16/5/14

Έπιασαν ληστρική συμμορία

Υποθέσεις Δυτικής Αττικής

Συνελήφθη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, 25χρονος  Ρομά, ο οποίος από κοινού με τρεις (3) ακόμα συνεργούς του, ενέχεται σε σωρεία ενόπλων ληστειών καθώς και σε απόπειρες ανθρωποκτονίας και άλλα σοβαρά αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δράστες σε μια μόνο ημέρα, την 3-5-2014 και σε διάστημα δυο μόλις ωρών διέπραξαν διαδοχικά εννέα ένοπλες ληστείες και απόπειρες ληστειών, στα Μέγαρα και το Αλεποχώρι Αττικής, ενώ επιπλέον πυροβόλησαν επανηλειμμένα με ανθρωποκτόνο πρόθεση, προκειμένου να αφαιρέσουν οχήματα ή να διαφύγουν
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για απόπειρες ανθρωποκτονίας από κοινού και κατά συρροή με ληστείες και απόπειρες ληστειών, κλοπή κατά συναυτουργία, καθ’ έξη και κατ’ εξακολούθηση και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα.
Αναλυτικότερα, προχθές (14-05-2014) το πρωί, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης σε καταυλισμό Ρομά στα Μέγαρα, προσήχθη ο 25χρονος, ως ύποπτος για συμμετοχή σε αξιόποινες πράξεις.
Από την αστυνομική έρευνα, που επακολούθησε, προέκυψε ότι ο 25χρονος, μαζί με τρεις (3) ημεδαπούς Ρομά, ηλικίας 19, 20 και 28 ετών, είναι οι δράστες των παραπάνω εγκληματικών συμπεριφορών.


Συγκεκριμένα οι δράστες, το απόγευμα της 03-05-2014, στον παράδρομο της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου (Ν.Ε.Ο.Α.Κ.) στα Μέγαρα Αττικής, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και επιβαίνοντας σε όχημα, επιχείρησαν με ελιγμούς να ανακόψουν την πορεία αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαινε νεαρό ζευγάρι με τα δύο ανήλικα παιδιά του, ηλικίας δύο ετών και πέντε μηνών αντίστοιχα.
Όπως διακριβώθηκε πρόθεση των δραστών ήταν να αφαιρέσουν το όχημα, ενώ προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους, ένας από τους δράστες δε δίστασε να πυροβολήσει με κυνηγετική καραμπίνα προς το αυτοκίνητο του ζευγαριού.
Τελικά αφού δεν κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το όχημα, προσέγγισαν άλλο αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε 56χρονος με τον 13χρονο γιο του και με την απειλή κυνηγετικής καραμπίνας, τους εξανάγκασαν να αποβιβαστούν. Στη συνέχεια με χρήση σωματικής βίας προκάλεσαν σωματικές βλάβες στον 56χρονο και διέφυγαν με τα δύο αυτοκίνητα.
Ακολούθως, μετέβησαν στην περιοχή του Αλεποχωρίου Αττικής και εισήλθαν σε κατάστημα – μίνι μάρκετ, όπου με την απειλή κυνηγετικών όπλων, αφαίρεσαν από τον ιδιοκτήτη 2.000 ευρώ, είδη καπνού αξίας περίπου 3.000 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ από πελάτισσα, που βρισκόταν μέσα στο κατάστημα, αφαίρεσαν το πορτοφόλι της με διάφορα προσωπικά έγγραφα και 60 ευρώ.
Στη συνέχεια δύο από τους δράστες εισήλθαν σε παράπλευρη αποθήκη, όπου βρισκόταν ο συνιδιοκτήτης του καταστήματος, από τον οποίο αφαίρεσαν ένα (1) κινητό τηλέφωνο και το αυτοκίνητό του.
Παράλληλα, οι άλλοι δύο δράστες σταμάτησαν διερχόμενο αυτοκίνητο, στο όποιο επέβαιναν δύο γυναίκες και ένα παιδί και με τη βοήθεια των δύο συνεργών τους, τους αποβίβασαν, τους απέσπασαν 70 ευρώ και επιχείρησαν να διαφύγουν με το όχημα.
Ωστόσο από αδέξιο χειρισμό το όχημα έπεσε σε τζαμαρία παρακειμένου καταστήματος και ακινητοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να διαφύγουν όλοι μαζί με το όχημα που είχαν αφαιρέσει από το συνιδιοκτήτη του μίνι-μάρκετ, ενώ πυροβόλησαν δύο (2) φορές προς το κατάστημα για να διευκολύνουν τη διαφυγή τους.
Συνεχίζοντας την εγκληματική τους δράση, μετέβησαν διαδοχικά σε αλλά δυο καταστήματα - μίνι μάρκετ και ζαχαροπλαστείο - στην ίδια περιοχή, όπου με τη χρήση σωματικής βίας και την απειλή κυνηγετικών όπλων, αφαίρεσαν συνολικά το χρηματικό των 550 ευρώ και δύο (2) κινητά τηλέφωνα, ενώ εξερχόμενοι από το ζαχαροπλαστείο, πυροβόλησαν προς διερχόμενο αυτοκίνητο.
Λίγη ώρα αργότερα, οι δράστες προσέγγισαν άλλο διερχόμενο όχημα και πυροβολώντας δύο (2) φορές εξανάγκασαν τον 32χρονο οδηγό του να αποβιβαστεί και αφαίρεσαν το όχημα, με το οποίο και διέφυγαν. Το συγκεκριμένο όχημα, βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στη θέση «Βιολέττα» Αλεποχωρίου.
Τέλος οι δράστες, επιβαίνοντας στα δύο κλεμμένα οχήματα, προσέγγισαν άλλο αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε ζευγάρι ημεδαπών και επιχείρησαν - πάντα υπό την απειλή των κυνηγετικών όπλων - να το ακινητοποιήσουν, χωρίς όμως να τα καταφέρουν, καθώς ο οδηγός επιτάχυνε και κατάφερε να διαφύγει. Και στην περίπτωση αυτή πυροβόλησαν προς το αυτοκίνητο.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε επίσης ότι το απόγευμα της 10-04-2014, οι δράστες εισήλθαν σε οικία 44χρονου ημεδαπού στο Καματερό, από την οποία αφαίρεσαν κοσμήματα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε χθες στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη και των υπολοίπων δραστών.