17/5/14

Έναρξη συναγερμού ...



 
 
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη και από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο ΠΣ κ. Βασίλειο Παπαγεωργίου, επισκέφθηκε την Πέμπτη 15 Μαΐου 2014, τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια της Σκύρου, της Σκοπέλου και της Σκιάθου.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκαν κατά τόπους συσκέψεις με τους Διοικητές των Πυροσβεστικών και Αστυνομικών Υπηρεσιών, όπως και συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης με αντικείμενο τα ζητήματα πυρόσβεσης και δημόσιας ασφάλειας ενόψει της τουριστικής περιόδου.
Κατά την επίσκεψή του στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Σκύρου ο Δημάρχος Σκύρου, κ. Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες του νησιού σε σχέση με την αντιπυρική προστασία και υπογράμμισε την άψογη συνεργασία με τα στελέχη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου, τονίζοντας ότι επιτελούν το καθήκον τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο δήμαρχος ενημέρωσε επίσης για την πρόοδο των εργασιών (έχουν ολοκληρωθεί κατά 80%) της μετεγκατάστασης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου σε νέο χώρο, σε κομβικό σημείο κοντά στο λιμάνι του νησιού, ο οποίος έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο.
Ο Υπουργός από την πλευρά του τόνισε ότι δεν είναι εύκολο το έργο των δυνάμεων του ΠΣ, καθώς υπάρχουν ελλείψεις σε μέσα και ανεπαρκής αριθμός στελεχών. Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «φέτος ο στόλος των εναερίων μέσων είναι ένα χρόνο πιο παλιός. Η κοινωνία περιμένει πια από σας να ξεπεράσετε τον πήχη που μόνοι σας βάλατε τον προηγούμενο χρόνο. Θυμάται το περσινό καλοκαίρι που αυτό που καταφέρατε ήταν εξαιρετικό.
Και πρέπει να της το ξαναδώσετε. Αυτό περιμένει από σας. Και δεν είναι εύκολο. Το καταλαβαίνω. Αλλά αυτή είναι η υποχρέωσή μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Και επίσης η κοινωνία δεν έχει αντοχές πια. Αλλιώς ήταν τα πράγματα όταν ήταν γεμάτες οι τσέπες. Τώρα τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Η κοινωνία δεν αντέχει απώλειες περιουσίας. Πόσο μάλλον απώλειες ζωές. Σας παρακαλώ πάρα πολύ να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε».
Ο κ. Δένδιας ζήτησε και από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας να κάνει το καλύτερο δυνατό, ενώ εξήρε τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, όπως επιβεβαιώθηκε και από τα στατιστικά στοιχεία του πρώτου τετραμήνου του 2014. «Έχετε κάνει με συνεχώς λιγότερα μέσα, χρήματα και προσωπικό εξαιρετικά πράγματα στη χώρα. Ανακοινώσαμε σήμερα τους δείκτες εγκληματικότητας τετραμήνου. Ήταν 30% κάτω. Με παλιά περιπολικά, με όλα τα προβλήματα απέναντί μας. Με οικονομική κρίση. Με εισερχόμενη εγκληματικότητα. Με το μεταναστευτικό στην πλάτη μας. Και όμως καταφέρατε να μειώσετε την εγκληματικότητα. Εάν δείτε δε τη μείωση από το 2010 και το 2011 που ήταν χρόνια αιχμής, η μείωση ήταν εκπληκτική. Έχετε καταφέρει εξαιρετικά πράγματα αλλά η κοινωνία περιμένει από εσάς παραπάνω. Και ήρθα εδώ να σας παρακαλέσω να της δώσουμε αυτό το παραπάνω» τόνισε ο Υπουργός.
Επόμενος σταθμός ήταν το νησί της Σκοπέλου όπου ο Υπουργός επισκέφθηκε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του νησιού, παρουσία του Δημάρχου κ. Γιώργου Μιχελή και του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος του νησιού. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην εξαιρετική υποστήριξη που έχει ο Δήμος τόσο από τα στελέχη του ΠΣ όσο και από την Περιφέρεια. Δήλωσε ακόμη ότι πρόκειται για δύσκολο στην πυρόσβεση νησί, με 70% δάσος.
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδιας επισήμανε μεταξύ άλλων: «Καταλαβαίνω τις δυσκολίες που υπάρχουν, όπως είδα και το νησί από αέρος. Είδα και τα σημάδια της πυρκαγιάς πάνω στο βουνό. Εδώ προφανώς άμα πιάσει φωτιά δεν "παίζουμε". Όπως καλά ξέρετε η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Είμαστε υποχρεωμένοι να επιχειρούμε με λιγότερα μέσα, λιγότερα εναέρια, με λιγότερα χρήματα, με λιγότερες δυνατότητες. Είμαστε στη διάθεσή σας σε ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε. Ιδίως εδώ. Ο Θεός να βοηθήσει, εάν με αυτή τη βλάστηση κάτι μας ξεφύγει».
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε μέσα σε δύσκολους καιρούς, να ανανεωθεί ο εξοπλισμός του Πυροσβεστικού Σώματος. Σύντομα θα αρχίσετε να βλέπετε τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας -που ξεκίνησε σχεδόν πριν από δύο χρόνια- με την παραλαβή τουλάχιστον 252 νέων οχημάτων. Έχουμε την ελπίδα ότι μετά από δύο ματαιώσεις ο φετινός διαγωνισμός των ελαστικών θα ευοδωθεί τουλάχιστον κατά τα 3/4. Καταβάλει και ο Υπουργός και το Υπουργείο και ο Αρχηγός κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να "πιεστεί" η Γενική Γραμματεία Εμπορίου να τελειώσουν οι διαγωνισμοί που αφορούν στον ατομικό εξοπλισμό σας και τον εξοπλισμό ασφαλείας».
Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος ΠΣ κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου δήλωσε ότι «ο μηχανισμός προσπαθεί να κάνει το καλύτερο. "Τεντώνεται" στην κυριολεξία. Και έρχεται ένας και δεν προσέχει και γίνεται το κακό. Με συνθήκες ιδιαίτερες, που πάντα είναι δύσκολες στα νησιά, με αέρα δυνατό. Πιστεύω ότι κι εσείς σαν Δήμος ξέρετε το δείκτη επικινδυνότητας που βγαίνει κάθε μέρα. Ξέρουμε τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα. Είμαστε προετοιμασμένοι. Αυτό που μένει είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου. Να γλιτώσουμε την αμέλεια».
Η επίσκεψη του κ. Υπουργού στις Σποράδες ολοκληρώθηκε με την Σκιάθο, όπου μετέβη στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του νησιού, παρουσία του Δημάρχου κ. Νικόλαου Πλωμαρίτη, του Περιφερειακού Διευθυντή Τάξης Θεσσαλίας, Υποστράτηγου Γεώργιου Σουγλιέρη, του Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας, Αρχιπύραρχου Νικόλαου Μιχαλάκη, του Αστυνομικού Διευθυντή Τάξης Μαγνησίας, Ταξίαρχου Νικόλαου Γιαννέλου και του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Σκιάθου.
Μιλώντας στους άνδρες και στις γυναίκες του ΠΣ ο κ. Υπουργός ανέφερε:
«Το 2013, κάνατε μια εξαιρετική δουλειά. Με λιγότερα μέσα, με λιγότερα χρήματα καταφέρατε και περιορίσατε τις ζημιές από τις πυρκαγιές στο 50%, το οποίο ήταν ασύλληπτο. Βοηθηθήκατε με μερικές έξυπνες κινήσεις που έγιναν κεντρικά. Για παράδειγμα δεν πετάγανε τα ελικόπτερα γιατί δεν είχαμε διαθέσει 70.000 ευρώ για τα διπλώματα των πιλότων. Οι μοτοσικλέτες του Σώματος, που δεν τις χρησιμοποιούσαμε, τις είχαμε παρατήσει, βοήθησαν πάρα πολύ με τις περιπολίες. Η συνεργασία με την Αστυνομία. Το έγκαιρο κλείσιμο των δασών κάθε φορά που ανέβαινε ο δείκτης (κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς) στο 4 και στο 5. Αλλά πάνω και πέρα από όλα οφείλεται στο φιλότιμο το δικό σας και στην προσπάθεια που κάνατε. Ποιό είναι το πρόβλημα τώρα; Ότι φέτος ξεκινάτε από έναν πάρα πολύ υψηλό πήχη. Γιατί η κοινωνία δεν περιμένει τίποτα λιγότερο από εσάς. Περιμένει τουλάχιστον το ίδιο και ελαφρώς καλύτερο. Και επειδή είμαστε μέσα σε μία οικονομική κρίση -τώρα αρχίζουμε να ξεφεύγουμε- η κοινωνία δεν έχει περιθώριο ανοχής. Δεν έχει δυνατότητα να χάνει την περιουσία της. Δεν αντέχουν οι άνθρωποι κάτι τέτοιο. Και βασίζονται σε εσάς.
Και πρέπει να σας πω γιατί πρέπει να σας μιλάω ειλικρινά, ότι η κατάσταση με τα εναέρια (μέσα πυρόσβεσης) είναι χειρότερη από πέρυσι. Έχουμε λιγότερα και παλιότερα, κατά έναν χρόνο, μέσα. Που σημαίνει ότι περιμένουμε ακόμα περισσότερα από εσάς. Έχετε τη βοήθεια της Αστυνομίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά στην πραγματικότητα βασιζόμαστε σε εσάς. Στο φιλότιμό σας, στην έγκαιρη ειδοποίηση. Ιδίως σε ένα τόσο όμορφο μέρος και τόσο κατάφυτο όσο η Σκιάθος, αν πιάσει φωτιά, ή τη μαζεύουμε γρήγορα ή αλλιώς μας έφυγε και μετά βρίσκουμε αποκαΐδια. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε τη δική σας προσοχή.
Παρακαλώ και την Αστυνομία, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ιδίως στις τουριστικές περιοχές που κρίνεται και η εικόνα μας σαν χώρα στο εξωτερικό, να κάνετε ό,τι μπορείτε. Ξέρω ότι το προσωπικό δεν επαρκεί. Ξέρω την κατάσταση και καταλαβαίνω. Με την αναδιοργάνωση θα έχουμε εξοικονομήσεις κλίμακας προσωπικού και θα μπορέσουμε στο μέλλον, μέσα σε μια διετία, να έχουμε αναδιατάξει τις δυνάμεις μας, να τις έχουμε κάνει πιο ευέλικτες και να μπορούμε να ρυθμίζουμε και αυτά τα θέματα. Αλλά στη σεζόν που έρχεται αυτό δεν θα έχει γίνει. Χρειάζεται λοιπόν πάλι φιλότιμο, για να μπορέσετε να ανταποκριθείτε. Επιμένω όμως ότι αυτά τα δύο χρόνια τα έχετε καταφέρει εξαιρετικά. Θέλω επίσης να παρακαλέσω την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη βοήθεια και τη συνεργασία της. Να μαζευτούμε όλοι μαζί να κάνουμε ό,τι μπορούμε, να φέρουμε το αποτέλεσμα ».
Στην παρέμβασή του, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «η ηγεσία του Υπουργείου, ο Υπουργός και όλοι μας, προσπαθούμε, κατανοώντας τους δύσκολους καιρούς να απορροφήσουμε τουλάχιστον, όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το λεγόμενο ΕΣΠΑ. Έτσι λοιπόν, φτάσαμε στο σημείο, με μία προσπάθεια που είχε ξεκινήσει μόλις ενάμισι-δύο χρόνια πριν, να έχουμε συμβασιοποιήσει όλους τους διαγωνισμούς που αφορούν σε προμήθειες μηχανολογικού εξοπλισμού, δηλαδή αυτοκίνητα, με συνέπεια εντός των επομένων μηνών το Πυροσβεστικό Σώμα να έχει ανανεώσει το στόλο του κατά 12%-14% σε σύγκριση με το παρελθόν. Το δεύτερο έχει να κάνει με το μόνιμο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Σώμα, με την προμήθεια των ελαστικών, η οποία έχει να γίνει από το 2008. Είμαστε σε καλό σημείο διεξαγωγής του τρίτου διαγωνισμού και ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά δεν θα είναι άγονος και σύντομα, εντός της φετινής αντιπυρικής περιόδου, θα ενισχυθεί ο εξοπλισμός του Σώματος με τα ελαστικά που τόσο μας λείπουν. Τρίτον, να σας διαβεβαιώσουμε ότι και ο υπουργός και όλοι μας, καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να τελειώνουμε με τους διαγωνισμούς που αφορούν στον ατομικό σας εξοπλισμό, πιέζοντας τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου -γιατί εκεί διεξάγονται οι διαγωνισμοί αυτοί- έτσι ώστε να πάρει το Σώμα τουλάχιστον 18.000 στολές συνολικά. Πιστεύω ότι το ΠΣ και τα στελέχη του και φέτος με τον ίδιο επαγγελματισμό και το ίδιο ήθος θα κάνουν τη δουλειά τους».