5/4/14

Οι ... κλώνοι τραβούσαν και κόκα

Θεσσαλονίκη: Από Αυστραλία και Χονγκ Κονγκ οι 4 δράστες
Την εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούνταν στην υφαρπαγή δεδομένων πιστωτικών καρτών, στην κατάρτιση καρτών κλώνων και στη συνακόλουθη χρήση αυτών στην αγορά καταναλωτικών ειδών και υπηρεσιών, πέτυχαν αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών, συνελήφθησαν για την υπόθεση, βραδινές ώρες τρία (3) μέλη του κυκλώματος και συγκεκριμένα, δύο υπήκοοι Αυστραλίας ηλικίας 35 και 28 ετών και 24χρονος αλλοδαπός υπήκοος Χονγκ Κονγκ.
Σε βάρος των εμπλεκομένων, σχηματίζεται δικογραφία για «Σύσταση Συμμορίας», «Απάτη», «Πλαστογραφία», «Υπεξαίρεση» και παραβάσεις των Νόμων «Περί ναρκωτικών» και «Περί προσωπικών δεδομένων».
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες, μέσω παράνομης πρόσβασης σε υπολογιστικά συστήματα ξενοδοχείου του εξωτερικού, προμηθεύονταν δεδομένα πιστωτικών καρτών, τα οποία ανήκαν στην πλειοψηφία τους, σε πολίτες της Αυστραλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Επίσης, υπέκλεπταν πληροφορίες από εταιρείες σύναψης δανειακών συμβάσεων της Αυστραλίας, τις οποίες χρησιμοποιούσαν για την κατάρτιση πλαστών πιστωτικών καρτών, στο όνομα ανυποψίαστων πολιτών.
Τις κάρτες-κλώνους, τις χρησιμοποιούσαν σε διάφορες χώρες, αλλά και μέσω διαδικτύου, για αγορές καταναλωτικών ειδών, υπηρεσιών και για τη γενικότερη εξασφάλιση πολυτελών συνθηκών διαβίωσης.
Σημειώνεται ότι, με τη χρήση πλαστών πιστωτικών καρτών, οι δράστες διέμεναν το τελευταίο τριήμερο, σε πολυτελή ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, ενώ είχαν ενοικιάσει και υπεξαιρέσει από χώρες της Ευρώπης, δύο πολυτελή Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα οποία εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε κλειστό χώρο στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στα δωμάτια του ξενοδοχείου όπου διέμεναν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • (2,5) γραμμάρια κοκαΐνη,
  • (3) ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
  • (2) ταμπλέτες (tablet pc),
  • (11) κινητά τηλέφωνα και (31) κάρτες SIM ,
  • Πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα (διαβατήριο, ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης)
  • (2) ρολόγια μεγάλης χρηματικής αξίας,
  • (3) φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων και
  • Πλήθος αρχείων υποκλαπέντων δεδομένων πιστωτικών καρτών.
Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εξακριβωθεί το εύρος της δράσης τους.
Οι συλληφθέντες , με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.