13/4/13

Έκαναν άσκηση στην Αμυγδαλέζα

Πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διήμερο (10 & 11 Απριλίου), για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Πραγματική Άσκηση με την κωδική ονομασία «ΚΛΕΨΥΔΡΑ 2013», στις εγκαταστάσεις της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα Αττικής, υπό την οργάνωση και τον συντονισμό της Διεύθυνσης Χειρισμού Κρίσεων/Α.Ε.Α..
Σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση των 4ετών Δοκίμων Υπαστυνόμων στη διαχείριση περιστατικών, τα οποία απαιτούν την ανάπτυξη πόρων (προσωπικού – μέσων), σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, σύμφωνα με το Σύστημα Διαχείρισης Περιστατικών & Κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας «ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ».
Στο πλαίσιο αυτό οι 4ετείς Δόκιμοι Υπαστυνόμοι εκπαιδεύτηκαν στη διαχείριση προσομοιωμένων περιστατικών κλιμακούμενης δυσκολίας όπως: απειλητικά τηλεφωνήματα, έλεγχοι προσώπων και οχημάτων, αυτοκτονικό περιστατικό, ληστεία με ομηρεία κ.λπ.
Τους χώρους της άσκησης, κατά τη διάρκεια εξέλιξης των «σεναρίων»  – περιστατικών, επισκέφθηκε ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Σπυρίδων Παπασπύρου και ο Προϊστάμενος του Κλάδου Τάξης, Υποστράτηγος Ευθύμιος Λυγιδάκης. 
Επίσης, την άσκηση παρακολούθησαν 4ετείς σπουδαστές της Σχολής Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. 
Για τις ανάγκες της άσκησης εγκαταστάθηκε και λειτούργησε Κέντρο Επιχειρήσεων, οργανώθηκε και στελεχώθηκε πρότυπο Αστυνομικό Τμήμα, ενώ συμμετείχε ακόμα προσωπικό της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε), του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (Τ.Ε.Ε.Μ), εκπαιδευτές της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.), Αξιωματικοί διαπραγματευτές, Αξιωματικοί Ψυχολόγοι της Διεύθυνσης Υγειονομικού καθώς και προσωπικό & όχημα  του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι προσομοιωμένες ασκήσεις - εκπαιδεύσεις στις Σχολές, όλων των βαθμίδων της Αστυνομικής Ακαδημίας, αλλά και σε επιχειρησιακές μονάδες του Σώματος, αποτελούν σημαντική παράμετρο για την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.