16/5/15

Άλλος για το Δαφνί ..;


Γιάννης Δαραβίγκας
Πρόεδρος του Πανελλήνιου Αντιναρκωτικού Αγώνα.


Πριν από πολλά χρόνια, κάθε φθινόπωρο γινόταν η Γιορτή Κρασιού στο Δαφνί, που ήταν μια γιορτή διονυσιακή, καθώς μια φορά το χρόνο αναβίωνε η λατρεία του Διονύσου. Οινοπαραγωγοί από όλη τη χώρα προσέφεραν μεγάλες ποσότητες κρασιού και ο κάθε επισκέπτης μπορούσε να δοκιμάζει όσο και όποιο κρασί ήθελε. Κατά τη διάρκεια της γιορτής, κοπέλες ντυμένες με παλιές παραδοσιακές φορεσιές του τόπου παραγωγής του κρασιού, κερνούσαν τους επισκέπτες, ενώ θεατρικά και μουσικά σχήματα διασκέδαζαν τους παρευρισκόμενους. Τα χρόνια πέρασαν, η γιορτή αυτή καταργήθηκε, οι άνθρωποι και οι συνθήκες άλλαξαν και έτσι το Σάββατο, 9 Μαΐου 2015, διοργανώθηκε η πρώτη γιορτή της κάνναβης, στην πλατεία Συντάγματος, με σκοπό να ενημερωθεί ο κόσμος για τις …καταστρεπτικές συνέπειες που έχει για τον άνθρωπο η απαγόρευση της χρήσης της κάνναβης για ιατρικούς και ψυχαγωγικούς λόγους. 

Στο ίδιο πνεύμα,  το 1996 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ο γνωστός Τζώρτζ  Σόρος, με αιχμή του δόρατος την φιλευσπλαχνία και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, δαπάνησε 1.500.000 δολάρια  για διαφημιστική εκστρατεία υπέρ της νομιμοποίησης χρήσης της κάνναβης για ιατρικούς λόγους, πράγμα που τελικώς πέτυχε. Δεν σταμάτησε όμως εκεί, αφού το 2010, χρηματοδότησε νέα εκστρατεία υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης, αυτή τη φορά για ψυχαγωγικούς λόγους, όμως η σχετική νομοθετική πρόταση απερρίφθη. Ο Σόρος όμως δεν το έβαλε κάτω και μετέφερε τις «φιλανθρωπικές» δραστηριότητές του στην Αριζόνα όπου χρηματοδότησε και πέτυχε την νομιμοποίηση της κάνναβης, πάλι για ιατρικούς λόγους.

 Γυρίζοντας πίσω στα δικά μας, στην γιορτή της κάνναβης δεν υπήρχαν (τουλάχιστον επισήμως) ποικιλίες κάνναβης για δοκιμή ούτε κοπέλες με τοπικές ενδυμασίες που θα τις προσέφεραν στους πέραν πάσης προσδοκίας ελάχιστους επισκέπτες και τις οποίες θα μπορούσαν να δοκιμάσουν για να ευφρανθούν ή και να γιατρευτούν…!!!

Όμως διερωτώμαι, αν η γιορτή του κρασιού στο Δαφνί ήταν αφιερωμένη στην λατρεία του Διονύσου, μήπως η γιορτή της κάνναβης είναι αφιερωμένη στην λατρεία του Σόρος και του τζίρου των δισεκατομμυρίων δολαρίων της βιομηχανίας που ανθεί με την νομιμοποίηση της κάνναβης;;