31/5/12

Περί χαλάρωσης ...

Παρέμβαση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριου Οικονόμου στην εκπομπή της ΝΕΤ «Συμβαίνει Τώρα» και στη Μαρία Σαράφογλου, σχετικά με την αναφορά του Δημάρχου Αθηναίων, Γεώργιου Καμίνη, για χαλάρωση αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα σας. Θα ήθελα να επισημάνω, για να ενημερωθούν και οι τηλεθεατές σας, ότι δεν υπάρχει καμία χαλάρωση. Εμείς ενεργούμε. Ενεργούμε με σχέδιο. Σίγουρα όμως τα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, ενόψει των εκλογών, από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Δημοσιογράφος: Κύριε Οικονόμου, εσείς είστε σε επαφή με το Δήμαρχο Αθηναίων, επομένως...
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η συνεργασία μας είναι στενή και καθημερινή. Κάνουμε συνέχεια επιχειρήσεις. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει καμία χαλάρωση στο κέντρο της Αθήνας.

Υπάρχουν όμως κάποιες πολιτικές, σε σχέση με την κατασκευή των Κέντρων Κλειστής Φιλοξενίας για τους παράνομα διαμένοντες στη χώρα μας αλλοδαπούς, που είναι λογικό, αυτές οι πολιτικές, να μην μπορούν να προωθηθούν στο βαθμό που απαιτείται, από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Δημοσιογράφος: Βεβαίως όμως δεν είναι επαρκής η αστυνόμευση. Θα μπορούσε να γίνει πολύ καλύτερη. Τουλάχιστον τα παράπονα που δεχόμαστε κι εμείς εδώ στην εκπομπή είναι αρκετά.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το καλό μπορεί πάντα να γίνει καλύτερο. Σε κάθε περίπτωση, όμως τα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας δεν είναι απλώς αστυνομικά. Απαιτείται μια ολοκληρωμένη πολιτική. Πρωτίστως, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της παράνομης παραμονής των αλλοδαπών στη χώρα. Είναι μείζον θέμα οι χώροι φιλοξενίας, για μακρά παραμονή των αλλοδαπών, κατεπείγουσα η ανάγκη, να προχωρήσουν και είναι ένα από τα θέματα, τα οποία η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, κατά την προσωπική μου άποψη, θα πρέπει να προχωρήσει με πολύ έντονους ρυθμούς.
Θέλω όμως σε κάθε περίπτωση να σας διαβεβαιώσω ότι οι έλεγχοι, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Περιφέρεια, στην Πάτρα και όπου αλλού δημιουργούνται εντάσεις και προβλήματα είναι ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί και η Αστυνομία είναι παρούσα.