3/4/15

Η Βίκυ πέταξε



Αναπάντητα παραμένουν πολλά ερωτήματα αναφορικά με την απόδραση της Βίκυς Σταμάτη από το Δρομοκαΐτειο, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι η κατεπείγουσα έρευνα που διέταξε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αφού υπάρχουν ενδείξεις για οργανωμένο σχέδιο.
Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας έχει μπει το υλικό από κάμερες ασφαλείας και κινητά τηλέφωνα.
Η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, η οποία έχει καταδικαστεί και κρατείτο από το 2012 για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, κατάφερε φύγει από τη μπαλκονόπορτα του δωματίου της ανενόχλητη, ενώ το λουκέτο που υπήρχε στην πόρτα βρέθηκε ανοιχτό.
Οι αρχές εκτιμούν ότι η απόδραση έγινε μετά τη 01:30 τα ξημερώματα, καθώς τότε έγινε ο τελευταίος έλεγχος, ενώ οι φρουροί αντιλήφθηκαν ότι έχει φύγει στις 05:50, όταν έγινε η αλλαγή της βάρδιας.
Φέρεται, δε, να είχε τοποθετήσει μαξιλάρια κάτω από την κουβέρτα του κρεβατιού της, έτσι ώστε σε περίπτωση ελέγχου οι φρουροί να θεωρήσουν ότι κοιμάται. Τα σενάρια για την απόδρασή της είναι δύο:

  • Είτε διήνυσε αρκετά μέτρα στο προαύλιο του Δρομοκαΐτειου και στη συνέχεια να πήδηξε τον μαντρότοιχο, σε σημείο όπου το συρματόπλεγμα είναι κομμένο.
  • Είτε βγήκε από την κεντρική πύλη, πεζή ή με κάποιο αυτοκίνητο το οποίο θα μπορούσε να είχε εισέλθει στον χώρο στη διάρκεια της νύχτας και να την είχε παραλάβει.

Αξιωματικός της αστυνομίας που ασχολείται με την υπόθεση ανέφερε ότι τέτοιου είδους αποδράσεις οργανώνονται συνήθως από ανθρώπους που βρίσκονται στις φυλακές.

Κατά τον έλεγχο που έγινε στο δωμάτιο, μετά την απόδραση, βρέθηκε σημείωμά της, στο οποίο η Βίκυ Σταμάτη κατηγορεί τους δικαστές για την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισής της. Μεγάλο μέρος του κειμένου, πάντως, είναι ακατάληπτο. Πριν από περίπου μία εβδομάδα, η Βίκυ Σταμάτη μιλώντας μέσα από το Δρομοκαϊτειο, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να κάνει κακό στον εαυτό της, λέγοντας: «Η ζωή που κινδυνεύει από λεπτό σε λεπτό από τα ίδια μου τα χέρια».
Ο 8χρονος γιος της Βίκυς Σταμάτη και του Άκη Τσοχατζόπουλου βρίσκεται στο χωριό Ζέλι Φθιώτιδας μαζί με τον παππού και τη γιαγιά του, όπως προέκυψε από κατ' οίκον έρευνα που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης οι αρχές.

Μπαλάκι οι ευθύνες


Η Βίκυ Σταμάτη φυλασσόταν σε 24ωρη βάση από άνδρες της εξωτερικής φρουράς των φυλακών Κορυδαλλού σε τρεις βάρδιες. Οι τέσσερις φρουροί που ήταν στη νυχτερινή και στην πρωινή βάρδια οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια και μετά την κατάθεσή τους αφέθηκαν ελεύθεροι και σχηματίζεται δικογραφία.
Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του προέδρου των εργαζομένων του νοσοκομείου Μιχάλη Γιαννάκου και του προέδρου των υπαλλήλων εξωτερικής φρούρησης Γιάννη Αναγνώστου για το ποιοι είχαν το κλειδί του λουκέτου που βρέθηκε ανοιχτό στην καγκελόπορτα του δωματίου της Β.Σταμάτη.
Μιλώντας  ο Γ.Αναγνώστου επέμεινε ότι το κλειδί βρίσκεται στη «στάση» των νοσηλευτών, ενώ ο Μιχ.Γιαννάκος επανέλαβε ότι το κλειδί το έχουν οι φρουροί. «Είναι ντροπή να ρίχνετε την ευθύνη στο νοσηλευτικό προσωπικό» είπε ο κ. Γιαννάκος.