30/1/15

Φτωχό και μορφωμένο παιδί

Oικογενειακή φωτο
Οικογένεια Μαστρογιάννη

Ο Βασίλης Μαστρογιάννης γεννήθηκε την 05-02-1964 στο Κουμαρίτσι Φθιώτιδας, ένα μικρό ορεινό χωριό της Οίτης σε υψόμετρο 900 περίπου μέτρων, με αμφιθεατρική θέση και θέα προς τη Λαμία και την Βόρεια Εύβοια, καθώς και με ανοιχτό ορίζοντα προς τη  θάλασσα (Μαλιακό Κόλπο), κάτι που πάντα είχε  ιδιαίτερη σημειολογική αξία.

Είναι το τρίτο παιδί της Οικογένειας του Δημήτρη και της Βάιας Σγάγια, γεγονός που είχε κάποια πλεονεκτήματα, αφού ως μικρότερος ετύγχανε ιδιαίτερης προσοχής και αγάπης, γενικά όμως πέρασε φτωχικά παιδικά χρόνια με στερήσεις και δυσκολίες στη καθημερινότητα. Η μητέρα του αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης με ενεργό συμμετοχή στα μεγάλα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή της Οίτης το 1942-1944, όπως η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, η μάχη της Παύλιανης, κ.ά. του μετέδωσε το μαχητικό και αδούλωτο πνεύμα και την υπερηφάνεια  που διέκριναν την ίδια σε όλη της τη ζωή, αλλά κυρίως την εποχή των εκτοπίσεων, των διώξεων και της φυλακίσεως της μητέρας της Γεωργίας κατά τον εμφύλιο.
Ο Βασίλης πήγε πρώτη Δημοτικού στο Σχολείο του χωριού που γεννήθηκε, πέρασε μία  σχολική χρονιά στο Γοργοπόταμο, το χωριό του πατέρα του, και τα επόμενα χρόνια μέχρι την εφηβεία τα πέρασε στη Λαμία. Έζησε επίσης για πέντε χρόνια στο Νέο Κρίκελλο όπου μετακόμισε η οικογένειά του, μέχρι που έφυγε για σπουδές και εργασία, αλλά  διατήρησε τις επαφές με τη γενέθλια γη μέχρι σήμερα, παρόλο που ζει μόνιμα στην Αθήνα.