23/6/12

Όλοι στη Βέροια


Ολοκληρώθηκε   στη Βέροια η διημερίδα με θέμα: «Εντοπισμός και πάταξη των κερδών οργανωμένων εγκληματικών κυκλωμάτων εκμετάλλευσης και διακίνησης λαθρομεταναστών μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου»
Στη διημερίδα συμμετείχαν (32) στελέχη – εμπειρογνώμονες, από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ρουμανία & Βουλγαρία) καθώς και από τις χώρες της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, Αλβανία & Τουρκία
Ολοκληρώθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας της Αστυνομικής Ακαδημίας, στο Πανόραμα Βέροιας, το σεμινάριο (διημερίδα), που οργανώθηκε από την Υπηρεσία Οργανωμένου Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (S.O.C.A. – Serious Organised Crime Agency), σε συνεργασία με την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Θέμα του σεμιναρίου ήταν ο «Εντοπισμός και πάταξη των κερδών οργανωμένων εγκληματικών κυκλωμάτων εκμετάλλευσης και διακίνησης Λαθρομεταναστών μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις x ώρες της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου».
Στη διημερίδα συμμετείχαν (32) στελέχη – εμπειρογνώμονες σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος, σε σχέση με την παράνομη μετανάστευση και το οικονομικό έγκλημα, από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ρουμανία & Βουλγαρία) καθώς και από τις χώρες της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, Αλβανία & Τουρκία.
Τα πιστοποιητικά σπουδών επέδωσε ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας , συνεπικουρούμενος από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ταξίαρχο Νικόλαο Μάρκου, από το Διοικητή της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ταξίαρχο Κωνσταντίνο Κοντέλα και το Διοικητή της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βόρειας Ελλάδας Αστυνομικό Διευθυντή Γεώργιο Χατζηβασιλειάδη.
Στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση, προς τιμή των συμμετεχόντων στη διημερίδα, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης στην ομιλία του ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«…..Στη χώρα μας καταβάλλεται σοβαρή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της διακίνησης και εκμετάλλευσης των παράνομων μεταναστών. Για το σκοπό αυτό, με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναβαθμίσαμε σε μεγάλο βαθμό τόσο το επίπεδο φύλαξης των συνόρων μας με τεχνικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και τις δυνατότητες μας στη διαχείριση του υπάρχοντος μεταναστευτικού πληθυσμού που βρίσκεται στην Χώρα, με μέτρα όπως η βελτίωση του συστήματος παροχής ασύλου, η εντατικοποίηση της εφαρμογής των μέτρων εθελούσιων ή εξαναγκαστικών επιστροφών, η δημιουργία σύγχρονων κέντρων κλειστής φιλοξενίας κ.λπ.
Επίσης αναπτύσσουμε ουσιαστική επιχειρησιακή συνεργασία με τον οργανισμό FRONTEX και με τη Europol ανταλλάσουμε πλέον σε τακτικό επίπεδο ποιοτικότερες επιχειρησιακές πληροφορίες για περαιτέρω αξιοποίηση και από άλλα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Το πλέον αποτελεσματικό όμως μέτρο για τον περιορισμό της δράσης αυτών των εγκληματικών δικτύων είναι ο έγκαιρος εντοπισμός και η κατάσχεση των εγκληματικών τους εσόδων. Η διημερίδα που διοργανώθηκε στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βορείου Ελλάδος εδώ στη Βέροια, εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σύγχρονης στρατηγικής για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και ιδιαίτερα των δικτύων παράνομης μετανάστευσης.
Στρατηγική η οποία περιλαμβάνει:
  • Τη διεθνή συνεργασία στην ανταλλαγή πληροφοριών, στην τεχνογνωσία, στην εκπαίδευση, κ.ά.
  • Την ενδελεχή έρευνα με στόχο την πλήρη εξάρθρωση των εγκληματικών δικτύων και την παραπομπή στη δικαιοσύνη των υψηλόβαθμων στελεχών τους.
  • Τον εντοπισμό και την κατάσχεση των παράνομων εσόδων και των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν από τις παράνομες δραστηριότητες….
….Είναι πολύ σημαντικό στελέχη διωκτικών Αρχών από διαφορετικές χώρες να συμμετέχουν σε τέτοιες συναντήσεις, να ανταλλάσσουν γνώσεις και εμπειρίες με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην εξάρθρωση εγκληματικών δικτύων παράνομης μετανάστευσης και κατάσχεσης των παράνομων κερδών τους…..….Εκτιμώ ότι οι βέλτιστες πρακτικές που επισημάνθηκαν και καταγράφηκαν στα πρακτικά της διημερίδας θα αποτελέσουν οδηγό ως προς τις προτεραιότητες και τις μεθόδους έρευνας των διωκτικών αρχών για τον εντοπισμό παράνομων εγκληματικών κερδών.»
Ο Διοικητής της Σχολής αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες – εμπειρογνώμονες, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την γόνιμη και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της διημερίδας.