεί ότι κακοποιήθηκαν τα παιδιά. Θεωρεί ότι ήταν μαζί του στο πλαίσιο μια ιδιότυπης σχέσης που έχει ένας προπονητής με τα παιδιά. Αντιλαμβάνεται μόνο ότι η όλη ιστορία έχει εμπλέξει και διασύρει κυρίως την οικογένειά του και είναι συντετριμμένος αλλά και για τα άλλα παιδιά των οποίων τα ονόματα διαρρέουν».
Ο Θωμάς Λεχωβίτης σε σχέση με την προφυλάκιση του παιδεραστή ανέφερε: «Προφυλακίστηκε όπως αναμενόταν και καλώς προφυλακίστηκε. Θα πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Και δεν έχει καμία σημασία ο αριθμός των παιδιών με τα οποία συνευρέθηκε. Ακόμα και μόνο ενός παιδιού αν έχει προσβληθεί η σεξουαλική και ατομική του αξιοπρέπεια, είναι σαν να είναι εκατό».
Αναφερόμενος στα παιδιά-θύματα του προπονητή-παιδεραστή, ο κ. Λεχωβίτης δεν παρέλειψε να πει πως οφείλει η τοπική κοινωνία να τα προστατεύσει.
«Θα πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά πάση θυσία, να τους ξαναδώσουμε την αυτοπεποίθησή τους, να ξαναβρούν τις παρέες τους. Δεν θα πρέπει να μπούμε σε διαδικασία ενοχοποίησης κανενός».