8/4/15

Χαλαρή κατάθεση


Η «χλιαρή» κατάθεση της Βίκυς Σταμάτη και τα μυστικά της

«Χλιαρή» και εξαιρετικά μικρού ενδιαφέροντος χαρακτήριζαν νομικοί και δικαστικοί κύκλοι την κατάθεση που έδωσε ενώπιον του εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη (με την παρουσία του δικηγόρου της κ. Φραγκίσκου Ραγκούση) η Βίκυ Σταμάτη, σύζυγος του φυλακισμένου πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου. Η Βίκυ Σταμάτη φέρεται να επικαλέστηκε στον δικαστικό λειτουργό «πρόσφατες εκμυστηρεύσεις» του συζύγου της με τη μορφή «πολιτικού κληροδοτήματος», πιθανόν στους κοινούς περιπάτους που είχαν όσο την επισκεπτόταν στο Δρομοκαΐτειο όπου ήταν έγκλειστη - ο τελευταίος έγινε στις 28 Μαρτίου 2015 -, χωρίς όμως ουσιαστικό περιεχόμενο σε σχέση με την υπόθεση για τις προμήθειες στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Φέρεται να έχει αναφερθεί σε δύο πολιτικά πρόσωπα τα οποία είχαν έμμεση σχέση με την υπόθεση ενώ δεν φέρεται να έχει κατονομάσει κάποιον επιχειρηματία με ρόλο προμηθευτή ή μεσάζοντα. Σύμφωνα μάλιστα με νεότερα στοιχεία, προ μερικών μηνών η Βίκυ Σταμάτη είχε εκφράσει την πρόθεσή της να μιλήσει για θέματα προμηθειών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και στον εθνικό συντονιστή κατά της Διαφθοράς, επίτιμο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε. Τότε όμως φέρεται να είχε ζητηθεί γραπτό υπόμνημα από τη σύζυγο του Α. Τσοχατζόπουλου, το οποίο δεν συντάχθηκε ποτέ. Την ίδια ώρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν ενημερωθεί για το περιεχόμενο της έρευνας σχετικά με την απόδραση - για 30 ώρες - της Βίκυς Σταμάτη εξακολουθούν να μιλούν για ενδεχόμενο«σκηνοθετημένου περιστατικού».

Τι τελικά γνωρίζει
Το «κλειδί» στην κατάθεση της κρατούμενης συζύγου του πρώην υπουργού είναι το ποια αναφερόμενη «γνώση» έχει για το παρασκήνιο του σκανδάλου με τις μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Και αυτό με βάση τρία δεδομένα. Πρώτον, η Βίκυ Σταμάτη, όπως είχε προκύψει από παλαιότερες συνεντεύξεις της στα ΜΜΕ, είχε γνωρίσει τον Α. Τσοχατζόπουλο στα τέλη του 2000, όταν εκείνος ολοκλήρωνε τη θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, η οποία είχε ξεκινήσει στις 25 Σεπτεμβρίου 1996. Από το 2001 ως τις 10 Μαρτίου 2004 ο μετέπειτα σύζυγός της είχε μετακινηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ο πολυσυζητημένος γάμος του με τη Βίκυ Σταμάτη σε πολυτελές ξενοδοχείο των Παρισίων πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουλίου 2004 όταν πλέον ο Α. Τσοχατζόπουλος δεν κατείχε κανένα πολιτικό αξίωμα.
Επιπλέον, η Βίκυ Σταμάτη στην απολογία της το 2012 ενώπιον του ειδικού ανακριτή κ.Γαβριήλ Μαλλή, ο οποίος αναζητούσε στοιχεία για τις offshore εταιρείες του Α. Τσοχατζόπουλου και άλλα σχετικά θέματα, είχε αναφέρει κατηγορηματικά: «Δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα, εγώ υπήρξα πάντα καλή σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου και καλή μητέρα. Δεν θα τολμούσα ποτέ να ρωτήσω τον άντρα μου για θέματα επαγγελματικά και πολιτικά και δεν θα μου το επέτρεπε και ο ίδιος. Τριάντα χρόνια υπήρξε βουλευτής και υπουργός και είχε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη όλων».

Τι της εκμυστηρεύθηκε ο Ακης
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η σύζυγος του πρώην υπουργού στην κατάθεση που έδωσε τη Μεγάλη Δευτέρα - αναμένεται να συνεχισθεί - ενώπιον του κ. Πεπόνη ανέφερε ότι είχε «νέα γνώση και ενημέρωση από τον Α. Τσοχατζόπουλο από τη στιγμή που βρέθηκαν και οι δύο στη φυλακή». Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, ο πρώην υπουργός Αμυνας «της εκμυστηρεύθηκε ορισμένα στοιχεία από την υπόθεσή του και από το παρασκήνιο των εξοπλιστικών και της είπε να τα χρησιμοποιήσει κατά βούληση... προκειμένου να υποβοηθηθεί - με βάση τις σχετικές ευεργετικές διατάξεις του νόμου - στο θέμα αποφυλάκισής της».
Δικαστικοί κύκλοι ωστόσο υπενθύμιζαν ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος και κατά τη διάρκεια εκδίκασης της υπόθεσής του είχε αναφερθεί σε περαιτέρω ευθύνες για την υπόθεση των εξοπλιστικών, ζητώντας την κατάθεση συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων. Ο πρώην υπουργός δήλωσε θύμα πολιτικών συμφερόντων και αυτό φαίνεται να είναι και το μοτίβο των αναφορών της Βίκυς Σταμάτη.
Συν τοις άλλοις, στη διάρκεια της διερεύνησης της υπόθεσης παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για τις μίζες και τους εμπλεκομένους, βρέθηκαν εντυπωσιακά στοιχεία από το αρχείο του Α. Τσοχατζόπουλου, ενώ παρουσιάστηκαν και υποκλαπείσες συνομιλίες του με τον Γιάννη Σμπώκο στις οποίες γινόταν λόγος για παράνομες εισπράξεις και διευθετήσεις. Είναι μια έρευνα στην οποία έχει χυθεί αρκετό φως...

Οι ισορροπίες
Οπως ανέφεραν στο «Βήμα» δικαστικοί κύκλοι, «η Βίκυ Σταμάτη καλείται να ισορροπήσει μεταξύ των προηγούμενων υπερασπιστικών ισχυρισμών περί αγνοίας της και της διάθεσής της να μην επιβαρύνει τον σύζυγό της. Και αυτό με δεδομένες τις μεθοδικές ενέργειές της για να βγει εκτός φυλακής (σ.σ.: είναι γνωστές τόσο οι αλλεπάλληλες αιτήσεις αποφυλάκισης όσο και η διακηρυγμένη θέση της ότι επιθυμεί και πρέπει να είναι κοντά στο ανήλικο παιδί της). Ομως, αναρωτιέται κανείς, αν είχε την αίσθηση ότι διέθετε σημαντικά στοιχεία που θα βοηθούσαν την αποφυλάκισή της με βάση τους νέους νόμους, γιατί δεν ζήτησε να τα καταθέσει νωρίτερα και όχι μετά την απόδρασή της; Γιατί από τότε που έγινε η πρώτη κρούση στον κ. Τέντε δεν είχε επανέλθει αλλά προτίμησε να φύγει από τον χώρο κράτησής της στο Δρομοκαΐτειο;».
Ενα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η Βίκυ Σταμάτη εκδήλωσε αιφνιδιαστική επιθυμία«να μιλήσει για τα εξοπλιστικά» λίγη ώρα μετά τον εντοπισμό της στο Χαϊδάρι μετά την πολύωρη απόδρασή της. Οπως ανέφεραν γνώστες της υπόθεσης, «όταν η κατάκοπη Βίκυ Σταμάτη είδε μπροστά της τους δικαστικούς λειτουργούς κ.κ. Ισίδωρο Ντογιάκο και Γρηγόρη Πεπόνη, που χειρίζονταν το θέμα της φυγής, τους εκδήλωσε την πρόθεση να μιλήσει ενώπιόν τους - πιθανόν μιας και τους βρήκε... εύκαιρους - και για το σκάνδαλο των προμηθειών».
Παραμένει ωστόσο άγνωστο αν η Βίκυ Σταμάτη γνωρίζει οτιδήποτε για την τύχη τμήματος του «χαμένου αρχείου» του Ακη που είχε κλαπεί προ πενταετίας από το γραφείο του και από τότε δεν γνωρίζουμε τι έχει απογίνει. Αναφορές εμπλεκομένων λένε ότι «το αρχείο αυτό ανακτήθηκε από την πλευρά του πρώην υπουργού».