7/4/15

Συνταράσσεται το Ουζμπεκιστάν

Σεξπηρικού τύπου μηχανορραφίες για την διαδοχή του δικτάτορα της χώρας

Σκάνδαλα συνταράσσουν την πρώτη οικογένεια του Ουζμπεκιστάν



 
 
Το ερώτημα του ποιός θα διαδεχθεί τον επί 25 χρόνια δικτάτορα του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, περιπλέκεται από ένα σεξπηρικού τύπου σκάνδαλο που συνταράσσει την «πρώτη οικογένεια» της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας της Κεντρικής Ασίας, αναφέρει σε ρεπορτάζ του, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Καλωσήρθατε στο Ουζμπεκιστάν, μία χώρα που τους τελευταίους μήνες φιλοξενεί ένα δράμα που θα μπορούσε να έχει βγει από την πένα του Σαίξπηρ. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι: ένας δικτάτορας που κρατάει τη χώρα υπό τη σιδερένια του γροθιά για ένα τέταρτο του αιώνα, η γκλάμορους κόρη του που προοριζόταν για διάδοχος, και η σύζυγός του που συνωμοτούσε με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ενάντια σε αυτή τη διαδοχή. Είναι ένα δράμα για την εξουσία, δισεκατομμύρια δολάρια και διαφθορά. Επιπλέον κινούνται νομικές διαδικασίες που μπορεί να στείλουν την αγαπημένη του κόρη στη φυλακή για πολλά χρόνια» γράφει το Spiegel.

Το Ουζμπεκιστάν είναι η δεύτερη πιο σημαντική χώρα στην Κεντρική Ασία μετά το Καζακστάν, τόσο και από άποψη πολιτισμού όσο και πλούτου. Η χώρα έχει τεράστια αποθέματα ουρανίου και φυσικού αερίου, ενώ διαθέτει και ορυχεία χρυσού. Επιπλέον είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς βαμβακιού στον κόσμο. Διεθνείς οργανισμοί όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγορούν την ηγεσία της χώρας για σοβαρές παραβιάσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Κάθε μορφή αντιπολίτευσης καταστέλλεται, ενώ όπως έχουν αποκαλύψει οι οργανώσεις τα βασανιστήρια είναι πολύ συνηθισμένα.

Η Διεθνής Διαφάνεια κατατάσσει το Ουζμπεκιστάν μεταξύ των δέκα πιο διεφθαρμένων κρατών του κόσμου. Σήμερα, αναφέρει το δημοσίευμα, το Ουζμπεκιστάν θυμίζει πολύ τη Βόρειο Κορέα. Καμία είδηση δεν μεταδίδεται που να μην ξεκινάει με τον 77χρονο Καρίμοφ να εγκαινιάζει κάτι. Τα ελεγχόμενα από το κράτος μέσα ενημέρωσης θα σε κάνουν να πιστέψεις ότι το Ουζμπεκιστάν είναι μία χώρα που σημειώνει πρόοδο και οι κάτοικοί του είναι ευτυχισμένοι.  

«Επιπροσθέτως για μεγάλο διάστημα, δεν άγγιζε κανείς τα μέλη της πρώτης οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων των δύο θυγατέρων του δικτάτορα. Αλλά αυτές οι ημέρες έχουν παρέλθει» γράφει το Spiegel. Η Γκουλνάρα Καρίμοβα, η 42χρονη αγαπημένη κόρη του Καρίμοφ, μέχρι πρόσφατα θεωρείτο η επικρατέστερη για τη διαδοχή στην προεδρία. Η Γκουλνάρα σπούδασε στην Τασκένδη και στο Χάρβαρντ, ενώ σε μικρή ηλικία εργάστηκε στην πρεσβεία του Ουζμπεκιστάν στη Μόσχα.

Η ίδια έχει ασχοληθεί και με τις επιχειρήσεις αφού φέρεται να έχει αγοράσει μετοχές σε εταιρείες εξαγωγής βαμβακιού και πετρελαίου. Το πραγματικό της πάθος ωστόσο, ήταν για τη μόδα και την ποπ μουσική. Διαθέτει τη δική της σειρά ρούχων και κοσμημάτων ενώ έχει ηχογραφήσει ένα τραγούδι με τον γνωστό τραγουδιστή Χούλιο Ιγκλέσιας. Το 2014, ελβετοί εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνες εναντίον της για «ξέπλυμα χρήματος».

Παρόμοιες έρευνες ξεκίνησαν και σε σκανδιναβικές χώρες. Ο Καρίμοφ δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για τις κατηγορίες που βαραίνουν την κόρη του, ενώ η ίδια τις αρνείται όλες. Η μικρότερη αδελφή της ωστόσο, Λόλα, είπε: «Δεν τη θεωρώ πλέον μέλος της οικογένειας». Η Γκουλνάρα απάντησε μέσω Twitter: «Κανείς μας δεν είναι καθαρός», έγραψε, εξηγώντας ότι η αδελφή της είναι χρήστρια ναρκωτικών, συγκεκριμένα κοκαΐνης και ότι συνωμοτεί εναντίον της μαζί με τη μητέρα της.

Επιπλέον είπε ότι η Λόλα έχει πέσει θύμα μαύρης μαγείας και ότι κρύβει τεράστια ποσά σε ένα μυστικό σημείο κάτω από μία μπανιέρα στο προεδρικό παλάτι. Η Γκουλνάρα βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό από τον Φεβρουάριο του 2014 και όπως καταγγέλλει ούτε η ίδια ούτε η δεκαεξάχρονη κόρη της μπορεί να πλησιάσει τον πρόεδρο. Κατηγόρησε την αστυνομία για βιαιοπραγία εναντίον της ενώ διαμαρτυρήθηκε ότι οι Αρχές της αρνούνται ιατρική φροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη. «Μας συμπεριφέρονται χειρότερα και από σκυλιά!» είπε.