22/8/14

Ψάχνουν και Σπύρο Χριστοδούλου

 
Κυνηγούν τον βασικό συνεργό του Μαζιώτη
Ο ληστής τραπεζών Σπύρος Χριστοδούλου για τον οποίο η Αντιτρομοκρατική έχει ενδείξεις ότι δρούσε τα δύο τελευταία χρόνια για τον «Επαναστατικό Αγώνα» και είχε συμμετάσχει σε ληστείες όπως στην Κλειτορία
 
Ο άφαντος 44χρονος ληστής τραπεζών Σπύρος Χριστοδούλου, που είχε κατηγορηθεί μαζί με ελληνοαμερικανό εκτελεστή για φόνο κρατουμένου στον Κορυδαλλό, διατράνωνε στις ληστείες ότι «κλέβει μόνο το κράτος» και είχε πετάξει... παπούτσι εναντίον δικαστικού στη διάρκεια δίκης του, θεωρείται από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ως ο βασικός ύποπτος για συμμετοχή στην ένοπλη οργάνωση του Νίκου Μαζιώτη.

Ο Χριστοδούλου θεωρείται ότι είχε επαφές με τον ποινικό Βασίλη Παλαιοκώστα, αλλά και με τον δολοφονηθέντα πρώην αστυνομικό Νικήτα Μαυρίκη, συνεργούς των οποίων βρίσκει η ΕΛ.ΑΣ. και σε άλλες υποθέσεις εγχώριου «αντάρτικου πόλης». Για τη σύλληψη του Χριστοδούλου βρίσκεται σε εξέλιξη την τελευταία πενταετία ανθρωποκυνηγητό, αφού αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι είτε με τον Νίκο Μαζιώτη, είτε με άλλους συνεργούς - ορισμένοι από τους οποίους αλβανικής καταγωγής - έχει συμμετάσχει σε τουλάχιστον 10-15 ληστείες τραπεζών στην Αργολίδα, στην Αττική, στην Κορινθία, αλλά και σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, με τελευταίες αυτές που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο μήνα σε υποκαταστήματα του Μαραθώνα και της Σαρωνίδας. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν σειρά σαφών ενδείξεων ότι ο Χριστοδούλου ήταν αυτός που μαζί με τον επίσης άφαντο 35χρονο Γιώργο Πετρακάκο και άλλους δυο-τρεις ακόμη ληστές, αλλά και αντιεξουσιαστές πλαισίωναν την τελευταία διετία την οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Πρόκειται για μια πρωτοφανή ως προς την έκταση σύμπραξη ποινικών και αντιεξουσιαστών που προβληματίζει την ΕΛ.ΑΣ.

Πλούσιο βιογραφικό
Ο Σπύρος Χριστοδούλου είχε συλληφθεί το 1996 για εκβίαση ιδιοκτήτη αλυσίδας ζαχαροπλαστείων και στις αρχές του 1999, μαζί με άλλους τρεις ποινικούς, για ληστείες σε σουπερμάρκετ στου Ζωγράφου, σε ένα χριστουγεννιάτικο παζάρι, αλλά και σε υποκατάστημα τράπεζας στο Παγκράτι. Μαζί του είχαν τότε συλληφθεί και άλλοι τρεις ποινικοί, ανάμεσα στους οποίους και ένας - ο Κωνσταντίνος Χ. - που ήταν και συνεργός του Βασίλη Παλαιοκώστα. Τότε είχε καταδικασθεί σε ποινή κάθειρξης 16,5 ετών. Λίγη ώρα μετά την «επιβαρυντική» αγόρευση του εισαγγελέα έβγαλε το παπούτσι του και του το πέταξε λέγοντας αμέσως μετά ότι «δεν είχα να χάσω και τίποτα». Μετά από τρεις μήνες τού δόθηκε άδεια από τις φυλακές Κορυδαλλού, την οποία και παραβίασε. Εκείνη την περίοδο θεωρήθηκε ότι είχε επαφές και με τη «μαφία της Ηλιούπολης» που κυριαρχούσε στην Αττική.

Τον Οκτώβριο του 2001 ο Χριστοδούλου συνελήφθη έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς στα διόδια των Αφιδνών. Επιχείρησε να ρίξει χειροβομβίδα εναντίον των αστυνομικών, όμως τραυματίστηκε από πυροβολισμούς των ενστόλων στα πόδια. Τον Φεβρουάριο του 2002 ο Χριστοδούλου μαζί με τον ελληνοαμερικανό κακοποιό της «μαφίας της Ηλιούπολης» Πίτερ Σέντομ - απέδρασε το 2002 από τον Κορυδαλλό, βρέθηκε το 2008 νεκρός στη Νότια Αμερική - κατηγορήθηκαν ότι σκότωσαν στις φυλακές Κορυδαλλού τον αλβανό κρατούμενο Κονσταντίν Πόπα, τον οποίο θεωρούσαν ότι «ήταν καταδότης της ΕΛ.ΑΣ.» και υπεύθυνος για τη σύλληψη του διαβόητου κακοποιού Κώστα Πάσσαρη. Στη δίκη που ακολούθησε στην Πάτρα, ο άφαντος τότε Σέντομ είχε αναλάβει με... βίντεο την ευθύνη για τον φόνο του Πόπα, γεγονός που οδήγησε στην απαλλαγή του Χριστοδούλου. Ο 44χρονος τότε παραβίασε και πάλι την άδεια που του είχε δοθεί και εξαφανίστηκε.

«Αλώνιζε» την Αργολίδα
Τα τελευταία χρόνια ο Χριστοδούλου είχε ως βάση την περιοχή του Ναυπλίου, όπου διατηρούσε προσωπικές επαφές με άτομα από το περιβάλλον τού πρώην αστυνομικούΝικήτα Μαυρίκη (κατηγορήθηκε για ληστείες, δολοφονήθηκε τον Ιούνιο του 2011 στα Καμίνια). Στην ίδια περιοχή υπήρξαν πληροφορίες ότι έδινε παρών και ο Βασίλης Παλαιοκώστας. Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ο Σπύρος Χριστοδούλου ήταν αυτός που μαζί με τρεις συνεργούς του που κρατούσαν καλάσνικοφ και άλλα όπλα προχώρησε το 2011 - δηλαδή έναν χρόνο προ της φυγής του Νίκου Μαζιώτη - σε ληστείες στα υποκαταστήματα της Alpha Bank στον Γαλατά, στο Κρανίδι και σε άλλες περιοχές της Αργολίδας με λεία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ο Χριστοδούλου ξεχώριζε ως ο «ογκώδης» ληστής με την περούκα, τα σμιχτά φρύδια, τα μυωπικά γυαλιά ηλίου, τις κάπως «αμήχανες κινήσεις των χεριών του» και τις διακηρύξεις του στους έκπληκτους πελάτες της τράπεζας «εναντίον του κράτους και των τραπεζών». Τελικώς η ΕΛ.ΑΣ. τεκμηρίωσε την εμπλοκή του - με βάση αποτύπωμα το οποίο εντόπισε - μαζί με δύο ακόμη συνεργούς του, στη ληστεία, τον Απρίλιο του 2011, σε τράπεζα στην Αιδηψό. Οι δράστες με την απειλή πιστολιών ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους και αφαίρεσαν συνολικά από το κεντρικό χρηματοκιβώτιο, το ΑΤΜ και τα ταμεία περίπου 430.000 ευρώ. Τον Μάιο του 2012 η συμμορία του ίδιου ποινικού θεωρείται ότι εμπλέκεται και στη ληστεία σε τράπεζα της Νεμέας με λεία 280.000 ευρώ, όπου εμφανίστηκαν σαν αμέριμνοι τουρίστες.

Τα πρόσφατα χτυπήματα
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. ο «άφαντος» Σπύρος Χριστοδούλου μέσω Παλαιοκώστα αλλά και Πετρακάκου προσκολλήθηκε από το καλοκαίρι του 2012 στον αντάρτη πόλης Νίκο Μαζιώτη - εξαφανίστηκε τον Ιούνιο του 2012 - και έναν ακόμη νεαρό αντιεξουσιαστή και προχώρησαν από κοινού σε νέο σχεδιασμό ληστειών. Στις ληστείες που έγιναν την τελευταία διετία στις Σπέτσες, στο Βελεστίνο, στα Μέθανα, στην Ακράτα, στην Κλειτορία και στις δύο τελευταίες στον Μαραθώνα και στη Σαρωνίδα - σε αυτήν μετά τη σύλληψη Μαζιώτη - θεωρείται ότι υπήρχε εμπλοκή των Χριστοδούλου και Πετρακάκου. Ως πιο χαρακτηριστική περίπτωση θεωρείται η ληστεία τον Ιούλιο του 2012 στην Alpha Bank στις Σπέτσες με μια καταδρομική επιχείρηση στην Ντάπια, με σύντομη ομηρεία υπαλλήλων και με την παρουσία γυναίκας ανάμεσα στους δράστες. Οι ληστές έφτασαν στο νησί με μηχανές μεγάλου κυβισμού και διέφυγαν με ταχύπλοο που το έκαψαν στην περιοχή Σαλαντί στην Αργολίδα.

Τους τελευταίους μήνες έχουν υπάρξει αναφορές για κρησφύγετα του Χριστοδούλου στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, όμως οι σχετικές έρευνες δεν έχουν αποδώσει.