8/8/13

Φορτίο μαμούθ στη Λάρισα

 Δασμοί 1.820.000 ευρώ 
 http://www.astynomia.gr/images/stories//2013/photos13/08082013thessalialathraia1.jpg
 
 
 
Εξαρθρώθηκε πολυμελές κύκλωμα με διεθνή δράση που διακινούσε μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων, μετά από τον προχθεσινό εντοπισμό νταλίκας στα παλιά διόδια των Τεμπών.
Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν το προηγούμενο διήμερο (06 και 07-08-2013) από αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Λιβαδειάς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας, δύο μέλη του κυκλώματος.
Πρόκειται για δύο ημεδαπούς, ηλικίας 32 και 48 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της λαθρεμπορίας και της πλαστογραφίας σε βαθμό κακουργήματος, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη των υπολοίπων γνωστών καθώς και άγνωστων μέχρι στιγμής μελών.
Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, τις πρώτες πρωινές ώρες προχθές (06-08-2013), στα παλαιά διόδια Τεμπών (χ/θ 352,500), οι αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Λάρισας εντόπισαν νταλίκα με επικαθήμενο έμφορτο με κοντέινερ, την οποία και στάθμευσαν για έλεγχο. Ακολούθως, την οδήγησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λάρισας και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.), όπου κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το επικαθήμενο κοντέινερ ήταν σφραγισμένο με μολυβδοσφραγίδα.
Σε έλεγχο που ακολούθησε στο εσωτερικό του κοντέινερ, παρουσία τελωνειακού υπαλλήλου και μεικτού κλιμακίου της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών Λάρισας, βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα πίσω από φύλλα μονωτικού υλικού και κατασχέθηκαν (1.089) κιβώτια τα οποία περιείχαν (544.500) πακέτα τσιγάρων διαφόρων εταιρειών, χωρίς την ειδική ένσημη φορολογική ταινία, πάνω στα οποία υπήρχαν αυτοκόλλητα με φερόμενες χώρες προέλευσης τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και την Αίγυπτο.
Στην καμπίνα της νταλίκας, η οποία κατασχέθηκε, βρέθηκαν επιπλέον και κατασχέθηκαν:
  • το χρηματικό ποσό των (375) ευρώ,
  • τρία (3) κινητά τηλέφωνα,
  • μία (1) πινακίδα κυκλοφορίας αλλοδαπής Αρχής,
  • μία (1) πλαστική ειδική ταινία με αριθμό εξαγωγής και μία (1) μολυβδοσφραγίδα που χρησιμοποιείται για τη σφράγιση των εμπορευμάτων εξαγωγής,
  • ένα (1) μπλοκ τιμολογίων φορτωτικής με ασυμπλήρωτα φύλλα, το οποίο έφερε στη τελευταία του σελίδα αυτοκόλλητο θεώρησης εφορίας και
  • ένα (1) διάτρητο δελτίο αποστολής εμπορευμάτων, όπου ως εμπόρευμα εξαγωγής στη Βουλγαρία αναφέρεται «πάνελ εξυλασμένης πολυστερίνης»
Επιπλέον, χθες (07-08-2013) το μεσημέρι στη Λιβαδειά, εντοπίστηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Λιβαδειάς ο 48χρονος που αποτελεί δεύτερο μέλος του κυκλώματος.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 32χρονος οδηγός της νταλίκας, την (05-08-2013) το απόγευμα, σύμφωνα με εντολές που έλαβε από άλλο μέλος της οργάνωσης, ξεκίνησε από την Ελευσίνα από όπου παρέλαβε το προαναφερόμενο όχημα με το λαθραίο φορτίο προκειμένου να το μεταφέρει στη Σόφια της Βουλγαρίας.
Επιπλέον, προέκυψε ότι στην εγκληματική οργάνωση εμπλέκεται άγνωστος αριθμός ατόμων που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και διακίνηση λαθραίων τσιγάρων από το Κόσσοβο και την Αίγυπτο σε Ελλάδα και Βουλγαρία, καθώς και σε άγνωστο ακόμη αριθμό κρατών.
Σημειώνεται ότι οι διαφυγόντες δασμοί, φόροι και οι λοιπές επιβαρύνσεις των κατασχεθέντων τσιγάρων, σύμφωνα με κλιμάκια της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας που κατέφτασε στη Λάρισα καθώς και του τελωνείου, ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των 1.820.125,96 ευρώ.
Διερευνάται περαιτέρω η πολυσχιδής δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ο ακριβής τρόπος εισαγωγής, μεταφοράς και διακίνησης των λαθραίων τσιγάρων.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας και ακολούθως στον κ. Ανακριτή Λάρισας, προκειμένου να απολογηθούν.
Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των λοιπών μελών της οργάνωσης σε διάφορες πόλεις της χώρας.