18/2/15

Η «Λίτσα» το παράκανε με τη βόμβα


Βαρυποινίτης για επίθεση σε εισαγγελέα: Η «Λίτσα» το παράκανε με τη βόμβα...
Ό,τι άφησε πίσω της στην περιοχή η ισχυρή έκρηξη τον Ιούλιο του 2013 στη Λάρισα, σε πολυκατοικία όπου διέμενε η εισαγγελέας που είχε ασχοληθεί υποθέσεις ισοβίτη

«Εγώ είχα δώσει εντολή να βάλουν τη βόμβα στην εισαγγελέα στη Λάρισα αλλά είχα ζητήσει να φτιάξουν μια μικρή βόμβα. Δεν ξέρω γιατί οι συγγενείς μου έφτιαξαν εκρηκτικό μηχανισμό τέτοιας ισχύος».

Σε αυτό το ιδιότυπο σκεπτικό, του τύπου «εγώ ήθελα να ανατινάξω το σπίτι αλλά όχι και τόσο πολύ», φέρεται έτοιμος να προχωρήσει -σύμφωνα με πληροφορίες από νομικούς και δικαστικούς κύκλους- τις επόμενες ώρες στο Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο της Λάρισας γνωστός βαρυποινίτης που κατηγορείται για τη βομβιστική επίθεση πριν από ενάμιση χρόνο σε σπίτι δικαστικής λειτουργού στη θεσσαλική πόλη.

Πρόκειται για μια επίθεση με καταστροφικά αποτελέσματα, που εξιχνιάστηκε σχεδόν αμέσως μετά την εγκληματική ενέργεια. Ωστόσο η έκρηξη στη Λάρισα επανήλθε στο προσκήνιο με την πρόσφατη εξάρθρωση του κυκλώματος των «37 βομβιστών» και τις αποκαλύψεις της συγγενούς του βαρυποινίτη για σειρά τέτοιου είδους ενεργειών, ανάμεσα σε αυτές και κατά της δικαστικής λειτουργού στη Θεσσαλία.

Η βομβιστική επίθεση με στόχο την εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρικάλων σημειώθηκε στις 20 Ιουλίου 2013 στην κατοικία της στην οδό Μανδηλαρά στη Λάρισα και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε αυτοκίνητα και διαμερίσματα. Η εισαγγελέας είχε χειρισθεί ποινικές υποθέσεις του ισοβίτη.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα που εκδόθηκε στις 19 Μαρτίου 2014, κατηγορούμενοι για αυτή την επίθεση είναι ένας 40χρονος και ένας 45χρονος από τον Πειραιά που συνελήφθησαν σχεδόν αμέσως μετά την έκρηξη της βόμβας, ενώ ως ηθικός αυτουργός κατηγορείται ο ισοβίτης που φέρεται να πλήρωσε «συμβόλαιο» μόλις 2.500 ευρώ για την επίθεση στη δικαστή.

Ο 40χρονος συλληφθείς στην απολογία του είχε αναφέρει ότι είχαν βάλει τη βόμβα με τον συνεργό του γιατί είχαν εντολές από τον κρατούμενο «νονό», ενώ ο 45χρονος είχε υποστηρίξει: «Ήθελα τα εκρηκτικά για ψάρεμα. Δεν είχα ποτέ καμία επαφή με άνθρωπο της φυλακής. Μόνος μου έφτιαξα τη βόμβα και μόνος μου αποφάσισα να τη βάλω. Κανένας δεν μου έδωσε εντολή. Το έκανα γιατί είμαι τρελός και έχω πρόβλημα στο κεφάλι...». Αργότερα ωστόσο ανακάλεσε την κατάθεσή του αυτή…

Όμως τον τρόπο ανάθεσης αυτής της βομβιστικής επίθεσης φέρεται να προσδιόρισε επακριβώς η περιώνυμη «Λίτσα», η συγγενής του ισοβίτη που προχώρησε προσφάτως σε σωρεία αποκαλύψεων για τη δράση του κυκλώματος. Η συγκεκριμένη γυναίκα ανέφερε ότι ο ισοβίτης τής ζήτησε αρχικά να πάει στην οδό Μανδηλαρά στη Λάρισα να δει αν έμενε εκεί η δικαστική λειτουργός και στη συνέχεια κατόπιν εντολής του έφτιαξε «έναν εκρηκτικό μηχανισμό με εκρηκτική ύλη περίπου βάρους 20 κιλών, στο εσωτερικό του οποίου τοποθέτησε πρόκες και τον παρέδωσε στον 45χρονο βομβιστή έξω από πολυκατάστημα στα Πευκάκια».

Στη δίκη που ξεκινά στη Λάρισα ο ισοβίτης αναμένεται πιθανόν να αποδεχθεί -υπό το βάρος των αποκαλύψεων- ότι «ήθελε μεν να προχωρήσει στη βομβιστική επίθεση αλλά επιθυμούσε να είναι πιο ήπιας μορφής», εκφράζοντας παράλληλα την απορία του «γιατί οι συγγενείς μου έφτιαξαν με… πρωτοβουλία τους τέτοια βόμβα-μαμούθ που ο ίδιος δεν επεδίωκε».