4/10/13

Στην Amanpour του CNN ο Δένδιας

Οι υποδειγματικές ερωτήσεις της Πολεμικής Ανταποκρίτριας Christiane Amanpour του CNN Intermational


 
 
Christiane Amanpour: Κύριε Δένδια, καλωσορίσατε στην εκπομπή, σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας .
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Εγώ ευχαριστώ.
Christiane Amanpour: Λοιπόν, θέτω το ερώτημα, ποιος είναι ο λόγος που μόλις τώρα η κυβέρνησή σας λαμβάνει σοβαρά μέτρα για την καταστολή της Χρυσής Αυγής; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό που σας ώθησε να αναλάβετε δράση ήταν ένας θάνατος, ο φόνος ενός νεαρού έλληνα μουσικού.
Υπουργός: Δεν είναι αληθές ότι η κυβέρνηση έδρασε μόλις τώρα. Ήδη, οι δικαστικές αρχές έχουν στα χέρια τους 33 εγκληματικές υποθέσεις. Η αλλαγή αυτή τη στιγμή, η ουσιώδης αλλαγή, είναι ότι μετά τη δολοφονία του εκλιπόντος Παύλου Φύσσα, κατορθώσαμε να καταδείξουμε ολόκληρη την ιεραρχική κλίμακα, και με αυτόν τον τρόπο είχαμε τη δυνατότητα να υποβάλουμε μια έκθεση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την οποία τεκμηριώνεται, επαναλαμβάνω, για πρώτη φορά, ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση.
Christiane Amanpour: Πιστεύετε ότι αυτές οι καταγγελίες θα μπορέσουν να στηριχθούν; Ήδη κάποιοι αναρωτιούνται για τη νομιμότητα της κήρυξης ενός ολόκληρου κόμματος εκτός νόμου και την ποινική του δίωξη σαν να αποτελεί μαφιόζικη οργάνωση, ενώ κάποιοι ανησυχούν επίσης μήπως όλο αυτό γυρίσει «μπούμερανγκ» και καλλιεργηθεί μεγαλύτερη συμπάθεια στο πρόσωπό τους.
Υπουργός : Η γραμμή μας είναι ξεκάθαρη. Έχει καθοριστεί από τον Πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά. Εμείς απλώς ζητάμε από το δικαστικό σώμα να εφαρμόσει τον νόμο. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Η Ελλάδα έχει Σύνταγμα, η Ελλάδα διαθέτει ένα δικαστικό σύστημα ευρωπαϊκών προδιαγραφών και η έκθεση που υποβλήθηκε από την κυβέρνηση και υπογράφηκε από εμένα προσωπικά ζητά από το δικαστικό σώμα να εφαρμόσει τον νόμο.
Christiane Amanpour: Θέλω να σας παρουσιάσω ένα γράφημα που δείχνει κάποιες ανησυχητικές εξελίξεις. Οι ρατσιστικές επιθέσεις αυξήθηκαν κατά 20% στην Ελλάδα μέσα στο 2012 και στο σύνολο ήταν 144, ενώ τα ίδια στοιχεία λένε ότι ήδη φέτος έχουν γίνει 104 επιθέσεις. Έτσι έχει η κατάσταση λοιπόν. Είναι μια άσχημη και επικίνδυνη κατάσταση. Θα ήθελα να σας προβάλλω, κύριε Υπουργέ, ένα βίντεο που απέκτησε το CNN , που αφορά μια επίθεση που έγινε στον χώρο της τανζανικής κοινότητας στο κέντρο της Αθήνας.
(ΠΡΟΒΟΛΗ VIDEO )
Christiane Amanpour: Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω αν βλέπετε το βίντεο είναι όμως ο αρχηγός της τανζανικής κοινότητας, ο οποίος λέει ότι την ώρα που μια ομάδα ανθρώπων επιτίθετο στο κέντρο τους, η αστυνομία παρακολουθούσε άπραγη. Και υπάρχουν κάποιοι που έχουν κατηγορήσει την αστυνομία στο παρελθόν ότι έχει επιτρέψει τέτοιου είδους επιθέσεις ή ακόμα ότι έχει και συμμετοχή σε αυτές. Τι κάνετε για να ξεριζώσετε αυτό το φαινόμενο και συμφωνείτε με την κατηγορία αυτή;
Υπουργός: Αυτό που κάνουμε είναι ότι έχουμε διατάξει μια ευρείας κλίμακας έρευνα από το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Και ήδη αυτή η έρευνα έχει αποδώσει καρπούς. Πιστεύω ότι εννιά ή δέκα υποθέσεις είναι ήδη ενώπιον του δικαστικού σώματος. Και επιτρέψτε μου να πω ότι είμαστε ανυποχώρητοι στον στόχο μας να καθαρίσουμε την Ελληνική Αστυνομία από κάθε ίχνος ρατσισμού.
Christiane Amanpour: Πιστεύετε λοιπόν ότι θα προχωρήσει το θέμα; Σας ακούω που λέτε ότι υπάρχουν πολλές υποθέσεις, ότι το δικαστικό σώμα έχει λάβει εντολές να ερευνήσει και ότι θα συνεχίσετε, όπως και ότι προφανώς ο Πρωθυπουργός ήταν πάρα πολύ ξεκάθαρος ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανεχθεί υποστηρικτές του Χίτλερ και των Ναζί. Όμως διαθέτουν έδρες μέσα στο Κοινοβούλιο, κύριε Υπουργέ. Αυτό σας ανησυχεί; Διότι όπως είπε και κάποιος δημοσιογράφος, οι συνθήκες που ανέδειξαν αυτούς τους ανθρώπους, δηλαδή η ανεργία, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, η αντιπάθεια προς τη μετανάστευση, όλα αυτά ισχύουν ακόμα, αυτές οι συνθήκες.
Υπουργός: Υπό μία έννοια έχετε δίκιο. Όμως και πάλι, επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι πρώτον, ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος. Θα προχωρήσουμε όσο χρειαστεί. Ναι, οι συνθήκες αυτές ισχύουν, υπάρχει ανεργία και υπάρχει και οικονομική κρίση. Ο ελληνικός λαός, η ελληνική κοινωνία, δέχεται μεγάλη πίεση. Όμως αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία και δεν θα γίνει αποδεκτό ως δικαιολογία για την επανεμφάνιση του φαινομένου των νεοναζί. Ο νεοναζισμός είναι απολύτως απαράδεκτος. Η ελληνική κοινωνία είναι μια ανοιχτή κοινωνία, μια κοσμοπολίτικη κοινωνία. Θα αντιμετωπίσουμε το οικονομικό μας πρόβλημα, θα βγούμε εν καιρώ από την κρίση και ταυτόχρονα θα προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Επιτρέψτε μου να επαναλάβω και πάλι ότι ο νεοναζισμός είναι απολύτως απαράδεκτος σε αυτή τη χώρα.
Christiane Amanpour: Σας ακούω πολύ καλά και προφανώς πολλοί άνθρωποι που βλέπουν αυτή τη βία, όχι μόνο στη χώρα σας, αλλά και σε άλλα μέρη της κεντρικής Ευρώπης, έχουν ανησυχήσει. Ποια είναι η άποψή σας για το ότι οι μετανάστες δεν αισθάνονται ασφάλεια στη χώρα σας; Τι μπορείτε να κάνετε για να τους προστατεύσετε, πέραν αυτού που κάνετε τώρα, της καταστολής της Χρυσής Αυγής, αλλά γενικότερα;
Υπουργός: Καταρχάς, έχουμε καθιερώσει ένα πλήρες σύστημα, ένα σύγχρονο σύστημα, επιτρέψτε μου να πω ότι είναι το πιο σύγχρονο σύστημα στην Ευρώπη, για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Πρώτα απ’ όλα, έχουμε δημιουργήσει μια νέα υπηρεσία ασύλου, έχουμε δημιουργήσει μια νέα υπηρεσία υποδοχής. Μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο οποίος εδρεύει στη Γενεύη έχουμε δημιουργήσει ένα πλήρες σύστημα επιστροφών, εθελούσιων επιστροφών. Και από την άλλη πλευρά, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε αυτούς τους άτυχους ανθρώπους. Όμως, σας παρακαλώ, θα ήθελα να είμαι ξεκάθαρος και για κάτι άλλο. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορά της, η Ελλάδα αποτελεί ευρωπαϊκή χώρα και η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει το κομβικό σημείο απ’ όπου οι παράνομοι μετανάστες θέλουν απλώς να περάσουν για να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό είναι κάτι επίσης απαράδεκτο .
Christiane Amanpour: Και τέλος, ανησυχείτε για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα δημιουργήσουν οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής στα μέτρα καταστολής που παίρνετε;
Υπουργός: Όχι, δεν ανησυχώ, για έναν απλό λόγο. Επειδή πιστεύω ότι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχουν την πλήρη υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή λόγω των καταστάσεων που αναφέρατε νωρίτερα. Ανεργία και οικονομική κρίση. Από την άλλη πλευρά όμως, καταφέραμε να φανερώσουμε στην ελληνική κοινωνία την αληθινή φύση του κόμματος αυτού, το οποίο όπως είπα και πριν αποτελεί εγκληματική οργάνωση. Και πιστεύω ότι οι υποστηρικτές του κόμματος αυτού θα μειωθούν κατά πολύ, όταν η αλήθεια γίνει εμφανής στην ελληνική κοινωνία.
Christiane Amanpour: Σας ευχόμαστε καλή τύχη, κύριε Υπουργέ, και σας ευχαριστούμε πολύ που ήσασταν κοντά μας απόψε.
Υπουργός: Σας ευχαριστώ.