25/4/13

Η δίκη των «Locos» στη Χίο



Μύηση… στα μυστικά και στον τρόπο δράσης της οργάνωσης έκανε ο διοικητής Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Χίου Γ. Κεβόπουλος. Ως βασικός μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη των λεγόμενων «Locos» ξετύλιξε το κουβάρι της δράσης των κατηγορουμένων.
Ο Γ. Κεβόπουλος υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι υπήρχε ηγετική ομάδα που δρούσε οργανωμένα, ενώ αναγνώρισε πως μεγάλος αριθμός κατηγορουμένων ήταν χρήστες.
Εξηγώντας για τον τρόπο δουλειάς τους σημείωσε ότι υπήρχαν πολλές κρυψώνες για τις ναρκωτικές ουσίες, κύρια ινδική κάνναβη αλλά και κοκαΐνη, ενώ μεγάλος αριθμός νεαρών εμπλέκονταν με την οργάνωση, και μάλιστα από το χώρο των σχολείων!
Ο Γ. Κεβόπουλος  επισήμανε ότι τον Αύγουστο του 2011 ζητήθηκε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για να μπορέσουν να εξαρθρώσουν την οργάνωση, που από το 2007 είχε αρχίσει να δραστηριοποιείται στη Χίο.
Η δράση την ίδια περίοδο μιας (και στη συνέχεια και 2ης  ) αλβανικής οργάνωσης που κύρια προμήθευε ναρκωτικά, άλλαξαν και τα δεδομένα στον τρόπο διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στο νησί.
Σημαντικό στοιχείο ότι τα απλά μέλη- βαποράκια πολλές φορές ναρκωτικών ουσιών- είχαν «τυφλή» πίστη στον αρχηγό της ομάδας και έκαναν ότι μπορούσαν για να κερδίσουν την εύνοια και προσοχή του, παίρνοντας πάνω τους για παράδειγμα την ευθύνη για μικροποσότητες χασίς όταν συλλαμβάνονταν.

 Υπερασπιστική γραμμή

Ένα στοιχείο στο οποίο προσπάθησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης ορισμένων κατηγορουμένων να στηριχτούν, ήταν το γεγονός ότι ακόμα και τα άτομα που φέρονται να είναι «υπαρχηγοί» στην οργάνωση, προπλήρωναν πολλές φορές τις ποσότητες ναρκωτικών που προμηθεύονταν από τον «αρχηγό».
Όπως επίσης ότι στις συλλήψεις που έγιναν οι δράστες είχαν μικρές ποσότητες ναρκωτικών ουσιών.
«Είναι πολλά τα 4 γραμμάρια κοκαΐνης», ρώτησε για παράδειγμα δικηγόρος για τον πελάτη του. «Εξαρτάται. για άλλους είναι πολλά’, σημείωσε ο κ. Κεβόπουλος, επιμένοντας ότι δεν δρούσε ο καθένας ξεχωριστά.
Μάλιστα χαρακτήρισε αυτή την ομάδα, σαν «αρκετά σκληρή’ και όχι ‘ομαδούλα ερασιτεχνική’, όπως χαρακτηριστικά έθεσε την ερώτηση συνήγορος υπεράσπισης.
Περνώντας στις μεμονωμένες περιπτώσεις κατηγορουμένων, η υπερασπιστική γραμμή κινήθηκε σχεδόν στο σύνολό της να αποδείξει ότι δρούσαν μόνοι τους άρα δεν συνιστούσαν εγκληματική οργάνωση και πως το έκαναν για τη δόση τους.
Σε ορισμένες δε περιπτώσεις προσπάθησαν να κερδίσουν τη συμπάθεια του δικαστηρίου με αναφορές στο ποιόν των οικογενειών των κατηγορουμένων.

Και αν κατά τη σχετική συνέντευξη τύπου της αστυνομίας, στις 9 Δεκεμβρίου του 2011 είχε γίνει προσπάθεια να μην τονιστεί πως πρόκειται για οικογένειες μονογονεϊκές, με οικονομικά προβλήματα, εντούτοις κατά το τριήμερο της ακροαματικής διαδικασίας είναι ένα στοιχείο που αναφέρεται κύρια από τους συνηγόρους υπεράσπισης.
Βέβαια ο Διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου, δείχνοντας το βάθος στο οποίο έχει απασχοληθεί με την υπόθεση, αναφέρθηκε και στον καθένα ξεχωριστά, για τις δυνατότητες που φαίνεται να έχουν σαν άτομα, το ότι ώρες έχει συζητήσει μαζί τους, ακόμα και εις βάρος των δικών του παιδιών και πέρα από το υπηρεσιακό καθήκον.

«Για τους πιο πολλούς από αυτούς έχω αφιερώσει πιο πολύ χρόνο από ότι έχω αφιερώσει στα παιδιά μου. Τους έχω μιλήσει, τους έχω συμβουλέψει, έχω καλέσει τους γονείς τους, κάποιοι μου έχουν δώσει το λόγο τους ότι δε θα ασχοληθούνε ξανά, μερικοί το προσπαθούν, άλλοι μπορεί να το καταφέρουν, άλλοι όχι. Δώστε τους μια δεύτερη ευκαιρία» είπε χαρακτηριστικά (όπως σημειώνεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΛΗΘΕΙΑ).

Ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει η δεύτερη ευκαιρία αφού πρόκειται και για πολύ νεαρά άτομα.

 Μάνες «κουράγιο»

 Βοήθεια από το δικαστήριο προκειμένου να καταφέρουν να ξεμπλέξουν τα παιδιά τους από τα δίχτυα των ναρκωτικών, ζήτησαν μητέρες κάποιων εκ των κατηγορουμένων, που μετά την εξέταση του Γ. Κεβόπουλου κατέθεσαν ως μάρτυρες στο δικαστήριο.