18/12/15

Περί ανάληψης


ΕΛ.ΑΣ.: Ανησυχία για «εξαφάνιση» της οργάνωσης που χτύπησε τον ΣΕΒ
Αστυνομικός έχει αποκλείσει τον δρόμο προς τα γραφεία του ΣΕΒ μετά την έκρηξη βόμβας τα ξημερώματα της 24ης Νοεμβρίου 2015 

Μεγάλη ανησυχία και φόβο και για νέα -ακόμη και αιματηρή- επίθεση εκφράζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μετά την καθυστέρηση ήδη 23 ημερών που παρατηρείται στην αποστολή προκήρυξης για τη βομβιστική επίθεση με στόχο τα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΕΒ) στην οδό Ξενοφώντος στις 24 Νοεμβρίου 2015.

Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ότι έχουν «σαφείς ενδείξεις για την προέλευση και την ταυτότητα των εμπλεκομένων στην επίθεση».

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαιναν ότι σε τέτοιου είδους καθυστέρηση στην αποστολή προκηρύξεων είχε προχωρήσει η Οργάνωση Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ), η οποία ωστόσο μέχρι τώρα δεν είχε πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση. Όμως, όπως επισημαίνουν,«αργοπορία στην ανάληψη ευθυνών και αποστολή αναλόγων κειμένων είχε διαπιστωθεί και για ένοπλες ομάδες που φαίνεται πιθανόν να χρησιμοποιούσαν ποινικούς ως εκτελεστική ομάδα. Με τον φόβο να συμβαίνει κάτι τέτοιο και τώρα, οπότε μπορεί να περιμένουμε το χειρότερο. Το φυσιολογικό είναι τα επόμενα 24ωρα να υπάρξει κάποιο κείμενο των δραστών. Όμως η εξέλιξη μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική...»

Νέος κατασκευαστής βομβών

Ο εκρηκτικός μηχανισμός μεγάλης ισχύος είχε τοποθετηθεί σε σακίδιο πλάτης που είχε εναποτεθεί στο σημείο με τη συμμετοχή δύο ατόμων. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για την προσπάθεια δημιουργίας μίας νέας γενιάς «ενόπλων» από τα υπολείμματα του εγχώριου αντάρτικου πόλης, ενώ τους προβλημάτιζε ότι δραστηριοποιείται νέος κατασκευαστής βομβών. Και όλα αυτά σε μία περίοδο που δινόταν η εικόνα ότι «όλες οι ένοπλες οργανώσεις είτε βρίσκονταν σε διάλυση είτε είχαν επιχειρησιακά προβλήματα», ενώ επί σειρά μηνών δεν είχε σημειωθεί καμία ένοπλη επίθεση και υπήρχαν μόνο «αποσπασματικές απειλές» στα κείμενα ενόπλων οργανώσεων.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συνεκτιμούν την καθυστέρηση στην αποστολή της προκήρυξης την οποία αποδίδουν είτε σε «παιχνίδι τακτικής» των ενόπλων ή σε κάποιο άλλο «πρόβλημα» που μπορεί να αντιμετωπίζουν.

Το «χρονικό» των... καθυστερήσεων στις προκηρύξεις

Παράλληλα προχωρούν σε σχετικές «χρονομετρήσεις» και επισημαίνουν ότι η Οργάνωση Λαϊκών Αγωνιστών είχε καθυστερήσει περίπου τέσσερις μήνες για την αποστολή προκήρυξης για την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ (στις αρχές του 2013), 42 ημέρες για τους πυροβολισμούς στην κατοικία του γερμανού πρεσβευτή (παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2014) και 52 ημέρες για την επίθεση στην πρεσβεία του Ισραήλ (μέσα Δεκεμβρίου 2014).

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαναν ότι η εν λόγω ένοπλη ομάδα πραγματοποιεί συνεχώς επιθέσεις κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι σε αυτή έδιναν το «παρών» καταζητούμενα μέλη των «ληστών με τα μαύρα» και αντιεξουσιαστές που είχαν συσχετισθεί με «γιάφκες» στη Φθιώτιδα και στον Μαραθώνα οι οποίες είχαν ανακαλυφθεί προ τριμήνου.

Καθυστέρηση 14 ημερών είχε παρουσιασθεί στην προκήρυξη της οργάνωσης Μαχόμενες Επαναστατικές Λαϊκές Δυνάμεις που είχε αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία (αρχές Νοεμβρίου 2013) μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο.

Καθυστέρηση περίπου 90 ημερών παρουσιάστηκε και στην αποστολή του κειμένου ανάληψης της ευθύνης για τη δολοφονία του αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού Σεραφείμ Καλλιμάνη από την Οργάνωση Πολιτοφυλακής Λαϊκή Δικαιοσύνη τον Φεβρουάριο του 2015