10/8/12

Τα σενάρια διαφυγής

 
Ανθρωποκυνηγητό σε Πάρο-Αντίπαρο για τους δολοφόνους
     
       
«Από την τράπεζα βγήκαν τρία άτομα που φορούσαν όλοι καπέλα με μαντήλι στο κεφάλι, μαύρα γυαλιά, λευκές μπλούζες και χακί παντελόνια - βερμούδα. Εμοιαζαν με τουρίστες. Ηταν ύψους 1,75 με 1,80 μ., με κανονικό σώμα και όχι φουσκωτοί. Φαίνονταν ηλικίας περίπου 30 ετών. Πήγαν να βγουν από την μάντρα που περιβάλλει την παλιά πόλη της Νάουσας, όπου βρίσκεται η πιάτσα ταξί. Εκεί τράβηξε από το χέρι έναν από τους ληστές ο συνάδελφος μου, ο Δημήτρης Μίχας και ένας από τους ληστές χωρίς να πει τίποτα γύρισε τον πυροβόλησε και τον σκότωσε. Οι ληστές μετά κατευθύνθηκαν προς το αυτοκίνητο τους που βρισκόταν λίγα μέτρα πιο πάνω, δίπλα από το μικρό ποταμάκι. Εκεί πυροβόλησαν και κατά του ιδιοκτήτη ενός φούρνου, που προσπάθησε να τους παρεμποδίσει, χωρίς ευτυχώς να τον τραυματίσουν. Δεν φαίνεται να κρατούσαν Καλάσνικοφ και τέτοια όπλα αλλά ασημένια πιστόλια 45άρια ή εννιάρια...».

Ετσι περιγράφει προς «Το Βήμα» αυτόπτης μάρτυρας τη στιγμή της ληστείας στην Alpha Bank και της εν ψυχρώ δολοφονίας του 53χρονου οδηγού ταξί, την Παρασκευή το πρωί, στη Νάουσα της Πάρου.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο οι τέσσερις δράστες - ένας είχε τον ρόλο τσιλιαδόρου - που αρπαξαν τελικά 45.000 ευρώ, να μην έφυγαν με ταχύπλοο προς Νάξο, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά, αλλά παραμένουν στην Πάρο και έχουν πιθανόν άλλο σχέδιο διαφυγής. Αλλωστε σκάφος που είχαν αρχικά συνδέσει με τους δράστες αποδείχθηκε ότι δεν σχετίζεται με την υπόθεση.

Ετσι στο νησί αλλά και στη γειτονική Αντίπαρο αναπτύσσεται τις τελευταίες ώρες νέος αστυνομικός κλοιός με έλεγχο των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, με μπλόκα στους δρόμους και ελέγχους του λιμενικού στις γύρω θαλάσσιες περιοχές, όπως περίπου είχε συμβεί και τις προηγούμενες ημέρες στην περίπτωση του «δράκου της Πάρου».

Εκτεταμένοι έλεγχοι γίνονται και στην περιοχή του Αμπελά, όπου βρέθηκε καμένο το ΙΧ που χρησιμοποίησαν οι δρααστες για την διαφυγή τους. Συμφωνα με ορισμένες αρχικές ενδείξεις το αυτοκίνητο φέρει πινακίδες κλεμμένες από την Αθήνα, όμως η έρευνα των αστυνομικών ως προς αυτό το σημείο συνεχίζεται και εξετάζεται ο αριθμός πλαισίου του αποτεφρωμένου οχήματος.

Ελεγχοι ακόμη γίνεται για να εντοπισθεί ο τρόπος άφιξης, τα τυχόν καταλύματα και οι κινήσεις των δραστών στην Πάρο. Παράλληλα ορισμένοι προληπτικοί έλεγχοι γίνονται και στη Νάξο αλλά και σ αλλα γειτονικά νησιά του Αιγαίου.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζουν πολλές ομοιότητες με τη ληστεία που έγινε στις 16 Ιουλίου σε υποκατάστημα της Alpha Bank που βρίσκεται στις Σπέτσες, με λεία περίπου 500.000 ευρώ. Και τότε οι δράστες ήταν τέσσερις, είχαν στόχο υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας, ενώ είχαν ακριβώς και την ίδια τουριστική περιβολή.

Ωστόσο στις δύο ληστείες υπάρχουν και σημαντικές διαφορές. Οι δράστες των Σπετσών έφεραν καλάσνικοφ. Επίσης υπάρχουν αναφορές για παρουσία στην ληστεία μιας γυναίκας, ενώ αντίθετα τέτοιες μαρτυρίες δεν υπήρξαν στην Πάρο. Επιπλέον οι δράστες όταν περικυκλώθηκαν στις Σπέτσες από πολίτες απέφυγαν να πυροβολήσουν και έχοντας ως «ασπίδα» δύο γυναίκες υπαλλήλους τράπηκαν σε φυγή με μοτοσυκλέττες και όχι ΙΧ. Τις μοτοσυκλέττες τις αφησαν σε παραλιακή περιοχή, χωρίς να τις κάψουν. Ακολούθως επιβάστηκαν σε ταχύπλοο σκάφος και εξαφανίστηκαν προς τις απέναντι ακτές. Λίγο αργότερα ιδιώτης ενημέρωσε το Λιμεναρχείο πως εντοπίστηκε ταχύπλοο να καίγεται στην παραλία Σαλάντι κοντά στο Πόρτο Χέλι.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίζονται την υπόθεση της Πάρου σημείωναν: «Στην περίπτωση των Σπετσών οι δράστες έφυγαν για περιοχή της χερσαίας Ελλάδας, όπου είναι πιο εύκολη η διαφυγή τους. Ομως να κατευθυνθούν από την Πάρο στην Νάξο δεν έχει κανένα νόημα γιατί και τότε πάλι εγκλωβισμένοι σε ενα νησί θα είναι, όπου υπάρχουν μικρότερα περιθώρια να κρυφτούν».

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είπαν ακόμη ότι και σε πολλές ληστείες που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην Αττική οι δράστες έχουν βάλει φωτιά στο όχημα διαφυγής τους.

Επιπλέον, τα ίδια στελέχη επισήμαιναν ότι το ίδιο υποκατάστημα της Alpha Bank στη Ναόυσα είχε γίνει στόχος ληστείας και το μεσημέρι της 24ης Φεβρουαρίου 2011 όταν δύο Αλβανοί ηλικίας 32 και 26 ετών με καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες, έχοντας στην κατοχή τους δύο απομιμήσεις όπλων και τρία τεμάχια φελιζόλ, τα οποία είχαν επεξεργαστεί ώστε να έχουν τη μορφή εκρηκτικών, εξανάγκασαν τους ταμίες να τους παραδώσουν περίπου 10.600 ευρώ. Οι δύο Αλβανοί συνελήφθησαν λίγη ώρα αργότερα στην περιοχή της Μάρπισσας. Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι δύο δράστες είχαν διαπράξει δύο ακόμη ληστείες σε υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στην Παροικιά Πάρου στις 17 Φεβρουαρίου 2011 καθώς και στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Νάουσα Πάρου στις 4 Ιανουαρίου του ίδιου χρόνου. [tovima]