11/12/15

Θέλει γέφυρα με ΗΠΑ



«Συνεργασία με ΗΠΑ» ζητα ο έμπορος όπλων που συνελήφθη στην Αθήνα
Στιγμιότυπο από τα δικαστήρια της Ευελπίδων

«Άμεση έκδοσή του στις ΗΠΑ προκειμένου να δώσει εξηγήσεις και πληροφορίες για την υπόθεση για την οποία κατηγορείται ζήτησε το μεσημέρι της Παρασκευής από την Εισαγγελία Εφετών ο 49χρονος αμερικανοϊορδανός επιχειρηματίας Ραμί Γκάνεμ που είχε συλληφθεί προ τετραημέρου με την κατηγορία της διακίνησης όπλων».

Αυτό επεσήμανε ο συνήγορος υπεράσπισής του κ. Γιώργος Γκούσκος, ο οποίος προσέθεσε ότι η διαδικασία μετάβασης του πελάτη του στις ΗΠΑ αναμένεται να γίνει, αφού υπάρχει η συγκατάθεσή του, τις επόμενες ημέρες.

Αρχικώς ο 49χρονος είχε εκφράσει νομικές αντιρρήσεις για την έκδοσή του, όμως σε δεύτερο στάδιο φέρεται διατεθειμένος να συνεργασθεί με τις αμερικανικές αρχές σχετικά με τις συναλλαγές του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης, ο «οπλισμός αξίας 220.000 ευρώ» που φέρεται να διαπραγματευόταν ο 49χρονος με έλληνες και αμερικανούς αξιωματούχους οι οποίοι επιχειρούσαν να τον παραπλανήσουν προοριζόταν για τη Λιβύη. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο αν αυτό αφορούσε την τοπική κυβέρνηση ή αντάρτες. Και αυτό παρ' ότι η κατάσταση στην εν λόγω χώρα της βορείου Αφρικής θεωρείται θολή.

Σημειώνεται ότι ο 49χρονος είχε έλθει δύο φορές στην Ελλάδα -η πρώτη στα μέσα Οκτωβρίου, η άλλη την 1η Δεκεμβρίου- για να συμφωνήσει για τη μεταφορά του κοντέινερ με τα όπλα, το οποίο ωστόσο ήταν έμφορτο με νερό.

Πάντως ο 49χρονος φέρεται να αναφέρει στις ελληνικές διωκτικές αρχές ότι προχωρούσε σε νόμιμη διακίνηση όπλων σε συμφωνία με διάφορες εθνικές κυβερνήσεις και ποτέ δεν προωθούσε τέτοιου είδους φορτία στον ISIS ή σε άλλες θρησκευτικές οργανώσεις.