9/10/14

Από τις μπασκέτες και στις ρουκέτες

Εδώ Μισούνοφ
Στα χέρια της Δικαιοσύνης βρίσκονται πλέον ο παλαίμαχος παίκτης του Αρη ΜιχάληςΜισούνοφ και άλλα τρία άτομα με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, της παράβασης του νόμου περί όπλων, της κατοχής εκρηκτικών, της πλαστογραφίας και της κλοπής αυτοκινήτου, μετά τη σύλληψή τους το βράδυ της Δευτέρας. Στην κατοχή του ομογενούς καλαθοσφαιριστή βρέθηκαν δύο εκτοξευτήρες και μία ρουκέτα, γεγονός που κάνει τις Αρχές να συνεχίζουν τις έρευνές τους ψάχνοντας στα κυκλώματα της νύχτας για τυχόν διασυνδέσεις με πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην απαγωγή του εφοπλιστή κ. Π. Παναγόπουλου και για πιθανές συναλλαγές με τον καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα. Το χρονικό 
Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος κ. Δ. Παπαδόπουλος , η πληροφορία για την ανάμειξη ενός «Μίσα» έφτασε στις αρχές Ιανουαρίου και η ΕΛ.ΑΣ. άρχισε τις έρευνες. Ηταν όμως τέλη Ιουλίου όταν οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά της Ζωής εντόπισαν ένα τζιπ- ανήκει σε φίλη του Μισούνοφ- όπου βρέθηκαν δύο εκτοξευτήρες και μία ρουκέτα. Πυροτεχνουργοί του Στρατού απενεργοποίησαν την οπλισμένη ρουκέτα και οι παρακολουθήσεις συνεχίστηκαν, όμως λίγα 24ωρα αργότερα οι αστυνομικοί έκριναν ότι η ρουκέτα έπρεπε να αντικατασταθεί, λόγω κινδύνου εκρήξεως, και μία ψεύτικη πήρε τη θέση της. Στα τέλη Αυγούστου ο πρώην καλαθοσφαιριστής μετέφερε το μικρό οπλοστάσιο στο υπόγειο του σπιτιού του, δίχως να έχει αντιληφθεί ότι βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση. Τότε ενεπλάκη στις έρευνες και η ΕΥΠ, η οποία ξεκίνησε την καταγραφή των τηλεφωνικών του κλήσεων. 

Τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας η Αστυνομία συνέλαβε τον Μισούνοφ, τον λογιστή του (στην κατοχή του βρέθηκε ένα πιστόλι, όπως και ένα περίστροφο), έναν οδηγό φορτηγού (φέρεται να αγόρασε από τον παλαίμαχο παίκτη του Αρη ένα πιστόλι κρότου) και ένα ακόμη οικείο τους άτομο που φέρεται ότι κατείχε χασίς. Ακόμη εντοπίστηκαν πλαστά δελτία ταυτότητας, πλαστές σφραγίδες, καθώς και έγγραφα που μένει να αποδειχθεί αν αξιοποιήθηκαν ή όχι. Οι συλληφθέντες φέρονται να είχαν στήσει δίκτυο μεταπώλησης κλεμμένων πολυτελών αυτοκινήτων και μεταξύ των θυμάτων τους είναι και ένας εν ενεργεία ποδοσφαιριστής, ενώ το εμπόριο πραγματοποιούνταν διά της πλαστογράφησης των εγγράφων. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 29χρονος ομογενής που συνελήφθη μαζί με τον Μισούνοφ είχε αναλάβει ρόλο κομιστή του οπλισμού, ενώ κατά την προανάκριση ομολόγησε ότι είχε αγοράσει από τον παλαίμαχο καλαθοσφαιριστή ένα περίστροφο, το οποίο στη συνέχεια μεταπώλησε στην πρωτεύουσα. 

Οι έρευνες συνεχίζονται 
Παρά το γεγονός ότι η δικογραφία βρίσκεται πλέον στην Εισαγγελία και ότι έχει ασκηθεί δίωξη κατά των εμπλεκομένων προσώπων, η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνές της ψάχνοντας πιθανούς παραλήπτες των όπλων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι Αρχές έχουν θέσει στο «μικροσκόπιό» τους τη ρουκέτα και τους εκτοξευτήρες, καθώς εξετάζουν το ενδεχόμενο το κύκλωμα να προμήθευσε κατά το παρελθόν οπλισμό στον Παλαιοκώστα, κάτι που δεν απέκλεισε και ο διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, αν και διευκρίνισε ότι ο εκτοξευτήρας που είχε βρεθεί στο κρησφύγετο της απαγωγής του επιχειρηματία κ. Γ. Μυλωνά ήταν αλβανικής και όχι γιουγκοσλαβικής κατασκευής. Μάλιστα ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο χρήσης του συγκεκριμένου οπλισμού από τρομοκρατικές οργανώσεις, εκτιμώντας ότι προοριζόταν για άτομα του κοινού ποινικού δικαίου. 

Ο Μισούνοφ, ο οποίος αναμένεται να απολογηθεί σήμερα, υποστήριξε στην προανάκριση ότι είχε παραλάβει τον οπλισμό από άτομο που ανήκε σε κύκλωμα «νονών» της νύχτας, το οποίο όμως πέθανε από έμφραγμα πριν από λίγες ημέρες. Μάλιστα το συγκεκριμένο άτομο είχε καταδικαστεί για την εν ψυχρώ δολοφονία «μπράβου», η οποία είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια σε παραλιακό κέντρο διασκέδασης στην Καλαμαριά. Ακόμη η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει το ενδεχόμενο εμπορίου γιουγκοσλαβικών όπλων στον υπόκοσμο από τον παλαίμαχο καλαθοσφαιριστή, καθώς στις υποκλαπείσες συνομιλίες γίνεται λόγος για «σκορπιούς», κάτι που παραπέμπει ευθέως στα διάσημα αυτόματα όπλα Skorpion. Επίσης στις συνομιλίες γίνεται αναφορά στον βαρυποινίτη Γιάννη Σκαφτούρο, γεγονός που κάνει τις Αρχές να εξετάζουν σενάριο πώλησης όπλων και σε αυτόν, ενώ ερευνάται τυχόν δοσοληψία κατά την περίοδο οργάνωσης της μεγάλης απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού. 

Από το 2004 
Το 2004 ο Μισούνοφ είχε συλληφθεί- μαζί με άλλα τρία άτομαως μέλος διεθνούς κυκλώματος που κατασκεύαζε και διακινούσε πλαστές πιστωτικές κάρτες, ενώ οι Αρχές τότε πίστευαν ότι στο κύκλωμα εμπλέκονταν και άλλα πρόσωπα. Η υποκλοπή των στοιχείων των καρτών γινόταν σε μεγάλο ξενοδοχείο των Σκοπίων, ενώ συνεργοί φαίνεται να υπήρχαν και σε διάφορες ελληνικές πόλεις. Τότε ο Μισούνοφ είχε πιαστεί, στην κυριολεξία, στα πράσα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας, στο Παλαιό Φάληρο, την ώρα που επιχειρούσαν να κάνουν χρήση των πλαστών καρτών. Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη υπόθεση εκκρεμεί ακόμη στα δικαστήρια. 

Οι «νονοί» 
Η συγκεκριμένη υπόθεση, που έρχεται να ταράξει τα νερά της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύει για μία ακόμη φορά τη διείσδυση των «νονών» της νύχτας στη συμπρωτεύουσα. Ενα πολυεθνικό μπουλούκι έχει καταφέρει να ελέγχει τη «νύχτα» της πόλης, καθώς μικρά καφέ και μπαράκια, αλλά και μεγάλα κέντρα διασκέδασης, υποχρεούνται να καταβάλλουν τον «οβολό» τους συχνά πυκνά, κάθε φορά που διάφοροι «φουσκωτοί» δίνουν το «παρών» στις επιχειρήσεις. Εξυπακούεται ότι ισχύει ομερτά, αφού κανείς δεν καταγγέλλει επισήμως τι ακριβώς γίνεται λόγω του φόβου των αντιποίνων. Κατά καιρούς στην πόλη πέφτουν πιστολιές, βγαίνουν Καλάσνικοφ, ενώ «φουσκωτοί» έχουν δραστηριοποιηθεί ως και στην είσπραξη χρεών. Κάποιοι επιχειρηματίες, σε συνεννόηση, έχουν προσλάβει «αντι-γορίλες», οι οποίοι περιπολούν γύρω από πολυσύχναστα μέρη προς αποθάρρυνση των «νονών». 

Οταν πάλευε απέναντι στον ΠΑΟΚ 
Ο Μιχαήλ Μισούνοφ με τη φανέλα του Αρη. Στις ιστορικές αναμετρήσεις με τον ΠΑΟΚ, ο ομογενής καλαθοσφαιριστής προσπαθούσε να περιορίσει όσο ήταν δυνατόν την υπεροπλία του αντιπάλου του κάτω από τα καλάθια - τότε όμως δεν διέθετε ρουκέτες
Ολοι στη Θεσσαλονίκη τον θυμούνται να παλεύει μέσα στη «ρακέτα» απέναντι στους ψηλούς του ΠΑΟΚ, δηλαδή τουςΠαναγιώτη Φασούλα, Κεν Μπάρλοου, Κεν Λίβινγκστον, Πιτ Παπαχρόνη και Χρήστο Τσέκο. Ηταν ο ψηλός που «καθάριζε» μέσα στη «ρακέτα» της ομάδας μπάσκετ του Αρη, το φορ που ήρθε από τα Σκόπια κατά την πρώτη, μεγάλη φουρνιά «ελληνοποιήσεων» του ελληνικού μπάσκετ, μαζί με τον Λευτέρη Σούμποτιτς, τον Μπάνε Πρέλεβιτς και τον Μίροσλαβ Πετσάρσκι. 
Ο Μισούνοφ, που είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη,γεννήθηκε στη Μόσχα το 1964, έχει ελληνική καταγωγή από την πλευρά της μητέρας του (γεννήθηκε στην πΓΔΜ) και ρωσική από την πλευρά του πατέρα του. Η φήμη ότι υπήρχε ένα ψηλό παιδί ελληνικής καταγωγής στα Σκόπια κυκλοφορούσε στους μπασκετικούς παράγοντες από τις αρχές του 1980. Το 1983 η ομάδα του Αρη αποπειράθηκε να «ελληνοποιήσει» τον Μισούνοφ, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η προσπάθεια «σκόνταψε» στον μετεμφυλιακό φάκελο του παππού του (λεγόταν Παπασπύρος) που φυλασσόταν στο ΥΠΕΞ με κατηγορίες για αντεθνική δράση. 
Παρ΄ όλα αυτά η ομάδα «καπάρωσε» τον παίκτη προκειμένου να μην τον αγοράσει το... αντίπαλον δέος στο μπάσκετ, ο ΠΑΟΚ, και ο Μισούνοφ ζούσε στη Θεσσαλονίκη ήδη από το 1985. Η ελληνοποίηση ήρθε αργότερα και ο καλαθοσφαιριστής φόρεσε τη φανέλα του Αρη το 1989. 
Ο Μισούνοφ έμεινε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης ως το 1998, όταν μεταπήδησεγια μία σεζόν στον Ηρακλή. Στη συνέχεια έπαιξε για λίγο στην ιταλική ΝτουκάτοΣιένα και έπειτα πήρε μεταγραφή στην Γκόστιβαρ Νικόλ Φερτ των Σκοπίων, όπουκαι έκλεισε την μπασκετική καριέρα του το 2001. 
Διακρίθηκε για τη δύναμη και το σθένος που έδειχνε κάτω από το καλάθι και γιατο θερμό ταμπεραμέντο του μέσα στο γήπεδο- οι φίλοι του Ολυμπιακού τον μνημονεύουν ακόμη για εκείνον τον σκληρό καβγά που είχε με τον Τράγκαν Τάρλατς πριν από πολλά χρόνια. Καλύτερη στιγμή του θεωρείται ο τελικός του Κυπέλλου Ευρώπης με αντίπαλο της Εφές Πίλσεν, όπου ο Μισούνοφ έπαιξε καθοριστικό ρόλο και ο Αρης κέρδισε το παιχνίδι.