16/5/14

Σακάτευαν ηλικιωμένους

Τα σύνεργά τους
 
 
 
Μέλη εγκληματικής ομάδας  διέπρατταν ένοπλες ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, εντός των οικιών τους.
Κύριο χαρακτηριστικό της δράσης τους, που προσδίδει και ιδιαίτερη απαξία στην εγκληματική τους συμπεριφορά, είναι η χρήση «σκληρής» σωματικής βίας σε βάρος των ηλικιωμένων, προκειμένου να τους αποκαλύψουν τα σημεία που είχαν χρήματα, χρυσαφικά και λοιπά αντικείμενα αξίας.
Χθες (15-05-2014) το απόγευμα πιάστηκε στον Κολωνό Αττικής, μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, τρεις αλλοδαπούς, υπηκόους Γεωργίας, ηλικίας 34, 32 και 30 ετών, ενώ αναζητούνται τρεις ακόμη συνεργοί τους.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστείες κατά συνατουτουργία και κατ΄ εξακολούθηση και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα και τους αλλοδαπούς.
Στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης συνέβαλε σημαντικά η μεθοδική συλλογή, αξιοποίηση, ανάλυση, σύγκριση και ταυτοποίηση στοιχείων και βιολογικών υλικών, που ανιχνεύτηκαν στους χώρους διάπραξης των ληστειών.
Ειδικότερα, οι δράστες από τις αρχές του έτους, συνέστησαν εγκληματική οργάνωση με αποκλειστικό σκοπό τη διάπραξη ληστειών σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, αρχικά αναζητούσ αν και επέλεγαν διαμερίσματα προς ενοικίαση . Προτιμούσαν διαμερίσματα με ηλικιωμένους ιδιοκτήτες, οι οποίοι διέμεναν στην ίδια πολυκατοικία. Κάποια από τ α μέλη της ομάδας , με συνοδεία γυναικών, μετέβαιναν σ τα διαμερίσματα για να κατοπτεύσουν το χώρο και αφού συνομιλούσαν με τους ιδιοκτήτες, με πρόσχημα την ενοικίαση, αποχωρούσαν, δηλώνοντας ότι θα επιστρέψουν .
Μετά από λίγες ημέρες επισκεπτόταν εκ νέου τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι τους αναγνώριζαν και τους επέτρεπαν την είσοδό στο διαμέρισμα . Στην συνέχεια εμφανίζονταν και οι συνεργοί τους και από κοινού ακινητοποιούσαν τους ηλικιωμένους, τους χτυπούσαν, τους έδεναν και τους φίμων αν με πλαστική ταινία, για να προχωρήσουν μετά σε έρευνα των χώρων και σε αφαίρεση χρημάτων, κοσμημάτ ων κ.λπ ειδών.
Από την μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι με την παραπάνω μεθοδολογία έχουν διαπράξει τις παρακάτω ληστείες :
  • Την 13-03-2014, στην Κυψέλη λήστεψαν 82χρονη ηλικιωμένη στο διαμέρισμά της, όπου με τη χρήση σωματικής βίας αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (1.900) ευρώ, διάφορα κοσμήματα συνολικής αξίας περίπου (2.000) ευρώ καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο.
  • Πρωινές ώρες της 16-01-2014 διέπραξαν ληστεία εντός διαμερίσματος 74χρονου ημεδαπού στη Κυψέλη.
  • Πρωινές ώρες της 07-03-2014 σε διαμέρισμα ηλικιωμένου ζευγαριού (άντρας 92 ετών και γυναίκα 83 ετών) στου Ζωγράφου με τη χρήση σωματικής βίας αφαίρεσαν κοσμήματα και χρήματα άγνωστης μέχρι στιγμής αξίας.
Στην περίπτωση αυτή, λόγω της σοβαρής κακοποίησης που υπέστη η 83χρονη ηλικιωμένη, νοσηλεύτηκε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα από 7-3-2014, ημέρα διάπραξης της ληστείας, μέχρι και προχθές (14-5-2014).
Όπως προαναφέρθηκε οι δράστες ήταν ιδιαιτέρα βάναυσοι, χρησιμοποιούσαν «σκληρή» σωματική βία και μετέρχονταν κάθε μέσο σωματικής ή/και ψυχολογικής πίεσης, για να αποσπάσουν από τους ηλικιωμένους πληροφορίες σχετικά με τον χώρο απόκρυψης των χρημάτων κλπ ειδών, ενώ τους εγκατέλειπαν δεμένους και αβοήθητους, θέτοντας άμεσα σε κίνδυνο την υγεία αλλά και την ίδια τους τη ζωή .
Στη κατοχή των συλληφθέντων αλλά και σε οικία που διέμεναν βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός κλοπιμαίων, όπλα, όχημα και λοιπά έγγραφα.
Παράλληλα στο πλαίσιο των ερευνών εντοπίστηκε και συνελήφθη μια 27χρονη υπήκοος Γεωργίας, που διέμενε στην οικία των συλληφθέντων, καθότι δεν διέθετε τα απαραίτητα από το νόμο έγγραφα για την νόμιμη παραμονή της στην χώρα μας.
Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας και η τυχόν συμμετοχή τους σε άλλα συναφή αδικήματα.