16/5/13

Για μια κορδέλα 4 χέρια

Πιο 'κει ρε παιδιά να κόψω και 'γω
 
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στα εγκαίνια του νέου Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στην Κέρκυρα
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας παραβρέθηκε στα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στην Κέρκυρα, όπου απηύθυνε χαιρετισμό.
Απευθυνόμενος στους καλεσμένους της εκδήλωσης ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη δήλωσε τα εξής:
«Ξεκινώντας θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω τον συνάδελφο Υπουργό κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, όπως και την Γενική Γραμματέα για την παρουσία τους εδώ. Αλλά και για το θετικό έργο το οποίο επιτελείτε, όχι μόνο στο συγκεκριμένο τομέα, με τη συγκεκριμένη δομή, αλλά και γενικά, κύριε Υπουργέ, στο Υπουργείο των Εσωτερικών.
Σε μια δυσκολότατη περίοδο, ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Αθανασίου, λόγω της βαθύτατης καταρχήν νομικής παιδείας, αλλά και της βαθύτατης αίσθησης της κοινωνικής πραγματικότητας, μέσα από την μακρά και σημαντική υπηρεσία του στο Δικαστικό Σώμα, προσφέρει σήμερα πολύ σημαντικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση και στον τόπο. Είναι σημαντικό ότι τον έχουμε κοντά μας.
Όπως επίσης, για τη χώρα είναι σημαντική η παρουσία στα πράγματα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου του κ. Γιάννη Τέντε, του οποίου μετά από ένα περίπου μήνα τελειώνει η θητεία. Ο κ. Τέντες υπηρέτησε την Ελληνική Δικαιοσύνη σε δύσκολους καιρούς και οφείλω να πω ότι την σταθεροποίησε στην κοινή συνείδηση, στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη.

Από εκεί και πέρα, για τη συγκεκριμένη δομή, εύχομαι να λειτουργήσει. Είναι πολύ σημαντική η ευχή που έδωσε η Γενική Γραμματέας Ισότητας να μην έχει πολλή δουλειά, αλλά από την άλλη θέλω να πω ότι ας μην ξεγελιόμαστε, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Πολλές φορές τέτοιες πρωτοβουλίες αντιμετωπίζονται με χαμόγελα από πολλούς από εμάς. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε, καταρχήν, ότι υπάρχει υπέδαφος στην ελληνική κοινωνία, το οποίο εκτρέφει αυτά τα φαινόμενα, τα οποία καλείται να θεραπεύσει η παρούσα δομή.
Αλλά και εκτός των άλλων, σε πιο μακρινό επίπεδο, θα μου επιτρέψετε να σας πω πως ό,τι ο Διαφωτισμός κατέκτησε και ό,τι η Ευρωπαϊκή κοινωνία θεωρεί δεδομένο, δεν είναι πλέον δεδομένο.
Λίγα χιλιόμετρα πέρα από τα ανατολικά σύνορα της πατρίδας μας υπάρχει ένα άλλο ρεύμα σκέψης, στο οποίο η γυναίκα δεν έχει τη θέση που ο Διαφωτισμός της έδωσε και πλέον στις δυτικές κοινωνίες θεωρείται αυτονόητος. Η μόρφωση, η ισότιμη παρουσία στη ζωή, η παρουσία στην κοινωνία, ακόμα και η αποκάλυψη των χαρακτηριστικών του προσώπου υπάρχουν κοινωνίες, με μεγάλες πληθυσμιακές μάζες, οι οποίες όχι απλώς δεν τις θεωρούν αυτονόητες, τις θεωρούν καταδικαστέες. Ο δυτικός πολιτισμός, λοιπόν, όπως χτίστηκε από το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, το χριστιανισμό και το Διαφωτισμό, οφείλει να δώσει μάχη για την επιβίωση των αξιών τις οποίες υπερασπίζει και οι οποίες πιστεύουμε ότι δημιουργούν για τον καθένα άνθρωπο, ανεξαρτήτως φύλου και καταγωγής, δυνατότητες για ένα καλύτερο μέλλον.
Θα ήθελα, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, κυρία Γραμματεύ, να σας συγχαρώ θερμά, να σας ευχαριστήσω ως Βουλευτής της Κέρκυρας και ως Κερκυραίος πολίτης για την πρωτοβουλία σας, για την εδώ παρουσία σας και να ευχηθώ στη δομή αυτή ό,τι καλό. Σας ευχαριστώ πολύ».
Μετά τη λήξη της εκδήλωσης απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου τόνισε τα εξής:
«Η δημιουργία δομών στην Κέρκυρα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, που δίνουν το στίγμα της Ελληνική Πολιτείας ως μία πολιτεία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα τα δικαιώματα των γυναικών, είναι ιδιαίτερα σπουδαίο γεγονός. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, αλλά και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, γιατί με την εδώ παρουσία τους υπογραμμίζουν ακριβώς το αυτονόητο. Ότι η Ελληνική Δημοκρατία, σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα και ενθαρρύνει οποιαδήποτε προσπάθεια κατατείνει στην επικράτησή τους».
Στα εγκαίνια απηύθυναν επίσης χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιάννης Τέντε, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου, ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Γιάννης Τρεπεκλής, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κα Βάσω Κόλλια, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας κ. Ιωάννης Βραδής και η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) κυρία Ιφιγένεια-Ξανθίππη Καρτσιώτου.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας που αφορά στην παροχή νομικών υπηρεσιών και νομικής βοήθειας σε γυναίκες θύματα βίας.