14/11/14

Ο Τσούκαλης στο Βατικανό

H βράβευση του
 


Στην λαμπρή ετήσια τελετή των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014, που πραγματοποιήθηκε στην Aula Magna στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Urbaniana στο Βατικανό ο Γιώργος Τσούκαλης τιμήθηκε με ειδικό δίπλωμα αξίας για την εθελοντική του δράση ενάντια στην αρχαιοκαπηλία και στη διατήρηση των πολιτιστικών θησαυρών.

Ο Οικονομολόγος & Ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, ο οποίος έχει πρωταγωνιστήσει στις μεγαλύτερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας που ήρθαν στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια, τιμήθηκε για τον αγώνα του επί 23 έτη σε εθελοντικό επίπεδο ενάντια στη λεηλασία και το εμπόριο των αρχαιοτήτων. Το έργο του αναδείχτηκε μέσα από τις 20 ιστορίες επιστροφής αρχαιοτήτων και σύλληψης αρχαιοκαπήλων που περιγράφονται στο βιβλίο του «Λαθρέμποροι ιστορίας».  
Η ξεχωριστή βράβευσή του με το Δίπλωμα Αξίας στην φετινή απονομή των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca έγινε από τον στρατηγό  Gerardo Restaino (Τζεράρντο Ρεστάινο). Κατόπιν του απενεμήθη Βραβείο από την Φιλόλογο Κατερίνα Νίκου, Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων εκ μέρους της Ελληνικής Γραμματείας των Βραβείων για την προσφορά του στην πάταξη της αρχαιοκαπηλίας. Η Γενική Γραμματέας των Βραβείων Βίκυ Μπαφατάκη ανέφερε τη μεγάλη συμβολή του στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ανθρωπότητα, καθώς και την ευγνωμοσύνη των Ελλήνων στο πρόσωπό του για την επιστροφή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στη χώρα.
Ο Γιώργος Τσούκαλης παίρνοντας το λόγο τόνισε, ότι οι πολιτιστικοί θησαυροί ανήκουν στην ανθρωπότητα και ζήτησε να ενωθούν οι φωνές όλων, ώστε να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα τους.
 
Μετά τη βράβευσή του δήλωσε «Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την φετινή μου διάκριση στην εξαιρετική επιστήμονα και αρχαιολόγο Βίκυ Μπαφατάκη. Ο αγώνας της ως Γενική Γραμματέας  των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, είναι γεμάτη υποχρεώσεις, ευθύνες και δράσεις που αποτελούν φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση, καθώς είναι μοναδική η αφοσίωσή της στην προσπάθεια ανάδειξης όλων εκείνων των προσωπικοτήτων που διαπρέπουν στο χώρο τους και τιμούν την Ελλάδα με το έργο τους».
Ο Γιώργος Τσούκαλης κατά την παραμονή του στην Ρώμη συναντήθηκε στο Βατικανό με τον Αρχηγό των Σωμάτων Ασφαλείας Δρ. Domenico Giani, καθώς και με τον Πρίγκιπα Guglielmo Giovanelli Marconi, -τον φιλέλληνα εγγονό του Γουλιέλμου Μαρκόνι, που ανακάλυψε τo ραδιοτηλεγραφικό σύστημα– στους οποίους και δώρισε το βιβλίο του «Λαθρέμποροι Ιστορίας και αντάλλαξε απόψεις μαζί τους για θέματα διαφύλαξης των αρχαιοτήτων
Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε με άλλα δυο σημαντικά βραβεία. Για την εξαίρετη πορεία του στο χώρο της Ιατρικής Επιστήμης και το τεράστιο εθελοντικό του έργο, βραβεύτηκε με το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής για την Ιατρική Επιστήμη, ο Καθηγητής Παιδο - Καρδιοχειρουργικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Αυξέντιος Καλαγκός.
Με Βραβείο Παιδαγωγικών Επιστημών τιμήθηκε ο Αρχιμανδρίτης & Δρ. του ΕΚΠ Απόστολος Καβαλιώτης, για τις εκπαιδευτικές του παγκόσμιες έρευνες και μελέτες για τον μητρικό θηλασμό, τον αυτισμό, τα παιδιά με αναπηρία, την δράση του στην Εκπαίδευση και για το ασύνορο φιλανθρωπικό του έργο σε όλες τις γωνιές της γης.
Με το απόλυτο βραβείο Giuseppe Sciacca τιμήθηκε ο 16χρονος Αμερικανός Jacob Barnett με αυτισμό, ο οποίος είναι ιδιοφυΐα στα μαθηματικά και στη φυσική έχοντας υψηλότερο IQ και από τον Αϊνστάιν.
Τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca ιδρύθηκαν πριν από 13 χρόνια από τον κληρικό και Καθηγητή Νομικής Σχολής, τον Rev. Don Bruno Lima και έχουν έδρα τη Ρώμη. Σκοπός τους είναι η διάδοση του πολιτιστικού, επιστημονικού και κοινωνικού εθελοντισμού, η φιλία των εθνών και οι ανθρώπινες αξίες.