22/1/15

Oι «πιπίλες» και τα «μακαρόνια»



Οι ίδιοι νονοί οργάνωσαν δεκάδες εγκληματικές επιθέσεις
Κατηγορούμενοι για την απαγωγή Παναγόπουλου οδηγούνται στο γραφείο του ανακριτή



  Τουλάχιστον δέκα φορές την τελευταία επταετία το ίδιο σύστημα βαρυποινιτών έχει κατηγορηθεί για οργάνωση τουλάχιστον 400 εγκληματικών επιθέσεων και όμως παραμένει «αλώβητο» και συνεχίζει την δράση του! Η πρόσφατη αποκάλυψη από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής του κυκλώματος των 37 «βομβιστών» ύστερα από αποκαλυπτικές καταθέσεις 45χρονης, συγγενούς μεγαλοποινικού, αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ δράσης των ίδιων κρατούμενων ποινικών που συνεχίζουν ανενόχλητοι μέσα, κυρίως, από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Από τη μία πλευρά η αδυναμία ελέγχου του από την ΕΛ.ΑΣ. και το σωφρονιστικό σύστημα και από την άλλη η δυνατότητα που έχουν να δημιουργούν νέες διασυνδέσεις, μεσάζοντες και νέο «ένοπλο δυναμικό» τούς βοηθά να μη σταματούν ούτε μια μέρα την οργάνωση επιθέσεων αλλά και τις σχέσεις τους με το αντάρτικο πόλης.

Μάλιστα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι «αργά ή γρήγορα οι ίδιοι βαρυποινίτες θα επανεμφανισθούν». Εφαρμόζοντας και νέα συνωμοτικά τρικ, δημιουργώντας έναν κύκλο τουλάχιστον 100-200 ατόμων - οι περισσότεροι χωρίς ποινικό μητρώο που δεν γίνονται αμέσως αντιληπτοί από την ΕΛ.ΑΣ. - μέσω συγγενών, φίλων, συνεταίρων, συγκρατουμένων, πρόσκαιρων γνωριμιών οι οποίοι εντάσσονται στο «payroll» τους, διεκπεραιώνουν τις «εγκληματικές δουλειές» τους.

Παρότι οι ίδιοι κρατούμενοι ποινικοί αντιμετωπίζουν βαρύτατα κατηγορητήρια, η βεβαιότητα του εγκλεισμού τους για πολλά χρόνια ακόμη τους οδηγεί όχι να αναστείλουν αλλά αντιθέτως να συνεχίζουν αλλά και να «βελτιώνουν» τις μεθόδους τους ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί.

Τα «παπάκια», οι «πιπίλες» και τα «μακαρόνια»

Οι ίδιοι βαρυποινίτες που αντιμετωπίζουν τώρα τις βαρύτατες κατηγορίες για τις βόμβες σε δικαστικούς λειτουργούς, στον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών κ. Γιάννη Σμπώκο, για απαγωγές τραπεζίτη, είχαν κατηγορηθεί το 2009 για την απαγωγή του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου από το Καβούρι αλλά και για δολοφονίες. Και τότε είχαν προκύψει στοιχεία για τις κωδικοποιημένες εκφράσεις και τα συνθηματικά που χρησιμοποιούσαν αλλά και για κινητά προηγμένης τεχνολογίας που χρησιμοποιούσαν μέσα στις φυλακές.

Πάλι σχεδόν οι ίδιοι βαρυποινίτες που απλώς… αύξαναν τον χρόνο φυλάκισής τους, κατηγορήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2011, ύστερα από διετή έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής με τη βοήθεια του συστήματος υποκλοπών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, για συμμετοχή σε βομβιστικές επιθέσεις και εκβιάσεις εκατοντάδων ιδιοκτητών νυκτερινών κέντρων. Και στην τότε δικογραφία υπήρχαν αναφορές για συνθηματικά ότι τις χειροβομβίδες τις αποκαλούσαν «ρωσικά μπολ», τα όπλα τα αποκαλούσαν «χράπα χρούπα» και «παπάκια», τους σιγαστήρες «φυσούνες» και «πιπίλες», τα θύματα της μαστροπείας «κρέατα» ή «ρολόγια» και τους αστυνομικούς «παιδιά του Ζεβεδαίου». Κι όταν ήθελαν να μιλήσουν συνωμοτικά για τις εκβιάσεις των καταστηματαρχών έλεγαν «πήγες για μακαρόνια;» ή «είδες την τραγουδίστρια;». Για το ίδιο σύστημα βαρυποινιτών υπήρξαν αναφορές ή σχηματίστηκαν δικογραφίες ότι σχετίζονταν με την πρώτη απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού των Αλκέτ Ριζάι και Βασίλη Παλαιοκώστα, για την απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο από τις φυλακές Τρικάλων το 2013 ενός από τους βαρυποινίτες, για τη βομβιστική επίθεση την ίδια χρονιά εναντίον δικαστικού λειτουργού στη Λάρισα, για τη δολοφονική επίθεση το 2010 κατά ιδιώτη στη Ροβιάτα Ηλείας, αλλά και για τουλάχιστον 7-8 συμβόλαια θανάτου. Ακόμη, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε σειρά πληροφοριών ότι το ίδιο σύστημα ποινικών τροφοδοτούσε με όπλα, χρήματα ή υποβοηθούσε και επιχειρησιακά ομάδες ανταρτών πόλης.

Κι όμως, οι ίδιοι 4-5 βαρυποινίτες έμεναν αλώβητοι και συνέχιζαν τη δράση τους.

Πως λειτουργεί το κύκλωμα

Οπως εξηγεί αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., «πρώτον, οι ποινικοί υποβοηθούνται από ένα ποσοστό διεφθαρμένων σωφρονιστικών υπαλλήλων αλλά και από άλλους συναδέλφους τους που υποκύπτουν στις απειλές για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, και έτσι τους κάνουν τα χατίρια. Ωστόσο οι ευθύνες των υπευθύνων των φυλακών Κορυδαλλού και των μελών των συμβουλίων είναι τεράστιες γιατί τα ανεξέλεγκτα επισκεπτήρια και η ελευθερία εσωτερικών κινήσεων των κρατουμένων δεν θα μπορούσε να υπάρχει χωρίς τις δικές τους εντολές. Προϋποθέτουν την άδειά τους ή την εκ των υστέρων υπογραφή στα σχετικά εσωτερικά έγγραφα. Ομως και οι βαρυποινίτες χρησιμοποιούν συνέχεια ευρηματικά τρικ που θα… ζήλευε και η 17Ν. Επειδή ξέρουν ότι παρακολουθούνται τα κινητά τους και υπάρχει παρακολούθηση ορισμένων "συνδέσμων" τους, αλλάζουν συνέχεια πρόσωπα και συνδέσμους. Χρησιμοποιούν αρχικά έναν κύκλο προσωπικών γνωριμιών τους (συγγενείς, φίλοι, παλιοί συνεργοί, πρώην συγκρατούμενοι) για τον πρώτο κύκλο συνεννόησης. Υστερα δημιουργούν έναν δεύτερο κύκλο επαφών με άτομα που μπορεί να είναι συνέταιροι, μακρινοί συγγενείς, απλοί γνώριμοι των ιδίων ή των μελών του "πρώτου κύκλου" επαφών και στους οποίους δίνουν "χαρτζιλίκια" εκατοντάδων ή χιλιάδων ευρώ προκειμένου να δημιουργήσουν σχέσεις δέσμευσης και εμπιστοσύνης. Μετά δημιουργούν και άλλους κύκλους "επαφών" με ποινικούς και άλλους που αναλαμβάνουν το τελευταίο στάδιο των "εγκληματικών επιχειρήσεων". Ολοι ξέρουν ένα μικρό κομμάτι της "δουλειάς", αλλάζουν συνέχεια τα συνθηματικά, κανονίζονται συνωμοτικές συναντήσεις σε... νεκροταφεία, σε πάρκινγκ των εθνικών οδών, σε... φούρνους μεταξύ μελών των "κύκλων" για να ανταλλάξουν ένα σύντομο μήνυμα που πολλές φορές ίσως και οι ίδιοι δεν ξέρουν τι σημαίνει. Επιπλέον έχουμε καταλάβει ότι βασικός κύκλος της συνεννόησης γίνεται στη διάρκεια διαλειμμάτων σε δίκες, όπου είναι κατηγορούμενοι οι ίδιοι βαρυποινίτες. Αγνωστοι συνεργοί τους βρίσκονται στο ακροατήριο και την ώρα του διαλείμματος τους προσεγγίζουν προκειμένου να ξεκινήσουν μία ψιθυριστή κουβέντα 2-3 λεπτών, όπου φαίνεται να δίνονται εντολές για τα επόμενα εγκληματικά σχέδιά τους. Και ύστερα εκείνοι που πήραν τις εντολές φεύγουν από τη δίκη, γνωρίζοντας τι πρέπει να πράξουν. Και για να αντιληφθεί κανείς την ανανέωση των συνεργών των ποινικών αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η 45χρονη εξαδέλφη του βαρυποινίτη που αποκάλυψε το κύκλωμα εντάχθηκε στην εγκληματική οργάνωση το 2011 για να αναπληρώσει μια πρώην ερωμένη του ποινικού. Μέχρι τότε δεν είχε διαπράξει κανένα αδίκημα».

Οσον αφορά τις εκτελεστικές ομάδες, έχει διαπιστωθεί ότι αρχικά οι ποινικοί χρησιμοποιούσαν μέλη συμμορίας όπου ανήκαν όσο ήσαν ελεύθεροι, μετά απευθύνθηκαν σε έλληνες και αλλοδαπούς κρατουμένους που στρατολόγησαν στις φυλακές και ύστερα άρχισαν να χρησιμοποιούν νέα πρόσωπα με «στρατολόγηση» μέσω άλλων κρατουμένων. Και όπως χαρακτηριστικά λένε τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «οι βαρυποινίτες έχουν όλον τον χρόνο στη διάθεσή τους να σκέφτονται νέα κόλπα. Εχουν πια ξεχάσει το ενδεχόμενο αποφυλάκισής τους και έτσι δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Κι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο από όλα…».