2/11/13

... Χτύπησαν ναρκωεμπόρους στην Κέρκυρα

Η δομή της Αλβανικής Μαφίας

Εξαρθρώθηκαν δύο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις οι οποίες δραστηριοποιούνταν τα τελευταία χρόνια, στη συστηματική διακίνηση κυρίως ναρκωτικών στην Κέρκυρα
O κεντρικός πυρήνας των οργανώσεων αποτελείται από τέσσερα (4) ηγετικά στελέχη (δύο σε κάθε οργάνωση) -3 ημεδαπούς και 1 αλλοδαπό Αλβανικής καταγωγής- και δεκαοκτώ (18) βασικά εκτελεστικά μέλη -13 ημεδαπούς και 5 υπηκόους Αλβανίας, ενώ εμπλέκονται συνολικά, ακόμη πενήντα εννέα (59) άτομα
Συνελήφθησαν, κατά την διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Κέρκυρας, που πραγματοποίησε τις πολύμηνες έρευνες, εννέα (9) κεντρικά στελέχη των οργανώσεων, μεταξύ των οποίων οι δύο αρχηγοί της μιας οργάνωσης
Σημειώνεται ότι τα ηγετικά στελέχη της άλλης οργάνωσης είχαν συλληφθεί και προφυλακιστεί για κατοχή κοκαΐνης, κάνναβης, ηρωίνης και όπλων πριν από ένα μήνα περίπου και όπως προέκυψε εξακολουθούσαν να συντονίζουν τη δράση των υπολοίπων μελών
Τα κέρδη των δύο οργανώσεων εκτιμάται ότι αγγίζουν το 1.500.000 ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι από το 2011 διακινήθηκαν συνολικά πάνω από 12 κιλά ηρωίνης και 150 κιλά κάνναβης
Εξαρθρώθηκαν ύστερα από συστηματική πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Κέρκυρας, που διοικεί ο Αστυνόμος Θωμαΐδης,  δύο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες αποτελούσαν οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών στο νησί της Κέρκυρας.
Οι εξαρθρώσεις αυτές είναι συνέχεια των διαδοχικών συλλήψεων ατόμων και του εντοπισμού επιμέρους ομάδων, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες «σκληρών ναρκωτικών», το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Κέρκυρα.
Από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών ταυτοποιήθηκε ο κεντρικός και καθοδηγητικός ρόλος των ηγετικών στελεχών, η εσωτερική δομή και η ιεραρχική σχέση των μελών, καθώς και ο περιφερειακός ρόλος των υπολοίπων μελών, δύο επιμέρους δομημένων οργανώσεων διακίνησης ναρκωτικών.
Παράλληλα συστηματοποιήθηκε ο τρόπος δράσης τους και η μεθοδολογία εισαγωγής στην Κέρκυρα ναρκωτικών, από την Αλβανία και την Αθήνα, καθώς και η μετέπειτα διάθεσή τους στην τοπική «αγορά».
Στην κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε, εμπλέκονται συνολικά ογδόντα ένας (81) ημεδαποί και αλλοδαποί, τους οποίους, κατά περίπτωση και ανάλογα με το ρόλο τους, βαρύνουν οι κατηγορίες της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, της αγοράς ναρκωτικών ουσιών, της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), καθώς και της εκβίασης.
Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και αξιολογήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι οι δύο οργανώσεις ξεκίνησαν τη συστηματική τους δράση από το 2011 και δραστηριοποιούνταν σε διάφορες περιοχές της Κέρκυρας, έχοντας ως βάση τους το βόρειο τμήμα του νησιού. Διακινούσαν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης, κάνναβης, όπλων, καθώς και της νεοεμφανιζόμενης ουσίας MDNA (μεθαμφεταμίνη), ενώ το εκτιμώμενο κέρδος από την παράνομη δράση τους υπολογίζεται ότι αγγίζει το 1.500.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, οι δύο οργανώσεις, ακολουθούσαν ως προς τη δομή, τη λειτουργία και τη συγκρότηση τους, ιεραρχική σχέση, η οποία αποτελείται από τα ηγετικά στελέχη (αρχηγούς), τους βασικούς λειτουργικούς «βραχίονες» αγοραστές-μεταφορείς-διακινητές, καθώς και τους τελικούς αποδέκτες - πελάτες. Επιπλέον, δύο από τα βασικά στελέχη εμφανίζονται και στις δύο οργανώσεις, αποτελώντας τους συνδετικούς κρίκους.
Η βασική λειτουργία της δράσης των οργανώσεων στηρίζεται στην καθοδήγηση και το συντονισμό τους από τα διευθυντικά στελέχη και στην συνέχεια την εφαρμογή και υλοποίηση των κατευθύνσεων από τα κεντρικά μέλη.
Πιο αναλυτικά, η πρώτη οργάνωση αποτελούμενη από δύο (2) ηγετικά στελέχη, ημεδαπούς 26 και 56 ετών, εννέα (9) κεντρικά στελέχη, τέσσερις (4) απλούς συνεργούς (ηλικίας από 18 έως 32 ετών) και σαράντα ένα (41) βασικούς αγοραστές, εμφανίζει από το 2011 διαπιστωμένη συστηματική δράση, έχοντας στο ενεργητικό της διακινήσει περισσότερα από 12 κιλά ηρωίνης με κέρδη που αγγίζουν τις 700.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι τα δύο ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, καθώς και ένα από τα κεντρικά μέλη, είχαν συλληφθεί στις 03.10.2013 από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης.
 Στην οικία του 56χρονου «αρχηγού», τότε είχαν κατασχεθεί μεταξύ άλλων, ένα πιστόλι μπρελόκ, ένα πιστόλι, καθώς επίσης 352 γραμμάρια κοκαΐνης και 3,5 κιλά κάνναβης σε 44 συσκευασίες.
Για την υπόθεση αυτή οι συλληφθέντες είχαν προφυλακιστεί και όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε συνέχιζαν να συντονίζουν και να δίνουν κατευθύνσεις στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.
Η δεύτερη οργάνωση είχε ως διευθυντικά στελέχη έναν 26χρονο υπήκοο Αλβανίας και έναν 25χρονο ημεδαπό, ενώ τον λειτουργικό της πυρήνα αποτελούσαν πέντε (5) ημεδαποί (ηλικίας από 22 έως 28 ετών) και δεκαοχτώ (18) βασικοί αγοραστές με περιφερειακό ρόλο. Υπολογίζεται ότι από το 2011 διακίνησαν περισσότερα από 150 κιλά κάνναβης, με κέρδη που ξεπερνούν τις 750.000 ευρώ, καθώς και μεγάλες ποσότητες ηρωίνης.
Από τους εμπλεκομένους, συνελήφθησαν το τελευταίο διήμερο (31.10 και 01.11.2013) στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών στην Κέρκυρα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 40 αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας, συνολικά εννέα (9) άτομα (οκτώ ημεδαποί και ένας υπήκοος Αλβανίας), ηλικίας από 18 έως 28 ετών.
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν εννέα παράλληλες κατ’ οίκον έρευνες, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητες ηρωίνης και κάνναβης, καθώς και χρήματα.
Οι παραπάνω συλληφθέντες αποτελούν σχεδόν το σύνολο της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι δύο αρχηγοί (ο 26χρονος Αλβανός και ο 25χρονος ημεδαπός) και τέσσερα μέλη από τον βασικό της πυρήνα, ενώ συνελήφθησαν και τρία από τα βασικά μέλη της πρώτης οργάνωσης.
Στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναπτύσσεται συνεργασία με τις αρμόδιες Κρατικές Οικονομικές Υπηρεσίες, προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας των δύο εγκληματικών οργανώσεων.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Ανακριτή Κέρκυρας, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό και των υπολοίπων εμπλεκόμενων στην υπόθεση συνεχίζονται.